Am o intrebare;m-am contrazis cu cineva pe tema dreptului de semnatura a b.v.si bilantului contabil.Daca am absolvit fac.de contabilitate si informatica de gestiune,pot semna aceste acte?Puteti sa-mi spune-ti legea care reglementeaza acest drept,adica conditiile care trebuie indeplinite de un economist sa faca acest lucru?
Draga Feni,deci dupa cum spui tu,eu pot sa fac contabilitatea la o firma,de la ctb,primara pana la bilant,si pot semna b.v. si bilantul?Nu prea cred!Asta inseamna ca eu fac actele si pun administratorul firmei sa le semneze?!Pai la un control,(iti spun din propia experienta)astia zic,de ce nu este semnata b.v.de contabil,si este semnata numai de administrator?!
ruslim poti sa faci si asa daca peste tine este un contabil autorizat sau un expert contabil sa verifice si sa semneze ceea ce ai facut tu ,pentru ca daca ceva e gresit cineva trebuie sa raspunda si nu raspunde doar administratorul ...ce bine ar fii asa :D
Extras din Legea contabilitatii 82/ '91:
"Art. 11. - (1) Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.
(2) Persoanele prevazute la art. 1 organizeaza si conduc contabilitatea, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare si raspund impreuna cu personalul din subordine de organizarea si conducerea contabilitatii, in conditiile legii.
(3) Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice autorizate in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, cu modificarile si completarile ulterioare, care raspund, potrivit legii.
(4) La persoanele juridice la care contabilitatea nu este organizata in compartimente distincte, care nu au personal calificat incadrat, potrivit legii, sau contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice autorizate in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 65/1994 si care au inregistrat o cifra de afaceri anuala de pana la echivalentul in lei a 50.000 euro, raspunderea pentru tinerea contabilitatii, potrivit legii, revine administratorului sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective"
Cred ca am fost inteleasa putin gresit, lucrez intr-o societate cu capital de stat, care intocmeste bvc si bilant, toate semnaturile pe aceste documente sunt ale conducerii respectiv directorul general, director economic, chiar daca eu particip la intocmirea lor , nu sunt persoana cu functie de conducere, atentie a se face distinctie intre intocmire si semnare organeleor de conducere legale ale societatii,
Referitor la celelalte situatii cand desi ag,ec are compartimnt de contabilitate, dar nu indeplineste conditiile prevazute de lege are posibilitatea incheierii de contract cu pers.fizice sau juridice, ma refer numai la bilant nu si la bvc. vezi contabil autorizat , expert contabil, si tot ce tine de ceccar
La ag.ec care nu depasesc un anumit nivel al C.A , raspunderea revine administratorului.