avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obligatia de a-mi vinde/notare creanta in cartea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obligatia de a-mi vinde/notare creanta in cartea funciara

Buna dimineata! Detin in chirie un imobil cu contract noatarial pe 5 ani si inca 5 cu act sub semnatura privata. 2010-2015, respecrtiv, 2015-2020. L-am luat o ruina, am investit aducandu-l in conditiile prevazute in contract, "aspect placut si util", fara alte precizari, ori conditii. In actul notarial se obliga proprietarul sa nu-l vanda fara notificare cu dreptul meu de preemtiune, iar daca refuz cumpararea, "soarta cheltuielilor cu imbunatatirile va fi negociata". In cel "privat", se obliga sa mi-l vanda exclusiv mie, "la pretul....din zona" Intrebari: 1-pot obliga proprietarul sa-mi vanda? 2-cu ce documente si in ce conditii pot nota creanta in Cartea Funciara? 3-Valoarea investitiei neacoperita total in "acte" poate fi completata cu un raport de evaluare? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: marcel.damaschin , utilizator 15:34, 26 Noiembrie 2018
Buna ziua! In prezent se aplica Contractul incheiat sub semnatura privata. In ceea ce priveste intrebarile dvs, mentionez urmatoarele:
1. Nu puteti obliga proprietarul sa vanda. Doar in conditiile in care proprietarul hotaraste sa vanda acest imobil, vi-l va vinde dvs la pretul zonei.
2. In momentul de fata nu aveti nici o creanta, astfel ca nu aveti ce sa notati in cartea funciara. Cel mult, puteti nota in cartea funciara prezentul contract de inchiriere, astfel notificand un presupus cumparator ca aveti intaietate la cumpararea imobilului.
3. In ceea ce priveste valoarea investitiei neacoperita in Contract, aceasta poate fi completata prin Raport de evaluare, in masura in care a fost cunoscuta de proprietar si vi s-a dat acordul in acest sens.
Articolul 1823 C, Civ., spune ca:
- Locatorul (proprietarul) are drept de a pastra lucrarile adaugate si autonome efectuate asupra bunului pe durata locatiunii si nu poate fi obligat la despagubiri decat daca locatarul (chiriasul) a efectuat lucrarile cu acordul prealabil al locatorului (proprietarului);
Multumesc de rspuns! Sa inteleg, ca, chiar daca s-a obligat (chiar sub semnatura privata) sa mi-l vanda numai mie, nu-l pot obliga la solicitare, ori niciodata? Dar, tot conform contractului, nu-l poate vinde fara a ma notifica pt exercitarea dreptului de preemtiune (suntem inca sub "puterea" contractului). Expira in mai 2020, dar ma ...pregatesc. Lumea-i sucita, niciodata nu stii. Mi s-a promis respectarea lui, dar, imi iau masuri de prevedere. Cu Cartea Funciara, intr-adevar, nu prea am ce nota, dar contractul de inchiriere, da? Cu o simpla cerere si cele doua contracte "conform cu originalul"? Apoi, daca nu-mi plateste investitia, facuta cu acord, cum va spuneam, din doua parti 1-"locatararul se obliga sa faca si sa dreaga..., si soarta imbunatatirilor se va negocia) si 2-un acord tacit, in sensul ca a fost si o a doua lucrare dupa 7 ani, am cerut acordul scris, am notificat, atentionat (pe mail) si nu am primit niciun raspuns, in conditiile in care stabilisem in scris aceste situatii, nu presupune la ce va referiti? Mai mult, nu pot, in caz de...necaz sa ma prevalez de dreptul de retentie, pana la plata creantei? Multumesc foarte mult? Stima!
1. Nu-l puteti obliga sa-l vanda. In cazul in care proprietarul se va hotara sa vanda imobilul, prebuie sa va notifice pe dvs.
2. Contractul de inchiriere se poate nota in Cartea Funciara. Veti completata si depune un formular care se afla in cadrul institutiei si veti atasa copie/contractul de inchiriere.
3. In ceea ce priveste caluza in care se stipuleaza ca se vor negocia investitiile facute, aceasta se va respecta, ca orice alta clauza. In ceea ce priveste acordul tacit, acesta nu se poate lua in considerare, mai ales ca nu aveti nici o dovada, atata vreme cat nu ati primit nici un raspuns la email. Daca nu a existat acordul proprietarului, nu puteti beneficia de dreptul de retentie.
Nu se poate beneficia de dreptul de retentie pentru "prima" investitie? Atunci cand si-a dat acordul notarial? A doua este mult mai mica, de fapt o completare. Si este si ea acoperita de ...primul acord. Al doilea "acord" a fost de fapt o discutie. Nu stiu cat de clar sunt. Oricum, va multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notarea in cartea funciara marcel.damaschin marcel.damaschin Notarea unui contract de inchiriere notarial si prelungit prin act sub semnatura privata in Cartea Funciara, va obliga si dupa expirarea termenului, la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua tuturor! revin cu o intrebare: actiunea in constatrea ... marcel.damaschin marcel.damaschin Buna ziua tuturor! Revin cu o intrebare: actiunea in constatrea dreptului de retentie imobiliara de catre chrias pentru cheltuiele de imbunatatiri cu acordul ... (vezi toată discuția)