avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Am avut un accident pe scările blocului din cauza ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Am avut un accident pe scările blocului din cauza unei probleme tehnice a liftului (cabina se oprește mai jos decât nivelul etajului). Pot acționa în instanță firma care se ocupă cu mentenanța, este vinovată în acest caz?

Buna ziua, am avut un incident neplacut: dupa ce am iesit din casa sa merg inspre locul de munca, m-am urcat in lift, dar nu stiam daca am inchis usa de la apartament cu cheia si am vrut sa ma intorc, sa verific. Liftul nostru nu opreste intotdeauna la acelasi nivel cu etajul, ramane o diferenta de vreo 15 cm pana la nivelul etajului. In momentul in care am dat sa ies din lift, m-am impiedicat in bordura aceea de la lift, am zburat in afara si am ajuns la marginea scarilor, dar n-am reusit sa ma opresc deoarece avantul a fost mult prea mare din cauza impiedicarii. Am incercat sa ma prind cu mana de balustrada dar n-am reusit si am cazut pe scari pana jos, la baza. Din fericire m-a ajutat Dumnezeu si nu am avut nici o fractura, doar ca m-am ales cu cateva contuzii si am ramas cu durere la coloana vertebrala. Inca sunt in concediu medical, nu pot sa stau mult in picioare si trebuie sa mai fac niste radiografii.
Intrebarea mea este: pot sa apelez in instanta firma care se ocupa de mentenanta liftului pt. faptul ca nu au rezolvat problema cu liftul si din aceasta cauza am avut accidentul pe scari? Sau mai bine spus , in acest caz, este vinovata firma care se ocupa cu mentenanta liftului?
Ultima modificare: Vineri, 16 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:15, 18 Noiembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De acord cu @ynocentta, firma asigura mentenanta si reparatia liftului insa obligatia suoravegherii functionarii apartine asociației. De unde sa cunoasca firma ca liftul nu funcționează corespunzător daca nu este sesizata?
O firma poate avea in intretinere zeci de lifturi in zone diferite, cati oameni si masini sa aibă pentru a vizita zilnic fiecare lift sa verifice daca funcționează corespunzător?
Depinde de ce scrie in contractul de prestari servicii incheiat intre asociatia de locatari si firma de intretinere a liftului. Daca in contract scrie ca liftul se verifica zilnic/ saptamanal/ trimestrial/ anual si se plateste ca atare, verificarea trebuie facuta asa cum este scris si trebuie consemnata verificarea intr-un document scris.
Nici in cazul in care in contract ar fi prezvazuta o verificare zilnica firma nu poate fi raspunzatoare.
Verificarea este punctuala iar functionarea permanenta.
Firma verifica la ora 8 dimineata iar incidentul are loc la ora 5 dimineata a doua zi, este firma vinovata?
Numai in urma unei expertize tehnice judiciare se poate stabili vinovatia, poate fi un defect al unei piese ori o verificare necorespunzatoare a tehnicianului lucru dificil daca nu imposibil de demonstrat. Tehnicianul are o lista de verificare si bifeaza ca a facut toate verificarile. Chiar daca ar fi doi tehnicieni, nu se vor da "in gât" ca nu au făcut toate verificarile ptr simplul fapt ca ar fi scosi ambii vinovati ptr producerea incidentului si ar fi trasi la raspundere. Iar la verificarile zilnice sa participe un membru din comitet, presedintele sau administratorul este exclus iar pe de alta parte niciunul nu sunt calificați să aprecieze daca tehnicienii au facut toate verificarile pentru buna functionare a liftului.
Asa ca obtinerea de daune de la firma este exclusa iar de la asociatie cu atat mai putin. Asociatia poate fi raspunzatoare numai in cazul in care ar avea angajat un liftier non-stop si nu ar fi anuntat firma sa vina si sa repare defectul. Asta este proces fara finalitate.
Asa ca incidentele de acest fel pot fi prevenite numai prin atentie sporita la intrarea/iesirea in/din lift.
O expertiza tehnica judiciara in specializarea electromecanica si/ sau specializarea electronica (in functie de tipul liftului - mecanica liftului) poate constata ca acest gen de defectiune (ma refer la decalaj) tine de reglarea liftului si nu apare la un moment dat, ci in timp, decalajul accentuandu-se. Va fi greu de apreciat dpdv tehnic de catre expert daca decalajul a aparut sau nu in intervalul de timp de la ultima verificare tehnica a liftului.
Nu am de unde sti daca o actiune in instanta (nu am mentionat in mesajele mele sa se faca acest pas) va avea castig de cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident pe scarile blocului simoalex73 simoalex73 Buna ziua, am avut un incident neplacut: dupa ce am iesit din casa sa merg inspre locul de munca, m-am urcat in lift, dar nu stiam daca am inchis usa de la ... (vezi toată discuția)
A crescut taxa pentru verificarea lifturilor - iscir Armenteros Armenteros In data de 26.08.2010 a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta 22 care modifica si completeaza Legea 64/2008. Prin aceasta, se prevede reorganizarea ... (vezi toată discuția)
Branșare neautorizată la rețeaua electrică a blocului Oana-Dana Oana-Dana Bună seara, locuiesc într-un bloc P + 2 cu 3 scări, 18 apartamente, fără lift. Consumul de electricitate pentru iluminarea spațiului comun (cele trei ... (vezi toată discuția)