avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... prejudiciu lipsa folosinta auto
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

prejudiciu lipsa folosinta auto

Buna ziua,

Cum se poate cuantifica prejudiciul generat de lipsirea de folosinţă a autovehiculului pe o perioadă îndelungată pe care sa-l solicitam societatii de asigurare, in cazul in care am preluat masina reparata cu 2 luni intarziere fata de termenul acceptat?

Exista un prejudiciu minim stabilit de legislatie? Mentionez ca masina este pe firma, deci lipsa ei a cauzat perturbari in activitatea curenta a societatii fiind folosita pentru deplasarea la clienti, furnizori, etc.

In plus, s-a constatat ca exista repere care desi apar pe devizul (facturile) service-ului, ele nu au fost inlocuite, iar alte piese (ex. far, radiatoare) sunt de la producatori incerti si nu piese de origine . Avem dreptul sa solicitam sa fie schimbate aceste piese cu piese de origine, asa cum erau inainte de accident ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 10:05, 15 Noiembrie 2009
nucu$ a scris:
..... Din pacate, la noi. Legea 136/95 privind asigurarile, nu prevede ca asiguratorul, prin contractul de asigurare, raspunde pentru reparare ci numai pentru plata acestora(inclusiv termenele )
CAP. 2
Contractul de asigurare

Sectiunea 1
Incheierea contractului. Drepturi si obligatii
ART. 9
Prin contractul de asigurare, asiguratul se obliga sa plateasca o prima
asiguratorului, iar acesta se obliga ca, la producerea unui anume risc, sa
plateasca asiguratului sau beneficiarului despagubirea sau suma asigurata,
denumita in continuare indemnizatie, in limitele si termenele convenite.
@ticusorin: Daca asiguratorul a semnat un angajament privind termenul de reparatie, care face parte din conditiile contractuale ale politei, puteti solicita acestuia pentru nerespectare, penalitatile ,conform cu prevederile din aceleasi conditii.

Buna dimineata,
Din pacate (si cu atat mai mult pentru ca Dvs. sunteti un Consultant in asigurari) se dovedeste ca romanii nu stiu sa-si ceara si sa-si apere interesele si drepturile.
Ceea ce citati Dvs. (Legea nr.136/1995) este cadrul minimal impus de catre legiuitor.
Nimeni mu ma impiedica sa solicit, si eventual sa si obtin de la Asigurator, conditii mai bune decat minimul legal.
Contractul este legea partilor, - Nu ?.

In legatura cu cazul uzerului @ticusorin, cred in continuare ca acesta trebuie sa refuze receptia autovehicului, sa notifice si sa someze in scris Service-ul si Asiguratorul si ulterior sa solicite instantei solutionarea spetei.
Cu privire la termen, nerespectarea termenului, deci nerespectarea unei conditii contractuale, poate duce la rezolutiunea contractului, cu foarte multe consecinte favorabile Asiguratului.
Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deviz dauna asigurator tgmm11 tgmm11 As vrea sa stiu, va rog, daca pot avea acces la devizul dupa care asiguratorul a evaluat cuantumul pagubei.Mi s.a pus la dispozitie doar nota de constatare. (vezi toată discuția)
Despagubire asigurare rca stefan-dinca stefan-dinca Buna ziua! In luna Noiembrie am avut un accident de masina. Neavand Casco, am bagat masina pe RCA-ul celui care m-a lovit. Masina a fost bagata in service, ... (vezi toată discuția)
Reparatie pe polita rca arhitectool arhitectool Buna ziua, In urma unui accident foarte grav, masina mea (care era parcata) a fost avariata iar eu m-am prezentat a doua zi cu polita RCA a vinovatului la ... (vezi toată discuția)