avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis 90 zile
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis 90 zile

Buna ziua. In data de 18.07.2018, am accidentat un pieton pe trecere. Eu am venit din stanga, am oprit la trecere , au trecut 2 doamne si cand am plecat, s-a avantat si omul, cu telefonul la ureche..... L-am impis, a cazut. El a chemat salvarea, apoi s-a ridicat si s-a dus pe trotuar,a venit salvarea, l-a luat si l-a dus pana la sectia de politie, dar nu a vrut sa mearga la spital. Noaptea, s-a dus la spital, Mi-a intocmit dosar penal, accidentatul nu a depus plangere. In ianuarie procurorul a dispus clasarea, nu mi-au comunicat-o, dar mie mi-a mai dat ordonanta de prelungire dovada de circulatie si pe februarie si pe martie. In aprilie m-au chemat si mi-au dat ordonanta de clasare si referatul politiei. Le-am dus la politia rutiera. Am depus cerere, formularul a fost ,, sa analizati dosarul meu". Am primit o adresa(rezolutia sefului politiei rutiere) din care rezulta ca am comis o fapta penala pedepsita de art.196 Cp, prevazuta de art.103 al.1 litc)... , a dispus suspendarea permisului pentru 90 de zile cu mentiunea ,,nu trebuie sa va prezentati la....pentru verificarea regulilor de circulatie in conditiile art.106 din OUG 195/2002''. Am citit OUG 195/2002, am citit OG 1391/2006, rezulta clar ca sunt obligata sa ma prezint la verificare dar cum ??? M-am prezentat la Brigada rutiera din Str.Udriste, unde mi s-a spus ca nu am dreptul sa dau verificarea, de ce ??? ,,ca asa zice legea"..... Nu a precizat care lege, unde.
Va intreb :cum sa ma prezint la testare daca nu ma primeste ??? de ce nu ma accepta sa dau testarea ?? sunt pasibila la penalizare cu suspendarea a inca 30 zile cum zice Regulamentul ?? Unde prevede legea ca nu am obligatia/dreptul sa dau testarea, ca nu sunt in nicio situatie din cele enumerate la art.221 alin.2. Poate nu am cautat unde trebuie, nu am inteles legea, dar va rog, ajutati-ma sa gasesc prevederea legala care ma scuteste de prezentarea la testare.
Ar trebui sa depun o cerere prin care sa solicit rezolutie pentru verificarea cunostintelor ??? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 18:54, 7 Mai 2019
Buna ziua! Astazi am fost la Serviciul Politiei Rutiere Bucuresti, Ghiseul 5, in Str.Udriste. Am asteptat ptr. a 2-a serie ptr.ca au fost multi solicitanti si sala de testare dispune de 30 locuri.
Doamna politist de la ghiseu a verificat evidenta din calculator si m-a intrebat de ce vreau sa dau examen. ,,Pentru reducerea perioadei de suspendare" i-am raspuns. Doamna l-a chemat pe ,,Doru" un coleg care era civil, dar ii ajuta pe colegii de la ghisee ptr.ca astazi au fost multi, multi solicitanti, acesta s-a uitat in monitor si mi-a spus ca ,,nu aveti dreptul sa dati examen ptr.reducerea perioadei de suspendare, conform legii". Am plecat si m-am adresat persoanei de la informatii, care mi-a spus ca nu indeplinesc ,,conditiile art.221 din O G 1391, care se refera la contraventie", cu alte cuvinte, numai contraventiile beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare, nu si faptele penale.
Nu stiu ce sa cred.... nici ce sa fac, cui sa ma adresez.
Multumesc.
Pai sa va dea scris ce fapta penala ați săvârșit . Dvs. ați spus la început ca procurorul a dispus clasarea dosarului dvs., de urmărire penala, deci nu ați săvârșit nici o fapta penala. De aceea v-am spus sa va adresați în scris, sau sa va duceți în audienta la șeful politiei, nu să vorbiți cu Doru. Cereți sa va dovedească ce fapta penala ați săvârșit, din moment ce nu mai sunteți sub urmărire. Cel mai probabil în baza lor de date mai figurați cu dosar de urmărire penala.

Ati luat cele 90 de zile suspendare in conformitate cu art. 103 din OUG 195/2002:
Articolul 103
(1) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule si tractoare agricole sau forestiere se dispune:
.................................................
c) pentru o perioada de 90 de zile cand fapta conducatorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a fost urmarita ca infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice, precum si in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane si instanta de judecata sau procurorul a dispus clasarea, renuntarea la urmarirea penala, renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei, daca pentru regula de circulatie incalcata prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce.

Regula de circulatie pe care ati incalcat-o este o contraventie pentru care, in mod normal, primiti 30 de zile de suspendare:
Art. 100 din OUG 195/2002
..................
(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a urmatoarelor fapte:
.....................
b) neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvai ;
.................
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2019
latka, utilizator
Daca ati fi savirsit o infractiune, adica sa fi fost condamnata pentru "art. 196 Cp" cum ati scris dvs. la inceput, permisul nu se suspenda, ci se anuleaza:

Art. 114 din OUG 195/2002 actualizata

(1) Anularea permisului de conducere se dispune in urmatoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie;

Prin urmare Doru si colega de la birou nu cunosc legea, 90 de zile ati primit ca urmare a savirsirii unei contraventii, adica nu ati dat prioritate pietonului pe trecere, dosarul dvs. de urmarire penala fiind clasat.
Multumesc, voi solicita o audienta. Sa aveti o zi buna!!
Permisul d.voastra a fost suspendat ca urmare a unei rezolutii de nenceperea urmarii penale,scoatere de sub urmarire penala,sau incetarea urmaririi penale date in urma unui dosar penal.In acest caz conform legislatiei politia suspenda P.C. 90 de zile, situatie in care nu se poate obtine reducerea perioadei de suspendare la 30 zile,chiar daca indepliniti conditiile necesare reducerii.

Alte discuții în legătură

Renuntare urmarire penala SorinRBS SorinRBS Buna ziua, Vineri 08.09.2017 am termen la judecatoria Cornetu pentru renuntare la urmarire penala in legatura cu un dosar de conducere fara permis. Sa ... (vezi toată discuția)
Reducere perioada de suspendare permis de la 90 la 30 sau 45 zile victorbc victorbc Buna ziua. In cazul unui accident cu vatamare corporala cu 9 zile de ingrijire medicala si neacordare de prioritate, accident cu pagube materiale dar si ... (vezi toată discuția)
Schimbarea suspendarii initiale a permisului de conducere pe 60 zile, in 90 zile Mike67 Mike67 Buna ziua tuturor! As dori sa stiu daca cineva de pe acest forum a mai trecut prin aceasta situatie, sau daca are cineva vreun sfat. Evenimentul s-a ... (vezi toată discuția)