avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Proces verbal de contravenție completat ilizibil. ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Proces verbal de contravenție completat ilizibil. Care sunt costurile contestației, și ce șanse de câștig credeți că am?

Buna seara.In decursul zilei de 12 10 2018,am primit o amendă rutieră de aprox 145 ron.Contraventia se refera la faptul că eu,în orașul Cazanesti ,Ialomița,nu aveam farurile aprinse,ora fiind aprox 16.30.Am plătit aceasta amendă mizerabilă,dar doresc sa contest acest lucru.Agentul resp era cel putin analfabet-eu personal nu inteleg nimic din ce a scris in acel proces verbal.Doresc ,sa mi se spuna care ar fi costurile acestei contestari a convenției,si ce șanse de castig am.Multumes pentru răspunsuri.
Ultima modificare: Luni, 15 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cele de mai sus sunt opiniile mele la o prima vedere, fara sa citesc PVul si fara sa ma documentez. Ca am dreptate sau nu, asta nu are relevanta. Ca o instanta va crede ca pentru un oras de 2 km ati stins luminile sau nu, asta nu conteaza. Ca eu merg cu luminile aprinse sau nu, nici asta nu are relevanta.
Legiuitorul roman nu e chiar in pas cu timpurile la Codul asta rutier, deseori a facut modificari cu mare intarziere. Si acum s-a gandit el sa nu modifice obligativitatea luminilor in trafic, desi de cativa ani se fabrica masini care au lumini vesnic aprinse.

Totusi, citind art 44 din Codul rutier si 114 din regulament, vad ca luminile se tin mereu aprinse in mers, cele de intalnire (nu cele de drum) se tin aprinse pe europene, expresuri etc., in celelalte conditii soferul apreciaza daca aprinde luminile dedrum sau de intalnire, in functie de luminarea drumului. Apreciaza el ce anume tine aprins, dar tine aprins ceva.
Sa nu insistati ca ati avut luminile aprinse si ati vrut sa faceti economie la intrarea in localitate, ca asta nu va tine in fata unui judecator. Am vazut ca ati scris mai sus dv. sau altcineva.
Dati-mi articolul despre obligativitatea doar noaptea, nu il gasesc acum repede, sa vedem ce e acolo, daca aveti ceva. oricum, coroborati cu articolul in baza caruia ati fost sanctionat, nu mai retin care e.
~ Conținut șters la cerere ~
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
114 spune ca pe orice categorie de drum , afara sau nu din localitate,e obligatoriu sa aprinzi luminile in conditii de iluminat natural insuficient.
44/2 din codul rutier introduce practic o limita de viteza-100 km/h de la care te obliga sa aprinzi luminile ziua,pentru ca la 90 de km/h (DN obisnuite) nu te mai obliga asa ceva.
Orice intrare intr-un drum national european trebuie semnalizata corespunzator,soferii nu trebuie sa se ghideze dupa obisnuinte, ci dupa reguli si indicatoare.
Judecatorul care nu crede trebuie si sa motiveze, mai sunt si idioti,mie nu mi-a admis explicatia ca atunci cind se constata o contraventie la depasirea limitei de viteza admise trebuie probata nu numai viteza respectiva, ci si existenta acelei limite. Si n-a fost un judecator,ci au fost 3. Ori legea e clara.

Fiecare meserie are prostii ei.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Octombrie 2018
latka, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Va asigur ca sunt foarte multi soferi care sting luminile mai ales cand intra in localitati mari.
Nu este deloc dificil de vazut o masina intro zi cu soare puternic si care are luminile stinse, mai mult daca vreti faceti un experiment, opriti intro parcare intro zi cu soare si o sa puteti observa ca la distanta mare vedeti masinile si nicidecum luminile aprinse. Deci faza asta cu lumini obligatorii pe timp de zi cu soare nu are un rationament logic e o aberatie legislativa, un non-sens.

@PAUL777 Chiar daca procesul verbal este ilizibil unele instante accepta ca proba raportul agentului constatator, desi acesta nu poate fi proba nefiind reglementat in contraventii, avand caracter preconstituit si care vine sa completeze si/sau sa corecteze un proces verbal de contraventie.

Liliana Gradinaru a scris:

In realitate, nu stiu ce sofer stinge luminile de intalnire in localitate. De regula, cel care nu avea luminile aprinse, cam asa a mers. E dificil de vazut un autoturism cu lumini stinse, chiar pe timp de zi.

Alte discuții în legătură

Competențe polițist: în ce bază poate încadra deficiențele unei mașini în normele rar? Mircea Muntean Mircea Muntean Ce părere aveți cine are competenta sa stabilească ce tip de defecțiune are automobilul având în vedere ca în normele rar sunt 3 tipuri de deficiente ... (vezi toată discuția)
Drumuri nationale/europene in interiorul localitatilor? ionelazibi_94 ionelazibi_94 am fost oprit de politie si mi-a fost intocmit pv de contraventie pentru ca circulam cu luminile stinse si nu aveam nici rovinieta.ma aflam in interiorul ... (vezi toată discuția)
Codul rutier - folosire faza de intalnire valsib valsib Buna ziua am o nelamurire faza de intilnire se foloseste pe timp de zi pe autostrazi,drumuri nationale europene,(si nationale?) deci si pe cele nationale ... (vezi toată discuția)