avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită renuntare la executarea silita
Discuție deschisă în Executare silită

renuntare la executarea silita

Buna ziua.Am o nelamurire.Creditorul a deschis actiune de executare silita a unui imobil detinut cu debitorul.Debitorul a reusit sa il convina sa renunte la executare.Ambii s-au prezentat la executorul judecatoresc in urma cu aproximativ 9 luni pentru a renunta la executarea silita.In aceste 9 luni nu s-a mai intamplat nimic.In urma cu cateva zile executorul l-a contactat pe creditor pentru a plati cheltuielile de executare.Creditorul refuza sa plateasca iar executorul l-a amenintat cu scoaterea imobilului la licitatie.Debitorul a vorbit cu executorul pentru a plati el acele cheltuieli iar executorul i-a spus ca ar trebui sa plateasca cheltuielile de executare plus intreaga suma datorata creditorului deoarece,desi s-a prezentat impreuna cu creditorul pt a renunta le executare,ei nu au facut o intelegere scrisa intre ei.Debitorul incearca acum sa plateasca in cateva rate cheltuielile de executare.Ce se poate intampla dupa ce plateste creditorul aceste cheltuieli?Poate executorul sa mai scoata imobilul la licitatie,daca are intelegerea verbala in fata lui dintre cei doi?Ce altceva ar putea face debitorul?Multumesc
Cel mai recent răspuns: tatiana28 , utilizator 17:26, 21 Noiembrie 2009
Buna seara.In primul rand multumesc de ajutor.Executorul nu cred ca a incasat nimic de la creditor. Azi,debitorul a vrut sa depuna o suma de bani in contul executorului,a luat legatura cu executorul iar acesta a fost de acord ca el sa plateasca in rate(cheltuielile de executare +onorariu se ridica undeva la 8000 ron).Debitorul l-a sunat inainte sa depuna banii pe creditor, iar creditorul a spus ca a vorbit cu executorul de vreo 2 zile iar acesta i-a spus ca trebuie depusa doar suma de1200 ron (ceva cheltuieli pt dosar) deoarece nu s-a continuat cu licitatia.Executorul nu i-a spus nimic debitorului despre acest lucru,a incercat debitorul sa i-a legatura cu el insa nu va fi disponibil cateva zile.Problema este ca debitorul nu stie ce trebuie sa plateasca acum,doar cei 1200 ron spusi de executor sau intreaga suma adica cheltuieli de executare + onorariu.Onorariul executorului nu mai trebuie platit in acest caz?Sau ce sa intelegem?
Cititi contractul incheiat între executor şi creditor. Eventual copiaţi aici articolul sau articolele privind plata onorariului şi putem discuta mai exact.
Trebuie sa intelegi ca, asa cum ai prezentat speta, executarea silita inceputa in acel dosar executional, S-A PERIMAT!!!
Asa incat..nici nu mai are sens sa se faca plata ptr. cheltuielile de executare facute in acel dosar!
Simplu, debitorul nu plateste nimic . Formuleaza repede contestatie la executare prin care cere instantei sa constate ca executarea silita din acel dosar s-a perimat (termenul instituit de art.401 (1 cpc nu se aplica in cazul in care se cere constatarea perimarii!)cu consecinta desfiintarii executarii silite incepute in dosarul respectiv.

Executorul jud.incearca sa..repare o greseala a sa.
Si in niciun caz executorul nu mai poate continua executarea silita inceputa in acest dosar, prin scoaterea la vanzare imobiliara. Sau poate..dar actele de executare intocmite dupa ce a intervenit perimarea DE DREP..sunt anulabile!

Succes!
Sfatul meu este ca debitorul sa ia legatura cu creditorul si sa mearga impreuna la executorul judecatoresc pentru a studia contractul de executare. Contractul nu va fi aratat debitorului intrucat nu este parte contractanta.
Este adevarat ca executarea se perima, prin ramanerea in nelucrare din vina creditorului, in termen de 6 luni (art. 389 C.proc.civ) de la ultimul act de executare dar procesul-verbal incheiat de executorul judecatoresc cu privire la cheltuielile de executare silita constituie titlu executoriu si poate fi pus in executare silita in termenul de prescriptie de 3 ani de la data incheierii.
Da, aceasta este o alta chestiune.
Trebuie insa redus onorariul executorului judecatoresc.
El are dreptul la cheltuielile facute, daca nu au fost avansate de creditor.
In caz de neintelegere puteti sesiza Camera Executorilor.
Nu cred ca executorii au dreptul la intreg onorariul daca partile se inteleg si executarea se opreste.
In mod normal trebuie o reglementare contractuala.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Onorariu executor Elena120 Elena120 Buna seara ! As vrea sa va cer ajutorul in urmatoarea speta cu speranta ca ma puteti lamurii. In speta, un debitor ii datoreaza unui creditor o creanta ... (vezi toată discuția)
Perimare lucinda2010 lucinda2010 Buna ziua. Executorul judecatoresc, la cererea creditorului, a constatat prin proces verbal perimarea executarii silite. Avand in vedere ca, pe parcursul ... (vezi toată discuția)
Poprire ContSters22096 ContSters22096 dupa disparitia executorilor bancari, banca nu a predat dosarului unui executor judecatoresc; cu toate acestea, poprirea infiintata de fostul executor bancar ... (vezi toată discuția)