avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Predare permis dupa pierderea contestatiei dar ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Predare permis dupa pierderea contestatiei dar hotararea fiind neredactata

Buna ziua,

Se da urmatorul caz, contestatie pierduta luna trecuta in fond, cu drept de apel 30 zile de la comunicare. Comunicarea nu s-a facut pentru ca hotararea nu a fost redactata prin urmare nici termenul de apel nu s-a scurs, indiferent ca s-a pronuntat.

Ce se poate face in cazul in care se vrea predarea permisului?
IPJ spune ca, cea mai buna solutie este sa se astepte primirea hotararei iar dupa 30 zile legalizare si predare permis.

Dar solutia certificatului de grefa, in ce consta?
Certificatul fiind emis azi, 01.04, cu mentiunea ca s-a pierdut procesul verbal dar avand drept de apel si inca o mentiune ca in momentul de fata nu este definitiva. Se poate preda cu acesta? IPJ spune ca nu, ca daca se doreste predarea cu certificat de grefa trebuie asteptat inca 30 zile de cand s-a emis certificatul, insa de ce? Fiindca certificatul nu se poate lua in considerare drept comunicare datorita faptului ca in lege gasim doar despre "comunicarea hotararii" nu sentintei.

Se poate da o declaratie ca se renunta la dreptul de apel? La notar spre exemplu sau la IPJ?

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2019
mariustz, utilizator
Cel mai recent răspuns: mariustz , utilizator 13:28, 7 Noiembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cititi un raspuns documentat aici:
[ link extern ] /

"Astfel, cunoașterea momentului și a soluției definitive pronunțate de instanța judecătorească cu privire la plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției, fapt de care depinde îndeplinirea obligației legale de predare a permisului de conducere, ține de diligența părții implicate într-un asemenea proces, de vreme ce prevederile art. 10 alin. (1) din Codul de procedură civilă stabilesc că, în cadrul procesului civil, părțile au obligația să îndeplinească actele de procedură în condițiile, ordinea și termenele stabilite de lege sau de judecător, să își probeze pretențiile și apărările, să contribuie la desfășurarea fără întârziere a procesului, urmărind, tot astfel, finalizarea acestuia.

Diligența părții presupunând faptul că, contravenientul căruia i s-a respins plângerea contravențională formulată, nu trebuie să aștepte comunicarea hotărârii, ci este OBLIGAT ca într-un termen de 15 de la pronunțare:

- Să solicite eliberarea unui certificat de grefă privind hotărârea pronunțată de respingerea a plângerii contravenționale formulate;
- Să predea permisul de conducere împreună cu certificatul de grefă."

Exista si o initiativa legislativa menita sa puna ordine in aceasta privinta:
[ link extern ] /

Acum, ce sa va spun, mai e o varianta, daca nu credeti pe avocati puteti sa ascultati de baietii aia de pe forumul de politisti care (dupa cum spuneati, ei cred ca stiu ce zic) :

"Termenul de predare a permisului de conducere este de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei.
Ca să devină irevocabilă este necesar un înscris pe aceeaşi sentinţă şi orice parte în proces poate solicita legalizarea hotărârii judecătoreşti, iar termenul de 15 pentru predarea permisului de conducere, se scurge de la data legalizării hotărârii judecătoreşti.
Când legalizarea se face de către persoana în cauză (contravenient), acesta este obligat să se prezinte în termen de 15 zile cu hotărârea definitivă şi irevocabilă la poliţie şi să predea permisul. Dacă nu face acest lucru, perioada de suspendare se majorează cu cele 30 zile.
Când acest lucru se face de către poliţie (fiind parte în proces are acest drept), contravenientul primeşte la domiciliu o înştiinţare oficială care îi aduce la cunoştinţă că este obligat să predea permisul în următoarele 5 zile, iar după trecerea acestui termen suspendarea dreptului de a conduce întră în vigoare. Perioada respectivă de suspendare a dreptului de a conduce se majorează cu 30 zile dacă contravenientul nu a predat permisul în termenul de 5 zile.
Dacă vrei să rezolvi problema şi să eviţi o majorare a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, trebuie să mergi la tribunal, să soliciţi eliberarea hotărârii definitive şi irevocabile, iar cu această hotărâre să te prezinţi la poliţie şi să predai permisul de conducere."

Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2019
latka, utilizator
La tribunal nu se poate, hotararea nu e redactata si au zis ca o s-o primesc acasa.

La politie, imi spun ca am drept de apel 30 zile de la comunicare prin urmare nu se poate, singura solutie e sa ma duc la tribunal dupa 30 zile de la comunicare, sa-mi stampileze ca a ramas definitiva. De asemenea certificatul de grefa a zis ca nu se poate nici cu ala ca nu mentioneaza nicaieri ca eu renunt la calea de atac, si pot face apel dupa comunicare. (o prostie, ca nu vad ce apel as face odata ce predau de bunavoie permisul).

Teoretic, daca e de la pronuntare 15 zile, suplimentul de 30 zile se adauga oricum, ca pronuntarea a fost pe 28.02. Daca e de cand ramane definitiva, asta ar fi cel tarziu pe 12 luna asta, ca 30 zile s-au facut pe 28.03.

Dar atunci e si decizia 666/2014 de la CCR care zice ca 15 zile curg din momentul in care hotararea ramane definitiva, iar daca dreptul de apel e de 30 zile de la comunicare, ea ramane definitiva dupa ce expira termenul de apel. daca se comunica in iunie pe 1, ramane definitiva pe 30 iunie si pe 1 ma pot duce sa o legalizez si sa predau permisul in 15 zile.

Nu mai inteleg nimic, probabil o sa fac apel ca sa nu adauge 30 zile in plus, si dupa ce pierd apelul legalizez a 2-a zi hotararea din fond, daca nu ajung la o solutie cu ei.

Inclusiv pe foaia de mi-au dat-o cand mi l-au restituit, am semnat ca ma oblig sa il predau in 15 zile de cand hotararea ramane definitiva si irevocabila.
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2019
mariustz, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1.Nu in toate judetele se primeste permisul cu certificatul de grefa
2.Daca nu mai doresti sa faci apel, astepti hotararea acasa, apoi astepti 30 de zile in functie de data de pe plic si poti preda permisul
3.Daca faci apel cel mai probabil primesti bonusul de 30 de zile in plus de suspendare (hotarare neredactata in 15 zile + refuz din partea politiei de a-l primi cu certificat de grefa)

@latka, 15 zile de la pronuntare e valabil numai daca vorbim de hotararea de la apel, daca e vorba de fond vorbim de 30 zile (de la comunicare) + 15 zile
Asta mi-au zis si cei de la IPJ azi, ca n-au ce sa-mi faca. Ar fi culmea sa ma duc dupa cum au zis ei cu hotararea si plicul si sa-mi dea 60 zile, dar ma astept la orice.

Daca fac apel, dupa ce pierd nu mai trebuie sa astept hotararea din apel, se poate legaliza cea de fond pe care o s-o am atunci.

Dar treaca mearga, astept plicul acasa, ma duc sa-mi faca mentiunea ca e definitiva si ce-o fi o fi, parca imi pare rau ca am contestat, dar asta a fost situatia, in 10 zile aveam examen pentru alte categorii si era singura metoda, fiindca legea e neclara si in situatia aia, nicaieri nu am gasit mentiunea ca trebuie sa am permisul fizic sa dau examen pentru alte categorii, dar totodata baietii au zis ca n-am cum sa tin examenul cu dovada, desi, aveam drept de a conduce.
Am inteles ca politia e stat in stat si ca fac tot posibilul de a descuraja atacarea in instanta a unui PV de contraventie (formularul semnat de dvs.) insa nu inseamna ca are si dreptate.

