Buna ziua, dna Olarasu,
Eu nu sunt avocat si am o cultura juridica modesta, dar va voi oferi la prima intrebare raspunsul pe care mi l-a dat cu mult timp in urma o dna avocat, care mi-a vorbit despre un principiu de drept general valabil si anume ca nu se poate solicita a se dovedi ceea ce nu ai facut, ci altii trebuie sa dovedeasca cum ca ai facut. In cazul de fata, consumatorul a contestat faptul ca a agreat contractul si solicitat serv., solicitand furnizorului dovezile, fata de pretentia financiara ridicata (contravaloarea facturilor).
Legat de intrebarea nr 2, consumatorul trebuie sa solicite ajutorul autoritatilor care pot constata nulitatea contractului (ex. ANPC), gestionarea nelegala a datelor personale, folosirea documentelor de identitate in scopul inselarii furnizorului, etc, tocmai pt ca furnizorul sa nu poata urma pasul 2 dupa neplata facturilor, respectiv actiunea de recuperare in instanta. Desigur, furnizorul este cel care trebuie sa faca dovada agrearii contractului de catre consumator, macar la distanta. Totusi, demersurile sunt necesare deoarece cea mai simpla, putin consumatoare (de timp, bani si energie) solutie pt consumator (si furnizor, care plateste la randul sau toate demersurile in instanta) ramane tot constatarea autoritatilor.
Prin urmare, nu consumatorul trebuie sa isi dovedeasca nevinovatia si nu el trebuie sa se apere, ci doar sa conteste faptul ca ar fi agreat contractul si solicitat serv., si sa ceara autoritatilor sa ia masurile legale in speta sa, astfel incat sa nu mai fie pus pe drumuri la tribunal nici el, nici furnizorul.
olarasu ileana a scris:
1.De ce cel "agresat" pe nedrept, trebuie sa faca dovada nevinovatiei?
2.Ce se intimpla daca nu se plateste cv.factura?
Daca furnizorul actioneaza debitorul in instanta, pentru recuperare debit, nu trebuie sa faca dovada celor solicitate?(si atunci debitorul se poate apara prezentind realitatea)?
Intreb si eu, nefiind in cunostinta de cauza, dar putind sa o "patesc" si eu.