avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Prioritate de dreapta?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Prioritate de dreapta?

As vrea sa stiu cine are prioritate. Eu am urmat traseul sagetii rosii si m-am intersectat cu o masina la intersectia celor doua sageti (albastra si rosie). Precizez ca nu exista niciun indicator, cu toate ca in mod normal, albastru trebuia sa aiba "cedeaza trecerea".

Eu tind sa cred ca nu se aplica prioritatea de dreapta, deoarece eu ma aflam deja pe sectorul de drum respectiv, insa vreau sa fiu sigur (precizez ca eu sunt cel cu rosu).

Multumesc!

Las link-ul cu poza: [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 20 Februarie 2019
adyzone, utilizator
Cel mai recent răspuns: mamiro , utilizator 11:14, 30 August 2022
Nu aveti nici macar un argument pentru afirmatiile anterioare.
De ce breteaua nu face parte din intersectie ? Exista vreo norma, lege care sa certifice acest lucru ?
In virtutea carui articol de lege cel care a facut dreapta pe acea bretea trebuia sa cedeze trecerea ? Pierde prioritatea din ce motiv ?
Eu va citez argumentele legislative pe care le cunosc:
"Articolul 57
(1) La intersectiile cu circulatie nedirijata, conducatorul de vehicul este obligat sa cedeze trecerea vehiculelor care vin din partea dreapta, in conditiile stabilite prin regulament.
.................
Articolul 59
(2) In intersectii, conducatorii vehiculelor care vireaza spre stanga sunt obligati sa acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersecteaza si care circula din partea dreapta.
...............................
Art. 135.(regulamentul de aplicare cod rutier) – Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în
următoarele situaţii:
a) la intersecţia nedirijată atunci când pătrunde pe un drum naţional venind de pe un drum
judeţean, comunal sau local;
b) la intersecţia nedirijată atunci când pătrunde pe un drum judeţean venind de pe un drum
comunal sau local;
c) la intersecţia nedirijată atunci când pătrunde pe un drum comunal venind de pe un drum
local;
........................"
E breteaua o alta categorie (inferioara) de drum ?
Din punctul meu de vedere aceea e o intersectie in cruce nedirijata, la care s-a modificat geometria pentru facilitarea virajului spre dreapta. Se poate considera ca o cruce cu marginile mult rotunjite.
[ link extern ]
[ link extern ]

Articolul 6 din OUG nr. 195/2002
In sensul prezentei ordonante de urgenta, expresiile si termenii de mai jos au urmatorul inteles:
( ... )
14. drum public - orice cale de comunicatie terestra, cu exceptia cailor ferate, special amenajata pentru traficul pietonal sau rutier, deschisa circulatiei publice; drumurile care sunt inchise circulatiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscriptii vizibile;
( ... )
16. intersectie - orice incrucisare, jonctiune sau bifurcare de drumuri la nivel, inclusiv spatiile formate de acestea;
( ... )
@Mihnea Dorian
Aveti dreptate cand afirmati ca breteaua nu face parte din intersectie. Trebuia sa precizati ca breteaua nu face parte din intersectia drumului national cu cel judetean.
Conform definitiei mai sus reprodusa breteaua este un drum public. Jonctiunea dintre bretea si drumul judetean este o intersectie care in cazul analizat este nedirijata. Se aplica regula prioritatii de dreapta.
ing. Ioan Ciobanu
Eu consider ca acolo fiind o intersectie intre un drum national si unul judetean ar fi trebuit sa axiste semnalizare care sa stabileasca prioritatile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestație pv accident rutier GRIGORE G GRIGORE G buna ziua. Duminica 27.08.2017 am fost implicata intr-un accidet rutier pe strada Teius intersectie cu strada Vaslui. Eu veneam pe prioritate pe starda Teius, ... (vezi toată discuția)
Prioritate corcita? vatafu vatafu Buna ziua! Am si eu o nelamurire legata de modul in care se circula intr-o anumita intersectie din Craiova. Este vorba de asa numita intersectie de la Consul, ... (vezi toată discuția)
Prioritate de dreapta Focus1 Focus1 Sa ne inchipuim o localitate in care exista drumuri asfaltate si ne-asfaltate si o sumedenie de intersectii nedirijate. As dori sa va intreb cum se abordeaza ... (vezi toată discuția)