avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incheierea CCM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incheierea CCM

Vechiul CCM prevedea o anexa in care erau convenite grile de salarizare pentru fiecare categorie de personal.Suntem in stadiul negocierii noului CCM iar conducerea unitatii refuza grilele de salrizare, dorind o negociere directa cu fiecare salariat. Am invederat ca dupa negocierea colectiva va urma o negociere individuala in functie de grilele stabilite. Salariile noastre depasesc minimul pe economie.Conducerea doreste negocierea incepand de la salariul minim pe care nu il acceptam pana la un maxim pe care inca nu l a precizat, intentia fiind de a ne scadea salariile actuale. Exista temei legal pentru asa ceva? Putem pune in CCM o clauza prin care negocierea sa fie doar directa, fara grila de salarizare? Exista un temei legal? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:46, 20 Februarie 2019
1. Codul Muncii
art.164
...
(2) Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara.
(3) Angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.
....

2. Codul civil
art.1169 Libertatea de a contracta
Părţile sunt libere să încheie orice contracte şi să determine conţinutul acestora, în limitele impuse de lege, de ordinea publică şi de bunele moravuri.

art. 1.183 Buna-credinta in negocieri
(1) Partile au libertatea initierii, desfasurarii si ruperii negocierilor si nu pot fi tinute raspunzatoare pentru esecul acestora.
(2) Partea care se angajeaza intr-o negociere este tinuta sa respecte exigentele bunei-credinte. Partile nu pot conveni limitarea sau excluderea acestei obligatii.
(3) Este contrara exigentelor bunei-credinte, intre altele, conduita partii care initiaza sau continua negocieri fara intentia de a incheia contractul.
(4) Partea care initiaza, continua sau rupe negocierile contrar bunei-credinte raspunde pentru prejudiciul cauzat celeilalte parti. Pentru stabilirea acestui prejudiciu se va tine seama de cheltuielile angajate in vederea negocierilor, de renuntarea de catre cealalta parte la alte oferte si de orice imprejurari asemanatoare
Multumesc! sa fiu mai explicita, este vorba despre angajatii tesa ai societatii.Cel mai mic salariu acum este de 2910 ( brut) , in societatea noastra.Directorul dorecte ca noua negociere a salariului sa plece de la 2350, adica sa coboare cumva salariile noastre.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Are voie sa propuna asa ceva...insa depinde de sindicatul dvs daca va accepta sau nu.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Februarie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca - grila salarizare cioc natalia cioc natalia Buna ziua, Am un CCM pe o firma care expira in septembrie 2014, prin care la capitolul salarizare au fost introdusi acei coeficienti de salarizare. In ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti daca in CCM pe unitate, la grilele de salarizare, se poate trece numai salariul minim pentru fiecare grupa in parte, fara a se mentiona ... (vezi toată discuția)
Blocaj in negocere salariala vasianp vasianp Am ajuns aproape de a finaliza procesul negocierii,am primit dosarul cu documentele ce trebuie semanate de catre membrii Comisiei de negociere.In dosar am ... (vezi toată discuția)