Bloc racordat la sistemul centralizat de incalzire.Administratia sustine ca a fost obligata sa renunte la plata facturii dupa suprafata locativa si sa treaca la plata dupa SET. Furnizorul nu respecta nici un parametru in livrarea agentului termic.Temperatura maxima in aceasta iarna a fost de 55 grade.Ca sa obtina o diferenta acceptabila intre tur si retur( necesara la calcul ), obtureaza partial robinetul de retur la intrarea in bloc.Efectul: diferente mari de temperatura intre partea superioara si cea inferioara a caloriferelor.Aceste temperaturi scad dramatic spre capatul de coloana.Mai poate fi considerata valabila facturarea dupa SET ?
Bună ziua. Aș dori să reduc nr de calorifere și implicit de repartitoare în apartament, ( pt a nu plăti inutil serviciile de citire) deoarece , de ex in sufragerie am două calorifere , pe două coloane separate, intr-un dormitor la fel, pe hol am renunțat din motive estetice. Am sunat la ista bucurești și mi s-a spus că-mi trebuie aprobare de la as de proprietari. Este corect? Mulțumesc.
@Gabriellll63
Este corect , și in cazul renunțării totale sau parțiale o să mai aveți nevoie și de acordul vecinilor direct afectați .
@Adam Grecu
La noi de ex. de mai bine de 6 ani plătim căldura după setul din ap. menționez că nu avem repartitoare de căldură . Factura de încălzire vine pe Asociație și este împărțită pe setul Asociației de unde rezultă un punct set . Acel punct se inmulțește cu setul de puncte de la fiecare ap. Sunt ap. cu aceeași suprafață dar cheltuielile diferă tocmai că unii au mărit sau micșorat suprafața termică din ap. .
BEN,
Este clar ca repartizarea costurilor cu incalzirea locuintelor nu se face conform legislatiei.
Noi, aici pe forum am mai discutat. Repartizarea costurilor cu incalzirea locuintelor trebuie facuta dupa suprafata locativa. Daca unii dintre proprietari si-au marit SET-ul, atunci se poate modifica sup. locativa (sunt niste calcule care trebuie facute), altfe, ca proprietarii de la parter, cei de la ultimul nivel sau cei care au locuintele pe nord - si care au, de regula SET-uri mai mari (pentru a avea acelasi confort termic ca si al celorlalti proprietari) - ar trebui sa le fie repartizate sume mai mari, da? pai NU ESTE in regula...
Cand s-a făcut inventarierea suprafețelor termice din ap. s-a ținut cont de factorii de amplasare a ap. din bloc precum și de tipul de calorifer ( fontă ,tablă ,aluminiu ) deci nu putem spune că plătim aiurea . Este și un ordin pe tema aceasta nr.343 din 13.07.2010 . Tabelele cu măsurători și factorii de corecție au fost puse la avizier unde cei nemulțumiți puteau contesta eventuale erori .
Suprafata echivalenta termic a unui corp de încalzire reprezinta marimea conventionala care caracterizeaza puterea termica a corpului de incalzire, determinata in urmatoarele conditii de referinta uzuale de proiectare:
a) temperatura de intrare a agentului termic in corpul de incalzire este de 95 C
b) temperatura de iesire a agentului termic din corpul de incalzire este de 75 C
c) temperatura interioara a aerului din spatiul iîncalzit, masurata la o inaltime de 0,75 m de la sol si la o distanta de 1,5 m fata de corpul de incalzire, este de 20 C
d) corpul de incalzire este montat aparent pe un perete exterior, sub fereastra
e) corpul de incalzire este racordat la reteaua interioara de distributie cu intrarea agentului termic pe la partea superioara si iesirea pe la partea inferioara
f) vopsirea exterioara a corpului de incalzire este realizata cu vopsea alba fara pigmenti metalici
g) presiunea atmosferica este de 1,013"
Va rog...se omite ceva esential. Debitul nominal cu robinetul deschis la maxim.
Care este debitul nominal pentru care se obtin puterile radiatoarelor?
Am cautat dar nu gasesc pe nicaieri. 1l/min..dar la ce dimensiuni de radiatoare? una e sa ai un calorifer de 2 m si una e sa ai unul de 1m...intuitiv ai nevoie de debit mai mare, practic 2 calorifere de 1 m..deci debit dublu!
Cum calculeaza CMTEB(Radet sau alti furnizori centralizati) debitul la bransament functie de SET-ul total?
In general in contract e trecut un debit orar. ec 10MC/h...la un SET dat de asociatie.
Spun ca oamenii si-au pus calorifere de 2m (agent termic sub parametri, coloane infundate, sperand sa le fie mai cald)...da' debit in ele pauza...din cauza de..colmatari..si lipsa de echilibrare hidraulica. deci ce le punem in carca, o caldura care nu ajunge la ei? De aia am nevoie de debitul nominal. Unde il gasesc?