Explicatia data de dl .avocat din linkul pe care l-am postat anterior sta in picioare . Noul Cod de Procedura Civila se respecta in aceeasi masura cu OUG 195/2002. Art. 10 face parte dintr-un capitol numit "Principiile fundamentale ale procesului civil".

Art. 10
Obligaţiile părţilor în desfăşurarea procesului

(1) Părţile au obligaţia să îndeplinească actele de procedură în condiţiile, ordinea şi termenele stabilite de lege sau de judecător, să îşi probeze pretenţiile şi apărările, să contribuie la desfăşurarea fără întârziere a procesului, urmărind, tot astfel, finalizarea acestuia.

Faptul ca depuneti un certificat de grefa este tocmai in acest sens,o dovada ca va stiti obligatia, ca parte, de a contribui la finalizarea procesului, ce s-a terminat in defavoarea dvs. si mentine ceea ce e scris in PV, faptul ca va este suspendat permisul.

Ceea ce sustine politia, ca de unde stie ca dvs, renuntati la calea de atac e iarasi o prostie, pentru ca nu mai aveti oricum baza legala de a va recupera permisul, dupa depunere apel, , pentru ca recuperarea sa se poate face doar in conditiile :
Art 118 OUG 195/2002
(3) Dovada inregistrarii plangerii depuse la judecatorie in termenul prevazut la alin. (1) se prezinta de contravenient la unitatea de politie din care face parte agentul constatator, care va efectua mentiunile in evidente si ii va restitui permisul de conducere.

Dovada depunerii apelului nu v-ar mai folosi la nimic, nu este baza legala pentru a va restitui permisul. Doar certificatul de grefa luat in urma depunerii plingerii contraventionale este documentul care serveste la recuperarea permisului.

Si e logic atunci, ca daca ai venit sa predai permisul,pe care nu ai cum sa-l mai iei inapoi, ai renuntat si la calea de atac. Suspendarea curge si degeaba ai mai cistiga in apel, pentru ca executarea sanctiunii complementare se face prin predarea benevola a permisului ce nu-l mai poti recupera.

Din pacate asta nu e singura gainarie savirsita de politia romana.

Nu de mult scria cineva pe forum ca politistii sunt instruiti in Bihor sa sanctioneze soferii ce sunt gasiti cu un bec ars din doua la luminile de intilnire, pe timp de zi, pe drumurile national europene, cu amenda si chiar cu retinerea placutelor de inmatriculare, cind chiar in regulamentul de aplicare a codului rutier spune clar ca si noaptea ai voie sa circuli cu o asemenea defectiune, dar sa fie pe dreapta ("Pe timpul nopții sau în condiții de vizibilitate redusă autovehiculele sau remorcile cu defecțiuni la sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă nu pot fi conduse sau remorcate fără a avea în funcțiune pe partea stânga, în față o lumină de întâlnire și în spate una de poziție").

@ Mihnea Dorian
Stiu de treaba cu cele 45 de zile, dar si aia e interpretata dupa cum doreste politia. Legal asa e.
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2019
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Pierdere proces de suspendare permis auto romeo_ovidiu@yahoo.com romeo_ovidiu@yahoo.com Buna ziua, As dori ce sa stiu ce ar trebui sa fac in urmatoarea situatie pentru a nu imi fii prelungita suspendarea cu inca 30 zile. Mi-a fost suspendat ... (vezi toată discuția)
Apel fara motivare . Klara77 Klara77 Buna ziua , Am căutat in forum o situație asemănătoare , dar cum nu am găsit , va rog sa ma ajutați in luarea celei mai bune decizii . Soțul meu , ... (vezi toată discuția)
Predare permis de conducere Dan897 Dan897 Am pierdut un proces in care am cerut anularea unui PV intocmit de Politia Rutiera. Prin urmare, trebuie sa predau permisul de conducere (care mi-a fost ... (vezi toată discuția)