avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA dupa 01.05.2009
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA dupa 01.05.2009

Buna ziua,
Dupa 01.05.09 nu se mai deduce TVA de la bonurile de combustibil, de la reparatiile autoturismelor, facturile de spalata auto.Se spune ca este deductibil la autot. directorului sau administratorului.
Dar in situatia in care am o factura de service si autoturismul resp.este condus de un inspector de bunkerare, tva-ul nu se deduce si nici cheltuiala nu este deductibila ?Apare si declaratia 394 in care trebuie sa declaram facturile cu tva .
Daca inregistrez :
611 = 401 100
4426= 401 19
611= 4424 19
A treia inregistrare nu se duce in jurnalul de TVA dar apare in fisa lui 4426 si eu cum completez decontul de 300 ?
Am gasit pe diverse site-uri instructiunile contabile, dar instructiun pentru decl. 300 pe care-l completam conform jurnalul de cumparari si vanzari nu am gasit .:((
Multumesc
Cel mai recent răspuns: cccmariaconsulting@yahoo.com , utilizator 14:05, 2 Decembrie 2009
eu nu stiam k pt spalatorie si pt revizii si reparatii auto, nu se deduce TVA,
eu stiu k atat pt combustibil, nu se deduce TVA, unde scrie k si pt repartii si spalatoriei auto?
Nu este atat de complicat pe cat vrem noi sa para!....unde ati citit ca nu se deduc cheltuielile cu intretinerea si reparatiile?...in ce conditii?..va recomand sa cititi OG34/2009 si o sa intelegeti mai bine!
Mult succes ,
Cheltuiala cu combustibilul si deducerea TVA din facturile de combustibil sint limitate , cf og 34 :
ART. 1451Limitări speciale ale dreptului de deducere

(1) În cazul vehiculelor rutiere motorizate care o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul șoferului, nu se deduce taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor acestor vehicule şi nici taxa aferentă achiziţiilor de combustibil destinat utilizării pentru vehiculele care au aceleaşi caracteristici, aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile, cu excepţia vehiculelor care se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă;

b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;

c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane, instruirea de către şcolile de şoferi, transmiterea folosinţei în cadrul unui contract de leasing financiar sau operaţional;

Cheltuiala pentru reparatii, intretinere etc e ded, limitat astfel :

n) cheltuielile de funcţionare, întreţinere şi reparaţii, exclusiv cele privind combustibilul, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu funcții de conducere şi de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecărei persoane cu astfel de atribuţii.

Altminteri, sint deductibile.

Orice factura emisa de un furnizor pe numele firmei dvs , daca are tva , se inregistreaza in declar 394, indiferent daca deduceti sau nu acel tva .

Inregistrarile contabile pe care le-ati postat nu le inteleg.

Instructiuni pentru completarea declar 300 gasiti in OPANAF 1166/2009.

Ca idee, se va face deosebire intre taxa de dedus , adica taxa trecuta pe o factura de catre furnizor si taxa deductibila , adica taxa pentru care dvs aveti drept de deducere .



Ultima modificare: Luni, 23 Noiembrie 2009
Magda Staicu, Consultant fiscal
Textul de Lege dat mai sus este f. concludent ! Pe scurt-nu deduceti TVA la achizitionarea autoturismului (valoarea TVA reintregeste val.autoturismului-se comporta ca si la neplatitorii de TVA) iar la bonurile de benzina nu se deduce nici TVA nici cheltuiala (e normal sa nu le inregistrati deloc).
Sunt insa deductibile ch. cu intretinerea,reparatiile si amortizarea.
In decontul de TVA aveti rd.22 TOTAL TVA deductibila iar la rd.23 SUB-TOTAL TAXA DEDUSA !
Cum adica sa nu fie inregistrate deloc? Cheltuiala nu este deductibila, asta nu inseamna insa, ca nu s-a efectuat!

Alte discuții în legătură

Cheltuieli combustibili + tva deductibili cheltuieli lumi71 lumi71 O unitate asigura transport cu masina de serviciu pentru fiecare salariat in parte (fiecare salariat are o masina de serviciu cu care se deplaseaza la servici) ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate cheltuieli auto dupa 01.07.2012 camelia adina camelia adina sunt deductibilie integral cheltuielile cu combustibilul si reparatiile la autoturismele mai mici de 3.5 tone daca ele sunt folosite de [b]agenti de vanzari ... (vezi toată discuția)
Ce cheltuieli poate deduce pfa? bygserv bygserv Buna ziua. Revin din nou pe acest forum ( foarte folositor dealtfel ) cu inca o intrebare. Inafara de cheltuielile cu achizitia produselor care privesc ... (vezi toată discuția)