avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despăgubirea pentru daună totală oferită de ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despăgubirea pentru daună totală oferită de lichidator este mult sub prețul de piață și pentru un model de mașină diferit de a mea. După ce i-am atras atenția asupra acestui lucru n-am mai putut lua legătura cu el, ce e de făcut?

Buna ziua,
In data de 04.01.2019 am fost implicat intr-un accident rutier, eu fiind pagubitul. In urma constatarii initiale facute de inspectorul de daune mi s-a zis ca masina fara doar si poate se incadreaza ca dauna totala economica. Am luat legatura cu lichidatorul, iar azi am primit o "oferta" din partea lor.
Problema este ca suma oferita este mult sub pretul de piata al masinii (cu aprox 50%).
Masina este un Bmw 525D M Sport 2005, iar oferta de despagubire primita de la ei a fost de €2300 cu tot cu epava, sau €2100 fara epava.
Am cerut lichidatorului sa imi prezinte metoda prin care s-a calculat valoarea masinii deoarece este mult sub pretul pietei, iar acesta mi-a raspuns ca a facut o medie intre 2 anunturi gasite pe site-uri de publicitate online.
In urma verificarii anunturilor am realizat ca modelul meu de masina nu era acelasi cu ce mi-au prezentat ei (ei mi-au prezentat modelul simplu de BMW 525D, iar al meu era modelul Sport, precum era trecut si in carte). Dupa ce i-am raspuns lichidatorului, atragandu-i atentia asupra acestui aspect, si atasand e-mailului cateva poze cu "anunturi online" cu modelul meu de masina, precum si o copie a cartii masinii unde este specificat exact modelul acesta nu mi-a mai raspuns.
As dori sa stiu ce pot face in continuare, si daca intr-adevar asa se calculeaza valoare unei masini conform legii, deoarece mie mi se pare absurd.
Cu stima,
Serban P.
Ultima modificare: Vineri, 25 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Serban P. , utilizator 17:12, 25 Ianuarie 2019
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Lichidatorul de la ati primit oferta de despagubire este aceeasi cu societatea de asigurare la care ati depus avizarea daunei si de la care a venit inspectorul de daune care a constatat avariile si a facut fotografiile? Pun aceasta intrebare pentru ca am cunostinta de existenta unei societati care se ocupa cu despagubirea persoanelor pagubite in urma accidentelor de circulatie. Aceasta societate este organizata sub forma unei SRL. Este posibil sa existe mai multe asemenea societati. Dupa obtinerea despagubirii de la societatea de asigurari retine jumatate din suma, iar cealalta jumatate o da pagubitului.
Banuiesc existenta unei asemenea societati intermediare pentru ca conform normelor ASF valoarea autoturismului la data accidentului se determina cu ajutorul unui program informatic pe care il au societatile de asigurare. Si nu asa cum s-a procedat in cazul dvs.
ing.Ioan Ciobanu
Multumesc mult pentru raspuns. Lichidatorul care mi-a facut oferta de despagubire este de la firma asiguratoare a soferului vinovat.
E-mailul pe care l-am primit de la dansul in momentul in care am cerut explicatii despre cum s-a ajuns la suma respectiva este urmatorul
"Buna ziua,

Valoarea de piata comunicata este reprezentata de media celor 2 oferte de pe piata, din attach.", Iar atasate acestui e-mail erau 2 oferte, de pe un site de publicitate online, dar in nici una din acestea nu era modelul meu de masina. Totusi, mi se pare ciudat deoarece aceste tipuri de anunturi pot fi manipulate, chiar si de catre lichidator (oricine poate pune un anunt online).
Cu stima,
Serban P.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util

Art. 24 din norma ASF nr. 20/2017
(7) În cazul daunei totale economice, valoarea de piaţă stabilită pe baza sistemelor de evaluare specializate pentru calculul despăgubirii reprezintă valoarea de înlocuire a vehiculului avariat cu un vehicul de aceeaşi marcă, tip, model, caracteristici tehnice, dotări, an de fabricaţie, având un parcurs în kilometri şi o stare de întreţinere comparabile; modul de calcul se comunică persoanei prejudiciate.
(8) Valoarea prevăzută la alin. (7) se stabileşte pe baza utilizării sistemelor de evaluare specializate sau pe baza documentelor din care să reiasă dovedirea prejudiciului suferit.
(9) La evaluarea vehiculului se au în vedere starea tehnică, de întreţinere şi eventualele modificări ale structurii de echipare a acestuia survenite între data comercializării şi data producerii evenimentului, certificate de către specialistul constatare daune.

Se constata ca modul de stabilire a valorii autoturismului la data accidentului nu corespunde cu cea prevazuta in norma ASF. De aici suspiciunea mea privind valoarea autoturismului la data accidentului.
ing. Ioan Ciobanu
Si ce as putea eu sa fac in continuare ? Lichidatorul nu imi mai raspunde. Voi merge cred pana la un sediu al asiguratorului sa le explic situatia si daca nu se iau masuri voi depune o sesizare la ASF, problema mea cea mai mare nu e neaparat felul in care au evaluat masina, ci faptul ca au evaluat modelul gresit, diferenta de dotari si mai ales pret, in general intre modelul simplu si modelul sport este destul de mare.
Cu stima,
Serban P

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suma despagubita pe rca la dauna totala katickc14 katickc14 Buna seara, cum sa procedez in situatia de mai jos: - am primit oferta de despagubire pentruo dauna totala si am facut cererea de despagubire, pe ... (vezi toată discuția)
Daună totală în urma unui accident: asigurătorul mi-a dat de ales între 8000 de lei și scoaterea epavei la licitație. există un site unde se pot urmări aceste licitații? maru593 maru593 In urma unui accident, asigurătorul a declarat paguba totala si mi-a evaluat masina la 8000 RON. Mi s-a comunicat ca, daca aleg sa nu repar masina cu suma ... (vezi toată discuția)
Reparație auto sau daună totală? Marius Obreja Marius Obreja Bună seara, Am fost implicat într-un accident în data de 4 luna aceasta, mai exact am fost lovit din spate. Cel vinovat avea RCA la Asirom, am făcut ... (vezi toată discuția)