avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mi-am dat demisia imediat după ce am primit prima de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mi-am dat demisia imediat după ce am primit prima de sărbători. Cei de la Resurse Umane m-au pus s-o restitui, dar contabila nu e de acord cu asta. Am, sau nu, dreptul la primă?

Buna ziua,

As dori sa va intreb cum trebuie sa procedez in aceasta situatie: Am fost angajata unei companii de STAT in perioada 01.04.2019-18.04.2019 am mers la sediul firmei pt a-mi da demisia din motive personale,specific ca eram in cele 90 zile perioada de proba si contract pe perioada nedeterminata (neavind nicio problema legat de demisie,fiind aprobata cu acordul ambelor parti) dar in schimb am o problema legata de plata primelor de sarbatori ,Aici am intimpinat problema caind au vazut ca demisionez si spuneau ca nu sau mai confruntat cu problema aceasta pina acum legat de restituire banilor de prime inapoi ,

Eu ca si ceilalti angajati am primit in cont in data de 17.04.2019 suma de 1203 ron insemnind prime.Am intrebat daca si eu beneficiez de acesti bani de prime ca toti ceilalti anagajati lucrind o periada asa scurta sau trebuie sa ai returnez inapoi (eu fiind un om corect,deci eu am deschis subiectul despre returanare primelor,NU EI )

Au inceput sa dea din colt in colt cei de la HR si am fost chemata impreuna cu cei de la HR de 3 ori in biroul directorului general pt a stabili cum returnez bani,specific ca bani erau intrati pe card deja.Am discutat cu dansi ca pot pastra doar o anumita suma de 703 ron si restul trebuie sa-i returnez.Toate bune si frumoase,apoi am fost trimisa sa scot bani de pe card absolut toti si sa vin cu ei la sediu.

Intorcindu-ma inapoi cu bani in mana sunt trimisa la casierie fara niciun document eliberat de cei de la HR sa virez aceea suma de 502 ron (raminind cu cea de 703 ron asa cum am discutat cu directorul general),
Dar surpriza,doamna de la contabilitate ma intreaba de ce nu am si un document eliberat de cei de la HR, specific ca doamna contabila mi-a spus ca este obligatia celor de la HR sa ai trimita dansei aceea hirtie precum ca eu trebuie sa dau acesti bani inapoi,caci altfel nu este legal ce fac dansi.

Atunci a intervenit cearta intre contabila si seful de la HR,precum ca dinsa nu imi poate incasa acesti bani pe chitanta fara niciun act pe care eu si dansa sa-l avem ca dovada ca eu returnez acesti bani.
Mie doamna contabila mi-a spus ca eu beneficiez de toata suma de bani (prima) ca si toti ceilalti angajati chiar daca mi-a dat demisia.

Constat cu stupoare ca dupa ce vb cu domnul de la HR sa imi spuna ca trebuie sa returnez TOATA suma inapoi si ca nu mai imi revine absolut nimic.

Am returnat in baza unei chitante suma de 1203 ron reprezentind prima ,apoi am intrebat si eu daca mi se elibereaza un act justificativ sau sa vad in contractul colectiv de munca unde se stipuleaza ca eu trebuie sa returnez acesti bani inapoi plecind dupa o perioada asa scurta.
Stupoare nimeni nu mi-a raspuns la aceasta intrebare,toti au lasat capul in jos.
Deci eu am plecat acasa cu un bonulet de la registratura cu numarul de inregistrare a demisiei si aceasta chitanta de returnare a primei,

De aceea vreau sa va intreb cum trebuie sa procedez in acest caz,caci am indoiala ca am fost pacalita ( eu fiind un om corect) ca aveam dreptul la aceasta prima chiar daca am plecat din companie,dupa spusele doamnei contabile.
Dinsa mai m-a avertizat ca daca cei de la HR ( dupa plecarea mea) nu ai dau un document justificativ in care sa scrie in el ca eu trebuie sa returnez acesti bani,dansa mi va vira inapoi in cont in data de 12.05.2019 odata cu celelalte drepturi banesti in urma demisiei spunindu-mi ca dansa nu vrea sa faca nimic ilegal.

Deci nu era normal ca eu si d-na contabila sa avem un document semnat si de catre mine ca am luat la cunostinta returnarea sumei respective in temeiul carei legi sau altceva. prin care eu trebuie sa returnez acesti bani : 1.in baza contractului colectiv de munca ,paragraful cutare....2.sau dupa legea cutare.... si tot asa.
Ce este de facut in cazul meu???

Va multumesc anticipat pt raspunsuri!!!
Ultima modificare: Duminică, 21 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: ALINA-MARIA , utilizator 10:24, 23 Aprilie 2019
Multumesc din suflet pt ajutor!! Astept sa imi spuneti cum o denumesc cererea,asa cum am spus mai sus???
Nu ii puneți niciun titlu, este o simpla cerere!
In cererea adresata conducerii în care solicitati temeiul legal, solicitati și restituirea sumei pe care ati fost obligata sa o restituiri.

Va rog sa dispuneți restituirea sumei de... reprezentand un drept legal primit conform ccm și încasată abuziv.

9 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara. Numai la o companie de stat se putea intampla asa ceva. Sa fii angajat pentru 2 saptamani si sa primesti prima :))
O seara buna sa aveti.
Multumesc inca odata pt tot,am facut cererea si maine va comunic ce mi-au spus.
O seara buna!!!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cititi Codul Muncii cu articolul despre retinerile salariale.Contabila are dreptate,nu se pot face incasari ca imputatii salariale fara un act doveditor : [ link extern ]
Art. 169. [reţinerile din salariu) :
..........
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Alte discuții în legătură

Infractiune Adina_G Adina_G Buna ziua. Un angajat al unei firme a emis facturi pentru doi clienti ai acesteia, dar de incasat a incasat in felul urmator : de la clientul A factura ... (vezi toată discuția)
Prima luata inapoi marina_s marina_s Buna seara, Va rog,sa-mi spuneti daca urmatoarea situatie este legala: Patronul acorda angajatului prima de Pasti,dar dupa 2 zile afla de la alti ... (vezi toată discuția)
Impozitarea primelor ? Buna ziua, As dori sa stiu daca exista o limita maxima impusa in momentul acordarii primei unui salariat pentru indeplinirea unor sarcini, activitati si ... (vezi toată discuția)