avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Handicap preexistent calitatii de asigurat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Handicap preexistent calitatii de asigurat

Buna ziua,
Ma numesc N.F., sunt din Slatina. Sunt persoana cu handicap gradul accentuat. Handicapul il am din nastere. Am certificat de handicap preexistent calitatii de asigurat. Din 01.2010 beneficiez de pensie de invaliditate, cauza fiind alta boala. La data respectiva aveam stagiu total de cotizare de 24 ani 10 luni.. Sunt nascut in data 07.1966. Doresc sa stiu daca la implinirea varstei de 55 ani, beneficiind de reducerea varstei de pensionare cu 10 ani si reducerea stagiului de cotizare cu 2/3, la calculul pensiei limita de varsta se va lua OBLIGATORIU in cosiderare ca stagiu de cotizare perioada aferenta pensiei de invaliditate.
Cei 24 ani si 10 luni reprezinta mai mult de 2/3 din stagiul total de cotizare.
Va multumesc si astept raspunsul Dvs. cu mare interes.
Cel mai recent răspuns: GildaVacareanu , utilizator 12:17, 18 Iulie 2023
la multi ani ! prima data , eu va intrebam ,ca mi-ati mai raspuns si altadata cu alte probleme se poate pensiona persoana respectiva acuma ca sa renuntat la sintagma de ,,preexistent calitati de asigurat''astept un raspuns si de la dumneavoastra cu stima
Se subintelege ca, da..
Se poate beneficia de prevederile art.58,fara ca handicapul sa fie preexistent calitatii de asigurat.
Trebuie indeplinite doar cele doua conditii:
-Stagiu in conditii de handicap
-Varsta
ok , daca are 28 de ani ca stagiu in conditie de handicap atunci poate sa ceara sa treaca la limita de varsta fin mai mult ca si 2 treimi cat este cerut in articolul 58 pentru gradu accentuat, si varsta de 55 fiind barbat?
Da.
multumesc pt raspuns , o zi faina

Alte discuții în legătură

Stagiu cotizare și pensionare anticipata valer67 valer67 Bună ziua ! Am 34 ani stagiu de cotizare, vârsta de 52 ani, sunt încadrat în rândul persoanelor cu dizabilități, gradul accentuat.Inteleg ca vârsta ... (vezi toată discuția)
Reducere varsta pensionre pt handicap ulterior calitatii de asigurat Bdhx117 Bdhx117 Buna Ziua, Referitor decizia pronuntata in sedinta din 9 oct 2018 a curtii constitutionale care a ADMIS ca sintagma \"preexistent calitatii de asigurat \" ... (vezi toată discuția)