avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Raspunderea disciplinara a avocatului
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Raspunderea disciplinara a avocatului

Legea 51/1995
Art. 87.
(4) În toate cazurile, acţiunea disciplinară poate fi exercitată în termen de cel mult un an de la data luării la
cunoştinţă, de către consiliul baroului, despre săvârşirea abaterii, dar nu mai târziu de 3 ani de la data
săvârşirii acesteia.


Statutul profesiei de avocat.
Art. 266.
(2) Acţiunea disciplinară poate fi exercitată în termen de cel mult un an de la
data săvârşirii abaterii.

Termenul este de un an de la data savarsirii sau de la data luării la
cunoştinţă, de către consiliul baroului?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:59, 2 Octombrie 2018
Statutul avocatului nu poate excede legii.
In lege se mentioneaza termenul de actiune disciplinara dupa luarea la cunostinta de catre consiliul baroului ca s-a savarsit o abatere de catre un avocat. Cei 3 ani se refera la o perioada de timp in care baroul poate lua la cunostinta de savarsirea unei abateri de catre un avocat.
In traducere - baroul ia la cunostinta de savarsirea unei abateri de catre un avocat sa zicem la 1,5 ani de la data savarsirii efective a abaterii. Actiunea disciplinara a baroului se exercita in cel mult 1 an de la data luarii la cunostinta a abaterii, adica in maxim 2,5 ani de la data savarsirii abaterii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incompatibilitati avocat PAS22 PAS22 Sunt asociat unic intr-un SRL si intentionez sa cesionez 90% din partile sociale, sotului meu, iar administrator sa fim amandoi. Sunt in caz de ... (vezi toată discuția)
Avocati si afaceri Caprica Caprica Este posibil ca un avocat in timpul stagiaturi sa mai aibe si un alt job in alt domeniu?(presupunand ca ar avea timpul necersar) Si apoi ar putea sa isi ... (vezi toată discuția)
Compatibilitate profesia de avocat cu cea de detectiv particular ContSters172951 ContSters172951 Buna ziua , stie cineva daca legea prevede posibiliatea ca o persoana sa aiba 2 calitati in acelasi timp si anume cea de avocat si in paralel sa aiba si o ... (vezi toată discuția)