avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesirea din indiviziune

Buna dimineata!Sotul meu are o hotarare definitiva de iesire din indiviziune inca din anul 1990,atat a bunurilor mobile cat si imobile,mostenirea fiind de pe urma parintilor lui care sunt decedati.Desi in certificatul de mostenitor sotul meu are dreptul si la cota parte din terenul de pe langa imobil,in hotararea specificata mai sus,terenul in suprafata de 250 m.p.(cum era atunci,desi in realitate este de 3000m.p.)se atribuie in indiviziune,fara sa se specifice cotele,celorlalti 2 mostenitori,respectiv surorii si mamei vitrege sotului meu care locuiesc in acel imobil folosindu-se de atatia ani de toate bunurile.Sotul meu nu a primit nimic desi are certificat de mostenitor.Spuneti-mi,va rog,ce trebuie sa faca sa intre in posesia drepturilor lui de mostenitor?Dar in posesia terenului,pentru care a facut si masuratoare autorizata in care s-a stabilit clar cotele de proprietate conform certificatelor de mostenitor?Mai este valabila hot.judecatoreasca de care va aminteam mai sus,sau s-a prescris?Cum sa procedeze??Va multumesc anticipat pentru raspuns!
AVLIL a scris:

Documentatie cadastrala fara titlu la baza? :sorry: CRed ca nu ma gandesc eu la ce trebuie...
Asta spun, mai e ceva teren inca al nimanui...

Am afirmat ca printr-o documentatie cadastrala se mai poate castiga ceva teren, dar nu tot, respectiv un plus de pana la 5% fata de suprafata de 250 mp dovedita prin acte de proprietate. Dar castigul ar fi al proprietarilor terenului, nu al user-ului...
Temeiul legal este Regulamentul ANCPI din 13.10.2006 privind conţinutul şi modul de întocmire a documentaţiilor cadastrale în vederea înscrierii în cartea funciară
Art. 25. -(1) În cazul în care suprafaţa din măsurători este mai mare decât suprafaţa înscrisă în documentaţia precedentă sau decât suprafaţa din actele de proprietate, când nu există documentaţie, se procedează astfel:
(2) Pentru imobilele împrejmuite:
a) dacă diferenţa este de până la 2%, documentaţia se recepţionează şi suprafaţa din actul de proprietate se înscrie în cartea funciară;
b) dacă diferenţa este între 2% şi 5% documentaţia se recepţionează şi suprafaţa din măsurători se înscrie în cartea funciară doar dacă este însoţită de proces-verbal de vecinătate, întocmit conform anexei nr. 18;
c) dacă diferenţa este mai mare de 5%, documentaţia se respinge, rectificarea suprafeţei urmând să se facă prin alt act doveditor al dreptului de proprietate.
(3) Pentru imobile care nu sunt împrejmuite:
a) dacă diferenţa este de până la 2%, documentaţia se recepţionează şi se înscrie în cartea funciară suprafaţa din actul de proprietate;
b) dacă diferenţa este mai mare de 2%, documentaţia se recepţionează şi se înscrie în cartea funciară numai pe baza unui alt act doveditor al dreptului de proprietate.
(4) Prin imobile împrejmuite, în sensul prezentului regulament, se înţeleg imobilele ale căror limite sunt materializate prin elemente stabile în timp, clar identificabile de către proprietarii vecini.
;)
andrescyo a scris:

atat timp cat are o hotarare judecatoreasca definitiva prin care sunt exact precizte cotele cred ca cel vatamat in dreptul sau de mostenitor legal este chiar userul nostru si de fapt tulburarea de posesie este facuta chiar de mama sa vitrega si sora sa .

User-ul nu are niciun titlu de proprietate asupra terenului, doar un certificat de mostenitor care nu valoreaza titlu de proprietate si o hotarare de partaj succesoral in care (printr-o eroare sau nu !...), acestuia nu i s-a atribuit si terenul defunctului, ci doar celorlalte mostenitoare: sora si mama vitrega.

Am recitit inca o data speta si, dupa parerea mea, user-ul nu poate ingradi terenul pe care-l folosesc sora si mama vitrega, pentru ca s-ar face vinovat de savarsirea infractiunii de tulburare de posesie (art. 220 C.pen.) si chiar violare de domiciliu (art. 192 C.pen.), daca terenul ce tine de gospodarie ar fi ingradit .
Pentru o solutie coerenta in speta, este necesar a fi vazute atat certificatele de mostenitor cat si hotararea de iesire din indiviziune din anul 1990.
Poate ca neatribuirea terenului si catre user in indiviziune nu a reprezentat o eroare ci, terenul avand o suprafata mica nu a putut fi lotizat, de aceea nu s-a putut imparti nici celor doua mostenitoare, astfel ca acest mostenitor trebuia fie sa primeasca sulta, fie sa primeasca o cota mai mare de alte bunuri succesorale, fie sa fie si el coindivizar, alaturi de cele doua mostenitoare, asupra terenului.;)
Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2009
Corina Capotã, Avocat
Sustin si aprob! :D
De acord, ingradirea iese din disctie.

Am inteles unde bateai cu acel cadastru, dar cum spui tu, nu-l ajuta pe user asta!
Trebuie cetite actele, vazut cotele, facut poate o uzucapare... si aici se va discuta in ce masura si userul nostru are drept de a uzucapa, cat timpo nu mai poseda... :D E incurcat, nici nu mi-am dat seama de impedimentul la uzucapare de la bun inceput. Desi e discutabil...
Va multumesc tuturor!Da,in mare s-a inteles situatia,da,din hot.din 1990,trebuia sa primeasca o sulta..din bunurile imobile...n-am vazut nimic nici pana in ziua de azi...dar ceea ce nu inteleg este...de ce in aceiasi hotarare sotul meu nu este trecut in indiviziune cu ceilalti mostenitori pe teren....vrem sa vindem apartamentul si sa ne mutam acolo.sa construim cevai,de cand va scriu relatiile dintre sot si sora lui s-au imbunatatit,dar nu si cu mama vitrega.....se poate separa in trei parti fara probleme...dar fiecare cu cotele ce-i revin conf.certificatului de mostenitor,nu????(la teren,ma refer)Asa e corect!Iesirea din indiviziune pe teren nu se face conf.cotelor trecute in certf.de mostenitor?
Sulta nu cred c-o mai poate cere!
din imobile poate, dar daca ii da hotararea.

Da, pe cotele din certificat.

Alte discuții în legătură

Dreptul de posesie prin uzucapiune caesar58 caesar58 Va rog sa ma ajutati in rezolvarea unei probleme pe care o am. Parintii mei( decedati in 1995 si 2000), impreuna cu unchiul (fratele tatalui) si matusa ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune. virgilirimia virgilirimia As dori sa stiu daca se poate face iesirea din indiviziune pentru o casa, fara a avea titlu de proprietate pentru terenul pe care se afla aceasta. (vezi toată discuția)
Cum pot sa reintregesc proprietatea? mihasi mihasi Va trasmit tuturor LA MULTI ANI! Si am sa incerc sa fiu cat se poate de scurta. Detin un teren prin contract de vanzare-cumparare in suprafata de 263 mp, iar ... (vezi toată discuția)