avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Impartirea cheltuielilor pe proprietari, la plata ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Impartirea cheltuielilor pe proprietari, la plata intretinerii prin ordin de plata

Care sunt cheltuielile legate de contul bancar al unei asociatii ( in principiu m-ar interesa in mod specific la CEC Bank) si cum imparte cheltuielile pe proprietari. Presupun ca impartirea se face doar pentru persoanele care platesc intretinerea prin ordin de plata , in contul asociatiei.
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 20:20, 8 Aprilie 2019
Contul bancar este al asociatiei si este obligatoriu.
Comisioanele pentru administrare cont si platile efectuate de asociatie se platesc de catre toata lumea, pe baza de CPI.
In cazul in care vreun proprietar isi plateste cotele prin OP si CEC-ul va ia comision pentru intrarea banilor in cont, acel comision se distribuie proprietarului respectiv., daca nu se hotaraste altfel in adunarea generala.
In acest caz, ar trebui sa va ganditi sa abandonati o banca din secolul XIV (CEC) si sa va orientati catre o banca din secolul XXI, care cel putin nu are comisioane la intrari.
Comisionul pe care il ia o banca la plata prin OP este luat extra fata de suma pe care o platesti prin OP. El este afisat inainte de validarea operatiunii, online, la confirmare. Si BNR ia un comision de 0,51 RON la fiecare tranzactie. CEC respecta aceste reguli, ca orice banca.

Problema e ca m-am trezit taxat cu 5 RON , pe lista afisata lunar. Fara a fi evidentiata aceasta taxa la vreun capitol, pe lista. Pur si simplu mi s-a considerat o suma mai mica decit cea platita online. Sper ca e doar o greseala facuta de administrator. Am pus intrebarea aici pentru a vedea cum se judeca impartirea acelor cheltuieli legate de cont.
Multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Joi, 4 Aprilie 2019
latka, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Comisionul la incasare se imparte per cpi, nu intra doar in sarcina proprietarului platitor prin OP.
Este aceeasi situatie cu platile pe care le faceti dvs direct la furnizori (electrica, gaze, telefon) - platiti doar valoarea facturii, chit ca, functie de modul de plata, furnizorul (beneficiarul platii) ar putea sa mai piarda ceva cand ii intra banii in cont.

De ce nu se scade numai celui care a platit? Pt ca este o cheltuiala a asociatiei. La fel ca si comisionul de administrare lunar, la fel ca si comisioanele de plata a furnizorilor, comisioanele de incasare se impart tot la cpi. Acestea sunt cheltuieli cu functionarea contului bancar, toata lumea plateste.

Daca ar intra numai in sarcina celui care a facut plata, atunci respectivului ar trebui sa i se scada cheltuielile cu salariul casierului (serviciului de casierie a adminului), cheltuielile cu chitantierele sau cu echipamentul de tiparire a chitantelor, pixurile, lumina de la casiere etc. Adica o absurditate.
Multumesc pentru raspuns. Pina la urma am descoperit ca era o greseala si atit. Am verificat inainte si la CEC Bank, nu se iau comisioane la incasare facuta prin ordin de plata, nici intrabancar , nici interbancar, deci asociatia nu ar fi fost oricum taxata suplimentar.
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2019
latka, moderator
Sa inteleg ca ati verificat la CEC mergand si intreband in persoana? Daca da, cred ca ati nimerit la femeia de serviciu :)

Lista de comisioane la care ati dat link a fost prin 1900-toamna.
Lista actuala, valabila din 1 apr 2019, idem cu cea de la inceputul anului in materie de comis la incasare interbanc 5 lei si de admin cont 20 lei/luna, o gasiti la [ link extern ]

Iata si o ciosvârtă dintr-un extras pe feb. 2019: [ link extern ]

La CEC mai exista optiunea ofertei speciale pt AP unde comisionul de admin e 7,5 lei, comis de incas pt interbancar 4 lei pt sume < 500 lei si 7 lei peste, internet banking 10 lei iar la internet banking comis de incasare interbancar e zero lei.
Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2019
CipM, utilizator

Alte discuții în legătură

Cine suporta comisioanele pt.incasarea intretinerii prin banca? carmenbn carmenbn O parte dintre proprietarii din asociatie platesc intretinerea prin banca.Cui se repartizeaza comisioanele bancare care se retin pt.aceste incasari,tuturor ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cota indiviza/ cheltuieli pe beneficiar MamicaMaria MamicaMaria Fata mea imi achita de citeva luni sumele din lista de intretinere prin virament bancar. Viramentul pleaca de la Raiffeisen unde are ea contul spre CEC bank ... (vezi toată discuția)
Comision bancar marianionescu1 marianionescu1 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cine trebuie sa platesca comisionul aferent de depunere si de incasare, in cazul in care un proprietar face plata ... (vezi toată discuția)