avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... prejudiciu lipsa folosinta auto
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

prejudiciu lipsa folosinta auto

Buna ziua,

Cum se poate cuantifica prejudiciul generat de lipsirea de folosinţă a autovehiculului pe o perioadă îndelungată pe care sa-l solicitam societatii de asigurare, in cazul in care am preluat masina reparata cu 2 luni intarziere fata de termenul acceptat?

Exista un prejudiciu minim stabilit de legislatie? Mentionez ca masina este pe firma, deci lipsa ei a cauzat perturbari in activitatea curenta a societatii fiind folosita pentru deplasarea la clienti, furnizori, etc.

In plus, s-a constatat ca exista repere care desi apar pe devizul (facturile) service-ului, ele nu au fost inlocuite, iar alte piese (ex. far, radiatoare) sunt de la producatori incerti si nu piese de origine . Avem dreptul sa solicitam sa fie schimbate aceste piese cu piese de origine, asa cum erau inainte de accident ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 10:05, 15 Noiembrie 2009
E bine sa apelati la un avocat specializat in astfel de cazuri si sa ii aratati toate actele intocmite, eventual, mergeti direct la firma de asigurari si solicitati sa vedeti dosarul de dauna intocmit.
Functie de probele existente in acel dosar, va puteti intocmi un plan de bataie pentru pretentiile viitoare.
Puteti proceda in felul urmator:
1. sa acceptati suma initiala stabilita de asigurator, care va fi virata service-ului, urmand ca, dvs. in termen de 30 zile de la virarea banilor in acel cont, sa notificati asiguratorul si sa precizati ca sunteti nemultumit atat de cuantumul sumei stabilite cat si de calitatea reparatiei, si, prin aceeasi notificare, sa stabiliti termenul de conciliere specific raporturilor comerciale; e bine sa notificati si service-ul asupra calitatii reparatiilor;
2. Sa dati in judecata asiguratorul, sa citati si asiguratul acestuia, in calitate de intervcenient fortat ( e prevazut in mod expres acest lucru in Legea 136/1995) avand clar in minte ce anume si cat doriti sa cereti: daunele trebuie cuantificate clar si, in sustinere, trebuie sa cereti in instanta efectuarea ambelor expertize: tehnica auto si contabila; in functie de rezultatul acestora, instanta va putea sa va acorde sumele cerute. O astfel de cerere se timbreaza la valoare, astfel incat va trebui sa aveti in vedere si costul unui astfel de litigiu: taxa de timbru aprox.10%; avocat, cum negociati si cele doua expertize 1000-1500 lei. desigur, daca castigati, veti recupera si aceste cheltuieli pe care le-ati avansat in vederea recuperarii prejudiciului suferit, asdtfel incat va trebui sa cereti chitante de la toata lumea: avocat si experti, pe care acestia sa le depuna la dosar.
legalmgm a scris:

nucu$ a scris:

Asiguratorul nu poate fi obligat sa plateasca penalitati legate de "depasirea termenului de reparatie"(cine poate stabili un asemenea termen, daca nu exista un contract comercial cu reparatorul, avand o asemenea clauza ?)

Buna ziua,
Afirmatia Dvs. mi se pare usor hazardata,
Din punct de vedere tehnic si chiar juridic.
In afara de bunul-simt comun, pentru determinarea unui termen "rezonabil" de reparatie, exista "Norme de munca si "Norme de timp" pentru fiecare operatie specifica executata in service. Ca doar cu aceste "Norme" stabileste si service-ul tarifele la manopera, salarii, - Nu ? - sau asa ar trebui, in teorie)
Un Expert "destept", utilizand Normele de consum manopera, de timp, etc. poate elabora si documenta un Raport de expertiza care, cred eu, ar pune in "incurcatura" pe cineva care ar sustine in instanta ceva de tipul asertiunii Dvs.
Cu ce este vinovat/responsabil asiguratorul pentru depasirea timpului necesar reparatiei de catre reparator?
Desemenea, cuantumul daunei se poate aprecia nu numai cu documente despre venituri anterioare ci si cu estimarea cheltuielilor ce ar fi efectiv necesare pentru a face servicii echivalente cu ce ar fi facut auto care "lipseste" fiind in service.
Estimarile sunt incerte, pe cand "istoricul" are caracter probant de necontestat
In alta ordine de idei, completarile formulate de Dl. @cioan sunt foarte pertinente si utile in cazul de fata.
De acord, mai ales ca este o confirmare a "asertiunilor" mele.

