In situatia cand sunt indeplinite prevederile art. 20 din HG 1425 cu privire la desemnarea lucratorului cu activitati de prevenire si protectie, este corect daca acest lucrator este de fapt conducatorul locului de munca respectiv? Intreb fiindca societatea are mai multe puncte de lucru si la fiecare punct exista un coordonator de activitate/un sef, respectiv conducatorul locului de munca (angajat la 8 ore), insa el este si lucratorul desemnat pentru acel punct. Sau, in aceasta situatie, nu poate fi si lucratorul desemnat?
O alta intrebare ar fi daca activitatea este organizata pe ture, conducatorul locului de munca este cel de la punctul de lucru sau seful de tura, respectiv seful direct al angajatilor de pe tura? El (seful de tura) trebuie sa detina curs SSM pentru instruirea periodica a angajatilor de pe tura lui? sau instruirea poate fi efectuata de seful de tura printr-o decizie a societatii, intrucat este mai dificil sa intruiasca lucratorul desemnat (cu program de 8 ore) intreg personalul de pe tura.
Multumesc anticipat.
Interpretarea dvs. nu este in sprijinul respectarii actului normativ si nu se regaseste in practica uzuala. Pentru lamuriri suplimentare puteti contacta ITM din judetul dvs.
Revin la dvs cu o intrebare la o discutie mai veche. Am numit lucratori desemnati SSM la fiecare punct de lucru, nu sunt conducatorii locului de munca, insa inlocuitorul lucratorului desemnat poate fi conducatorul locului de munca? Daca altcineva nu are instruirile SSM necesare, aceasta il va inlocui doar cand absenteaza (spre exemplu instruiri la angajare daca lucratorul desemnat este in CM sau Co). Multumesc mult.
Lucratorul desemnat ssm nu poate fi inlocuit de conducatorul locului de munca.
Din discutie, inteleg ca aveti mai multe locuri de munca. Legal, poate fi ca la nivelul firmei sa fie organizat un SIPP. Un lucrator din cadrul SIPP poate prelua atributiile lucratorului desemnat sau un alt lucrator, de la alt punct de lucru.
In fisa de post a lucratorului desemnat ssm trebuie nominalizat de catre angajator, cine il inlocuieste.
In practica, se desemneaza mai multi lucratori ssm pe acelasi punct de lucru sau 1-2 lucratori in plus fata de total puncte de lucru, pentru a se crea posibilitatea de inlocuire in practica.
Asa este, avem mai multe puncte de lucru, se lucreaza in sistem de tura, dar si Personal de zi, 8 ore.
La nivelul firmei, s-a constituit un SIPP, iar la fiecare punct de lucru avem un lucrator desemnat (indiferent daca la punctul de lucru respectiv avem 50 angajati sau 120- acesta este numericul, in total 350 angajati).
Nu imi era clar, daca la un punct de lucru lucratorul desemnat lipseste, acesta poate fi inlocuit de conducatorul locului de munca, in special pentru instruirea unui nou angajat, pentru alte activitati nu se pune problema, acestea pot fi preluate de catre alti lucratori desemnati. Doar pentru instruire este mai dificil, intrucat distanta intre punctele de lucru este mai mare.
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Faceti o greseala - legal, lucratorul desemnat nu are in atributii instruirea unui nou angajat.
Seful SIPP poate sa se implice (obligat prin fisa sa de post) constant in orice activitate dpvd ssm, in cadrul firmei.
Lucrator desemnat ssm
cola83
Lucratorul desemnat SSM a devenit conducatorul locului de munca (director unitate scolara)! cine si cum face instruirea introductiv generala, pe cea la locul ... (vezi toată discuția)
Semnare fise ssm
seby14
Buna ziua,
Am curs SSM 80 ore. Pot semna fisele de instruire SSM ca si [b]persoana care efectueaza instruirea[/b]? Mentionez ca alte persoane sunt ... (vezi toată discuția)