avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contractele dintre proprietar si chirias - de care, in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contractele dintre proprietar si chirias - de care, in ce conditii

1)Ce sanctiuni atrage un contract de închiriere facut între chirias si proprietar de comun acord ,neînregistrat legal ?
2)Poate un proprietar sa ofere un apartament pentru locuire, gratis ?
Si care sunt conditiili?
multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:40, 1 Decembrie 2009
Atat contractul de comodat, cat si cel de inchiriere- care presupune plata unei chirii, spre deosebire de primul amintit , care e esentialmente gratuit , sunt incheiate , in mod valabil , prin simplu acord de vointa al partilor.

In acest sens , continutul contractului va stipula , in mod expres , drepturile si obligatiile partilor.
Neinregistrarea in termen de 15 zile de la inchiere, a contractului, la Administratia Financiara a contractului de inchiriere - regula nu e aplicabila in cazul celui de comodat- nu atrage , nicidecum , sanctionarea chiriasului ,
aceasta obligatie incumba proprietarului , si nu afecteaza conditiile de validitate ale contractului.
1. Infractiunea de evaziune fiscala pentru proprietar (locator), ceea ce inseamna dosar penal. Chiriasul (locatarul) nu are nici o obligatie in acest sens
2. Este voba de un contract de comodat (folosinta gratuita). Este de preferat sa fie inregistrat si acesta la Administratia Financiara, in special in cazul in care imobilul respectiv a facut anterior obiectul unui contract de locatiune (inchiriere) inregistrat.
Ambele contracte sunt valabil incheiate in forma inscrisului sub semnatura privata (contract semnat de partile contractante), legea necerand formalitati solemne pentru valabilitatea acestor contracte (nu este necesara forma autentica, la notar).
Daca se doreste incheierea unui contract de comodat este de preferat pentru comodant sa fie fara termen.
Daca se incheie cu termen trebuie respectat termenul contractual.Astfel, un termen de 1 an va da dreptul comodatarului ca timp de un an sa locuiasca acolo.

avocat Claudiu Lascoschi
Buna seara!

Recent, am inchiriat un apartament. Administratorul blocului respectiv imi sicaneaza chiriasul refuzand sa incaseze plata intretinerii de la acesta motivand ca nu are o copie dupa contractul de inchiriere dintre mine, ca proprietar si chiriasul meu.
Respectivul administrator a fost notificat cu 3 luni in urma ca in apartamentul respectiv va locui o persoana incepand cu data de....
De asemenea, chiriasul este luat in evidenta in cartea de imobil a scarii respective.
Din cate cunosc, contractele de inchiriere sunt confidentiale si sunt incheiate intre proprietar, chirias si stat, ca beneficiar al taxelor si impozitelor.
Intrebare: Pot face o notificare prin executor judecatoresc sau actionarea in instanta daca atitudinea administratorului de bloc persista in a cere copie dupa contractul de inchiriere? Dupa mine, aceasta atitudine inseamna hartuire.
Parerea mea este ca administratorul are obligatia de a incasa intretinerea.
Nu conteaza cine face plata doar ca aceasta sa fie facuta.

Daca refuza incasarea intretinerii il puteti actiona in judecata.
Ii puteti face notificare si prin avocat cu mentiunea ca urmeaza a fi dat in judecata daca incalca legea in continuare.
Probabil ca vrea sa incaseze penalitati de intarziere de la dvs. deoarece alta explicatie nu vad.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere ContSters61499 ContSters61499 Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti daca se poate in privinta urmatoarei probleme: Un SRL incheie un contract de inchiriere cu o persona fizica. Acest contract ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat ana-maria voicu ana-maria voicu buna seara!as dori si eu sa stiu daca in cazul unui contract de comodat in cazul unui imobil,comodatarul trebuie sa plateasca impozit??va multumesc (vezi toată discuția)
Contractul de comodat trebuie sa fie semnat de ambii proprietari nokita nokita Buna ziua, In primul rand va urez Craciun fericit si mult succes in tot ce intreprindeti! Sunt un nou utilizator al forumului dvs. pe care il gasesc foarte ... (vezi toată discuția)