avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Legea Medierii a trecut de Senat
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Legea Medierii a trecut de Senat

V-a aparea o noua profesie,cea de mediator.O noua profesie liberala,cu tenta juridica.Teoretic instantele se vor degreva de cauze si justitia v-a functiona mai bine.Ce parere aveti despre noua profesie?
Ultima modificare: Duminică, 16 Aprilie 2006
Zeno Daniel Sustac, Avocat
Cel mai recent răspuns: durusoctavia , utilizator 13:49, 2 Februarie 2007
Medierea este, conform proiectului, o metoda de rezolvare a conflictelor, alternativa procesului in instanta, si a devenit, la ora actuala, una din temele de baza ale strategiei de reforma in justitie. Pe langa aria conflictelor izvorand din relatiile de familie, care pare domeniul preferat pentru utilizarea medierii, exista numeroase tipuri de conflicte sau medii potential generatoare de conflict in care ideea de solutionare pe cale amiabila pare mai potrivita decat clasica rezolvare a litigiului: conflicte de munca, succesiuni, coproprietate, contracte etc.
In cazul medierii, accentul nu cade pe aspectele juridice ale litigiului, ci se urmareste ca partile, prin discutii si negocieri, in prezenta mediatorului, sa ajunga la o solutie de compromis acceptata de fiecare parte si in deplin acord cu legile care intereseaza ordinea publica si bunele moravuri.
Aceste rezultate pot fi obtinute cu cheltuieli mai mici, economie de timp si de ”stres”, comparativ cu ceea ce insoteste, in mod obisnuit, procedurile in justitie, cele arbitrale, ori negocierea fara ajutorul specialistului.
Proiectul de lege are in vedere necesitatea armonizarii legislatiei interne cu reglementarile internationale in materie, in vederea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.
Medierea este facultativa, mediatorul este impartial in raporturile cu partile si neutru pe tot parcursul desfasurarii procesului, fiind obligat sa pastreze confidentialitatea medierii si sa respecte viata privata a partilor. Mediatorul nu are putere de decizie in privinta continutului intelegerii la care vor ajunge partile. Medierea se poate realiza numai in baza unui contract de mediere ce se incheie intre mediator, pe de o parte, si partile aflate in conflict, pe de alta parte.
Potrivit proiectului, pregatirea mediatorului este asigurata prin organizarea unor cursuri de specialitate dupa absolvirea carora mediatorul este atestat de un Consiliu de mediere si numit prin ordin al ministrului Justitiei pe o perioada de 4 ani.
Avocatii si notarii publici care au dobandit calitatea de mediator pot desfasura activitatea de mediere in cadrul formelor de exercitare a profesiei lor. De asemenea, persoanele care au urmat cursuri de pregatire a mediatorilor in tara sau in strainatate pot solicita atestarea calitatii de mediator. (Rompres)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rentabilitatea profesiei de mediator ContSters83715 ContSters83715 Avand in vedere costurile unui program de mediere doresc informatii ajutatoare daca aceasta profesie se amortizeaza relativ usor pt un absolvent de studii ... (vezi toată discuția)
Medierea... Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G M-am decis sa fac un master in mediere...dar...uitandu-ma pe site-ul consiliului de mediere, am gasit ca nu iau acest master in considerare la acreditarea in ... (vezi toată discuția)
Profesia de "mediator" meya1808 meya1808 As vrea sa stiu unde si cand se fac cursuri de pregatire pentru aceasta profesie. (vezi toată discuția)