In urma unei expertize judiciare asupra valorii unui teren, poate rezulta o valoare mai mica decat cea corespunzatoare din grila folosita de notarii publici, cea care se foloseste de regula si pentru calcularea taxei judiciare de timbru ?
Buna ziua, sunt parte intr-un proces de iesire din indiviziune. Se pune problema cedarii unor terenuri contra unei sulte stabilite prin expertiza judiciara. Terenurile sunt intr-o localitate rurala cu care n-am nici o legatura si despre a carei piata imobiliara n-am nici cea mai mica idee.
Intrebarea mea:
ma pot astepta ca valorile ce vor fi stabilite de expert sa fie mai mici decat valorile corespunzatoare din evaluarile fondului imobiliar folosite de catre notarii publici.
cu multumiri.
Cristina Hortensia CIUREA a scris:
"Nu grila notariala este sau nu ar trebui sa fie principalul criteriu de stabilire a valorii unui imobil prin expertiza, ci raportarea la tranzactii similare, intrucat valorile care apar in grila notarilor nu sunt echivalente cu valoarea de piata la care sunt tranzactionate imobilele, grila notarilor avand ca scop stabilirea valorii onorariilor notarilor la autentificarea tranzactiilor imobiliare, dar este posibila si variant prezentata de colegul meu."
Poate fi avut in vedere acest aspect in conditiile in care au loc tranzactii imobiliare in zona, dar utilizatorul a mentionat ca este o zona fara tranzactii imobiliare. In acest caz o valoare care se poate sustine este valoarea de referinta din grila notarilor, lucru care va fi specificat de catre expert, cel mai probabil, in concluziile raportului de expertiza.