Si d-na av.sdianaviolina se pare ca impartaseste "asertiunile mele"=D>
NB.@legalMGM sa observam ca service-ul a garantat termenul nu asiguratorul(nici nu putea s-o faca asiguratorul), uneori dureaza saptamani pana se procura piesele importate de catre service.
@ticusorin: Ce intelegeti prin "service propriu"?Ar fi util sa cunoastem ca exista asiguratori cu service propriu:stunned:
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Noiembrie 2009
nucu$, utilizator
Buna seara,
Dupa opinia mea, Asiguratul nu are nici o legatura (juridica) cu Service-ul ci numai cu Asiguratorul, in baza contractului de asigurare semnat cu acesta.
Asiguratorul are integral toata raspunderea pentru re-aducerea in functiune a autovehiculului si, in caz de depasire a termenului, ar trebui sa puna la dispozitia asiguratului o masina functionala, similara celei asigurate.
In acest sens, nu mi s-ar parea deplasat ca un reprezentant al asiguratului sa duca masina in service si sa urmareasca repararea ei.
In rest, Dna. av. @sdianaviolina nu se refera cu nimic la ceva similar cu ceea ce am afirmat eu si Dl. @cioan.
Cu stima,
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Noiembrie 2009
legalmgm, utilizator
Desi exista deja pe piata ofertele unor asiguratori care pun la dispozitie un autovehicul pe perioada reparatiei, suntem inca in urma fata de alte tari in care asiguratul cand are dauna, nu suna service-ul pt.depanare ci direct agentul de asigurari, care vine, preia cheia si autovehiculul iar dupa reparatie suna asiguratul pentru a-l intreba unde sa-i predea masina reparata.=D>
Nici nu intereseaza pe asigurat unde s-a facut reparatia, mai ales ca firma ii pune la dispozitie alt autoturism pe aceasta perioada.
Din pacate, la noi. Legea 136/95 privind asigurarile, nu prevede ca asiguratorul, prin contractul de asigurare, raspunde pentru reparare ci numai pentru plata acestora(inclusiv termenele )
CAP. 2
Contractul de asigurare

Sectiunea 1
Incheierea contractului. Drepturi si obligatii
ART. 9
Prin contractul de asigurare, asiguratul se obliga sa plateasca o prima
asiguratorului, iar acesta se obliga ca, la producerea unui anume risc, sa
plateasca asiguratului sau beneficiarului despagubirea sau suma asigurata,
denumita in continuare indemnizatie, in limitele si termenele convenite.
@ticusorin: Daca asiguratorul a semnat un angajament privind termenul de reparatie, care face parte din conditiile contractuale ale politei, puteti solicita acestuia pentru nerespectare, penalitatile ,conform cu prevederile din aceleasi conditii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Noiembrie 2009
nucu$, utilizator
Buna seara,

Revin cu cateva precizari. Desi am probat cu doua devize, unul de la reprezentanta, altul de la unul din service-urile din lista agreata de catre asigurator, acesta a refuzat sa acorde Dauna totala desi valoarea reparatiilor din cele doua devize depasea valoarea calculata a vehiculului, potrivit normei CSA, asiguratorul motivand ca poate sa repare masina mai ieftin, intr-un service care este din grupul=holdingul lor (acelasi actionar) deoarece pot sa gestioneze mai bine costurile fata de service-ul de reprezentanta. Mentionez ca acest service nu se regasea pe lista initiala a service-urilor agreeate si este o oferta facuta in urma discutiilor.

Asiguratorul a facut o oferta de reparatie cu TERMEN FERM pe care noi am acceptat-o, dar nu este prevazut ce se intampla daca nu se respecta acest termen. Asadar NU exista o relatie directa intre noi si service-ul care a facut reparatia, relatia fiind directa cu societatea de asigurare, prin urmare consideram ca trebuie sa ne indreptam catre asigurator pentru a solicita remedierea reparatiilor efectuate, eventual si pt. acordarea de despagubiri - lipsa folosinta.

Pentru faptul ca pe devizul final de reparatie, inclusiv facturi emise de service reparator, sunt repere trecute ca au fost inlocuite dar acestea sunt cele care era inainte (deci neschimbate) nu exista consecinte?

In momentul de fata, avem o masina reparata indoielnic si dupa foarte mult timp. Consideram ca tb. sa ne aparam drepturile si sa nu ne lasam intimidati de societatea de asigurare.

Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 15 Noiembrie 2009
ticusorin, utilizator

Alte discuții în legătură

Deviz dauna asigurator tgmm11 tgmm11 As vrea sa stiu, va rog, daca pot avea acces la devizul dupa care asiguratorul a evaluat cuantumul pagubei.Mi s.a pus la dispozitie doar nota de constatare. (vezi toată discuția)
Despagubire asigurare rca stefan-dinca stefan-dinca Buna ziua! In luna Noiembrie am avut un accident de masina. Neavand Casco, am bagat masina pe RCA-ul celui care m-a lovit. Masina a fost bagata in service, ... (vezi toată discuția)
Reparatie pe polita rca arhitectool arhitectool Buna ziua, In urma unui accident foarte grav, masina mea (care era parcata) a fost avariata iar eu m-am prezentat a doua zi cu polita RCA a vinovatului la ... (vezi toată discuția)