avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Obligatii plata CAS conform Declaratiei Unica pentru ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Obligatii plata CAS conform Declaratiei Unica pentru 2018

Sunt PFA si prin Declaratia Unica pt 2018 am estimat un venit de 10.000 lei si totodata am optat pentru plata CAS, calculata la o valoare de 5.700 lei/an; mentionez ca acesta contributie CAS nu am achitat-o la termenul de 15.12.2018 si nici pana la data actuala.
Dupa incheierea situatiei financiare a anului 2018, a rezultat un venit mai mic de valoarea 22.800 lei (1.900leix12luni).
Intrebare:
Avand in vedere ca venitul realizat in 2018 a fost mai mic de 22.800 lei, pot depune o declaratie rectificativa prin care sa optez sa nu mai platesc CAS pentru 2018? Sau alta modalitate legala sa nu mai platesc CAS?
Va rog sa aveti amabiliatea sa-mi dati un raspuns la acesta speta si daca nu cer prea mult, sa-mi indicati si argumentele /temeiul legal al acestuia.
Cu consideratie,
Cristian
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Ianuarie 2019
cristianba, utilizator
Cel mai recent răspuns: cristianba , utilizator 20:29, 5 Ianuarie 2019
Da, puteti sa depuneti oricand (cate doriti si ramane valabila ultima din sistem), pana pe 15 martie 2019 cand este termenul de depunere final si de plata al declaratiei unice pentru inchiderea anului 2018.
Cititi in codul fiscal la art 148 si art 151 (15) Persoanele fizice al căror venit estimat se modifică în cursul anului în care se realizează veniturile și nu se mai încadrează în plafonul prevăzut la art. 148 alin. (1) își pot modifica contribuția datorată prin rectificarea venitului estimat, prin depunerea declarației prevăzute la alin. (3), oricând până la împlinirea termenului legal de depunere a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, prevăzute la art. 122.
(16) Contribuția datorată se evidențiază în Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.
(18) În situația în care persoanele fizice au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din veniturile prevăzute la art. 137 alin. (1) lit. b) și b1), din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri, cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar venitul net anual cumulat realizat este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, nu datorează contribuția de asigurări sociale, cu excepția celor care au optat pentru plata contribuției potrivit art. 148 alin. (3). În acest caz contribuția plătită nu se restituie, aceasta fiind valorificată la stabilirea elementelor necesare determinării pensiei, potrivit legii.
(19) Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prevăzută la art. 122 constituie titlu de creanță fiscală în sensul Legii nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare.
(20) Termenul de plată a contribuției de asigurări sociale este până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui pentru care se datorează contribuția.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie unica rectificativa gina.lucia gina.lucia Va rog..putin ajutor... Am avut anul trecut in declaratia unica Cap1- venituri realizate in sistem real 2017 si Cap2- venituri estimate in sistem real 2018 + ... (vezi toată discuția)
Declaratia unica bonificatie erori nuc23 nuc23 Am depus declaratia unica in 2019, venituri sub salariul minim, cu optiunea sa platesc CASS (sanatatea). Am depus declaratia unica cu venitul estimat pe anul ... (vezi toată discuția)
Sursa venit mariusdragu mariusdragu Buna ziua! Am un PFA in domeniul IT infiintat la finalul lunii august, anul trecut. Atat prima declaratie depusa (cea estimativa, pentru a-l declara la ... (vezi toată discuția)