avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Pentru pfa
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Pentru pfa

Dacă obțin un venit de ex de 1000 lei pe lună plătesc după acel venit cas și la pensie. Adică plătesc după venitul pe care îl obțin. Vă mulțumesc
Cel mai recent răspuns: bocbocradu , utilizator 13:46, 7 Aprilie 2019
Daca asta a fost intrebare, atunci raspunsul este: NU. Acel CASS (=contributia la sanatate) se raporteaza la salariul minim pe economie, care in 2019 este 2080 lei si este de 10%, adica 2080 lei retributia minima bruta lunara x 10%= 208,-lei/luna. CAS, adica contributia la fd de pensii este de 25% si se calculeaza tot pe salariul minim brut pe tara, adica 2080,-lei x 25%= 520,-lei/luna.
Doar impozitul pe venit de 10% se va calcula dupa veniturile realizate minus cheltuielile deductibile (daca s-a ales impozitarea in sistem real).
Oricum, ceea ce v-am prezentat mai sus este incomplet, deoarece exista situatia (in cazul impozitarii in sistem real) sa se realizeze venituri sub plafonul de 24.960.-lei sau peste acest nivel. In primul caz NU este obligatorie asigurarea de sanatate si nici contributia la fondul de pensii, iar daca totusi se opteaza pentru CASS, acesta se va plati redus cu 50%, adica doar 1248,-lei/anul 2019.
In cazul impozitarii pe baza de norma de venit, este alta situatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La o intreprindere individuala contributia lunara la pensie Capraru Ionela Capraru Ionela Buna ziua,am o Intreprindere Individuala si nu am carte de munca ...as vrea sa imi fac,dar mi s-a spus ca la salariul minim pe economie ar trebui sa platesc ... (vezi toată discuția)
Cuantumul contributiilor minime de plata catre stat mihaela_minciuna@yahoo.com mihaela_minciuna@yahoo.com Buna ziua Care este cuantumul contributiilor minime datorate statutului (asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate) pentru a beneficia de asistenta ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza cas si cass pentru o persoana asigurata din proprie initiativa( si care nu obtine venituri) ana.petrescu1963 ana.petrescu1963 O persoana care nu obtine venituri si este asigurat voluntar la sanatate si pensii, ce contributii datoreaza pentru anul 2018 si 2019 si cum se calculeaza. (vezi toată discuția)