Încredințarea autovehiculului unei persoane cunoscute, fără permis: la ce să mă aștept dacă mi-am lăsat prietena să conducă mașina 5-10 minute prin parcare și am fost prinși de Poliția locală?
Buna ziua. Ma flu in urmatoarea situatie: Duminica seara , 7 oct. , ma aflam in parcarea metro berceni impreuna cu iubita mea care urmeaza sa inceapa scoala de soferi, si pe care am lasat-o sa conduca masina timp de 5-10 minute prin parcare. Semnalizari , 2-3 parcari , si mersi normal. La un moment dat , am vazut un paznic ca suna pe cineva (m-am gandit ca poate suna la politie insa nu am dat importanta) si evident , inevitabilul s-a produs. Un echipaj de politie LOCALA ( Avea inscriptionat POLITIA pe masina , nici macar politia locala sau rutiera) , ne-a oprit , ne-a dat jos din masina , actele la control , ne-a dus la sectie spunandu-ne ca urmeaza sa ni se intocmeasca dosare penale , am dat declaratii , in care s a specificat ca iubita mea nu are permis pentru nici o categorie. Intrebarea mea este urmatoarea:
Politistul , mi-a spus ca ni se vor deschide dosare penale , care se vor lasa cu amenda.
La ce sa ma astept? Condamnare? Atat eu cat si ea? Care este suma minima care se poate da ca amenda in instanta pentru asa ceva?
art. 6 pct.14 din OUG 195/2002
drum public - orice cale de comunicaţie terestră, cu excepţia căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulaţiei publice; drumurile care sunt închise circulaţiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscripţii vizibile.
Din cate observ dvs faceti confuzie intre forma de proprietate public sau privat si destinatia drumului respectiv.
Orice drum deschis circulatiei publice este drum public.
"Public" nu se refera la proprietate, nu este opusul proprietatii private.
O proprietate privata poate fi drum public daca este deschisa circulatiei publice, cum de exemplu este si parcarea Metro.
Legea 155/2010 a Politiei locale
Art. 12.
În cazul infracțiunilor flagrante, personalul poliției locale procedează conform dispozițiilor art. 293 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare.
ART. 293 c.p.p
Constatarea infractiunii flagrante
(1) Este flagranta infractiunea descoperita in momentul savarsirii sau imediat dupa savarsire.
(2) Este de asemenea considerata flagranta si infractiunea al carei faptuitor, imediat dupa savarsire, este urmarit de organele de ordine publica si de siguranta nationala, de persoana vatamata, de martorii oculari sau de strigatul public ori prezinta urme care justifica suspiciunea rezonabila ca ar fi savarsit infractiunea sau este surprins aproape de locul comiterii infractiunii cu arme, instrumente sau orice alte obiecte de natura a-l presupune participant la infractiune.
(3) In cazul infractiunii flagrante, organele de ordine publica si siguranta nationala intocmesc un proces-verbal, in care consemneaza toate aspectele constatate si activitatile desfasurate, pe care il inainteaza de indata organului de urmarire penala.
(4) Plangerile si cererile prezentate in scris, corpul delict, precum si obiectele si inscrisurile ridicate cu ocazia constatarii infractiunii sunt puse la dispozitia organului de urmarire penala.
Legea 155/2010- ART. 7 In domeniul circulatiei pe drumurile publice, politia locala are urmatoarele atributii:
a) asigura fluenta circulatiei pe drumurile publice din raza teritoriala de competenta, avand dreptul de a efectua semnale regulamentare de oprire a conducatorilor de autovehicul exclusiv pentru indeplinirea atributiilor conferite de prezenta lege in domeniul circulatiei pe drumurile publice;
b) verifica integritatea mijloacelor de semnalizare rutiera si sesizeaza nereguli constatate privind functionarea semafoarelor, starea indicatoarelor si a marcajelor rutiere si acorda asistenta in zonele unde se aplica marcaje rutiere;
c) participa la actiuni comune cu administratorul drumului pentru inlaturarea efectelor fenomenelor naturale, cum sunt: ninsoare abundenta, viscol, vant puternic, ploaie torentiala, grindina, polei si alte asemenea fenomene, pe drumurile publice;
d) participa, impreuna cu unitatile/structurile teritoriale ale Politiei Romane, la asigurarea masurilor de circulatie ocazionate de adunari publice, mitinguri, marsuri, demonstratii, procesiuni, actiuni de pichetare, actiuni comerciale promotionale, manifestari cultural-artistice, sportive, religioase sau comemorative, dupa caz, precum si de alte activitati care se desfasoara pe drumul public si implica aglomerari de persoane;
e) sprijina unitatile/structurile teritoriale ale Politiei Romane in asigurarea masurilor de circulatie in cazul transporturilor speciale si al celor agabaritice pe raza teritoriala de competenta;
f) acorda sprijin unitatilor/structurilor teritoriale ale Politiei Romane in luarea masurilor pentru asigurarea fluentei si sigurantei traficului;
g) asigura, in cazul accidentelor soldate cu victime, paza locului acestor accidente si ia primele masuri ce se impun pentru conservarea urmelor, identificarea martorilor si a faptuitorilor si, daca se impune, transportul victimelor la cea mai apropiata unitate sanitara;
h) constata contraventii si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind oprirea, stationarea, parcarea autovehiculelor si accesul interzis, avand dreptul de a dispune masuri de ridicare a autovehiculelor stationate neregulamentar
Legea 155/2010 - Drepturile si obligatiile politistului local
ART. 2 (1) In exercitarea atributiilor ce ii revin, potrivit legii, politistul local are urmatoarele drepturi principale:
g) sa legitimeze si sa stabileasca identitatea persoanelor care incalca dispozitiile legale ori sunt indicii ca acestea pregatesc sau au comis o fapta ilegala.
Din continutul art.182 din HG 1391/2006 privind circulatia pe drumurile publice si art. 7 (a) din Legea 155/2010 rezulta ca oprirea vehiculelor se face atunci cand politistul constata incalcari ale normelor rutiere ori in situatia in care exista indicii temeinice despre savarsirea unei contraventii, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte, precum si pentru verificarea actelor. Identificarea si verificarea actelor sunt actiuni ulterioare OPRIRII MASINII de catre politist atunci cand constata incalcari ale legii (cum e si firesc) si nu elemente de enumerare a conditiilor in care se poate face oprirea.
Din aceste puncte de vedere consider ca politistul local a interpretat si aplicat in mod abuziv aceste prevederi deaoarece manevrele de mers, oprire, stationare oricate ar fi ele intr-o parcare publica (chiar daca are regim de drum public), nu reprezinta o incalcare a normelor rutiere. Deasemenea politistul ar trebui sa faca dovada existentei unor indicii temeinice ca persoana de la volan incalca vreo regula sa cu atat mai putin ca nu detine permis de conducere .
In alta ordine de idei ar trebui sa se tina seama daca fapta a fost comisa in timpul orarului de functionare al magazinului sau dupa ?Daca magazinul este inchis, parcarea mai are regim de drum public?
art. 6 pct.14 din OUG 195/2002
drum public - orice cale de comunicaţie terestră, cu excepţia căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulaţiei publice; drumurile care sunt închise circulaţiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscripţii vizibile.
Parcarea este detinata traficului pietonal sau rutier.
Apreciez pozitiv răspunsul dat de utilizatorul lungdan.
În ceea ce privește precizările din link-ul către care ai făcut recomandarea de redirecționare, în vederea documentării tuturor celor mai puțin avizați în domeniu, nu mai este nevoie de comentarii!
Adaug următoarele precizări:
Nicio prevedere legală nu specifică că Poliția Locală face parte din Sistemul Național de Ordine Publică. Nu are pregătirea și legitimitatea necesare și adecvate pentru îndeplinirea atribuțiilor în domeniu.
Personalul juridic atestat, mai mult sau mai puțin, care comentează doar în sensul legii favorabile lor, au un singur scop ... !!!
Îmi doresc doar atât: să mă oprească un polițist local și să-mi solicite să-i prezint permisul de conducere, eu să nu i-l dau de bună voie - pur și simplu, pentru că nu vreau, iar el, în cazul refuzului meu, să mă invite la sediul secției Poliției Locale pentru a-mi încheia dosar penal pentru motivul conducerii unui vehicul fără permis!