avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Mai este legală o Asociație care a fost ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Mai este legală o Asociație care a fost înființată în 1997 ca un singur Condominiu, cu toate că e formată din 458 de proprietari ce locuiesc în 9 blocuri și 28 de scări ?

În aproape orice articol din Legea nr. 196/2018 Condominiul și Proprietatea Comună se referă (se aplică în listele de plată lunare) doar pentru maxim UN BLOC (o clădire, un imobil) sau pentru o scară, nu pentru 9 blocuri și 28 de scări, așa cum există în A.P.71 Brăila, altfel listele de plată au fost și sunt ilegal calculate, mai ales Fondurile Comune, inclusiv Fondul de Salarii, care trebuie re-calculat sau chiar returnat celor 458 de proprietari ai A.P.71 (este ilegal Fondul de Salarii dacă nu a fost votat în fiecare an fiscal, în Adunări Generale legal convocate, odată cu Bugetul Anual al Asociației), știind și faptul că toate hotărârile Adunărilor Generale din anii fiscali 2015-2018 au fost anulate retroactiv de către mai multe Instanțe din Brăila:
Cheltuielile comune reprezintă cheltuielile legate de exploatarea sau întreținerea UNEI CLĂDIRI, pentru furnizarea de apă rece sau caldă, canalizare, energia electrică consumată, pentru funcționarea unor INSTALAȚII COMUNE și alte cheltuieli care nu pot fi atribuite fiecărui apartament în parte. Pentru a se plăti aceste cheltuieli comune pentru UN BLOC (un Condominiu) de către fiecare proprietar de apartament din imobil, aceste sume trebuie repartizate în funcție de categoria din care fac parte.
Un mod de repartizare a cheltuielilor comune dintr-un Condominiu (dintr-un bloc cu proprietăți comune) este pe Cota-Parte Indiviză de proprietate (este logic că nu se pot calcula cheltuieli comune pentru mai mult de un bloc, deoarece nu au proprietăți și conducte comune). Cheltuielile repartizate astfel reprezintă cheltuielile efectuate pentru întreținerea, repararea, exploatarea, consolidarea sau reabilitarea PĂRȚILOR COMUNE ALE CLĂDIRII (...)” - www.avocatnet.ro/articol_492...
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2019
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 20:48, 29 August 2020
ynocentta a scris:

În parte aveți dreptate luând în calcul hotărârile instanțelor de judecată.
Nu ați precizat concret ce a dispus instanța de judecată.
Nu ați precizat ce demersuri ați desfășurat pentru concretizare hotărâre judecătorească.

Eu mereu am zis că Asociațiile noastre funcționează total ilegal, încă din 1997, de la înființare, dacă nu s-au constituit doar pentru O SINGURĂ CLĂDIRE SAU PENTRU UN SINGUR BLOC (art. 3 litera a și g din Regulamentul-Cadru al Asociațiilor de Proprietari) - VEDEȚI ȘI CARE E DEFINIȚIA ACORDULUI DE ASOCIERE, PENTRU A DOVEDI CALITATEA DE MEMBRU AL ASOCIAȚIEI - art. 3 litera h:
REGULAMENTUL-CADRU AL ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI DIN 11.10.1996.

[ link extern ]

TEXT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI.

● CAPITOLUL I. DISPOZIȚII GENERALE, DEFINIȚII.

Art. 1. Prezentul Regulament-Cadru stabilește modul de înființare și de funcționare a Asociațiilor de Proprietari, precum și modul de administrare și de exploatare a unor clădiri aflate în proprietate.
Art. 3. Termenii utilizați în prezentul Regulament al Asociațiilor de Proprietari au următorul înțeles:
a) PRIN BLOC DE LOCUINȚE-CLĂDIRE-CONDOMINIU SE ÎNȚELEGE O PROPRIETATE IMOBILIARĂ, din care unele părți sunt apartamente proprietate individuală, iar restul este PROPRIETATE COMUNĂ INDIVIZĂ. Proprietatea imobiliară nu este un Condominiu decât dacă Cota-Parte Indiviză de proprietate comună revine proprietarilor apartamentelor și nu se poate separa de proprietatea asupra apartamentelor. ♦ NOTĂ: ACEASTĂ DEFINIȚIE LEGALĂ ESTE EXTREM DE CLARĂ PENTRU ORICINE: O ASOCIAȚIE = UN BLOC = O CLĂDIRE = UN CONDOMINIU !
b) Prin spațiu, respectiv apartament, se înțelege O PARTE DINTR-O CLĂDIRE destinată locuirii, în regim de proprietate individuală, care, împreună cu Cota-Parte Indiviză din proprietatea comună, constituie o unitate de proprietate imobiliară. Cu excepția situațiilor în care există alte prevederi exprese în acest Regulament-Cadru sau în Acordul de Asociere, drepturile de proprietate asupra unui apartament DINTR-UN BLOC DE LOCUINȚE (CONDOMINIU) trebuie considerate în mod identic cu drepturile de proprietate asupra altor proprietăți imobiliare.
c) PRIN PROPRIETATE COMUNĂ SE ÎNȚELEGE TOATE PĂRȚILE DINTR-O CLĂDIRE aflată în proprietate, care nu sunt apartamente și CARE SUNT DESTINATE FOLOSIRII ÎN COMUN DE CĂTRE TOȚI PROPRIETARII DIN ACEA CLĂDIRE. ♦ NOTĂ: PROPRIETATE COMUNĂ EXISTĂ DOAR PENTRU UN SINGUR BLOC !
PROPRIETATEA COMUNĂ ESTE INDIVIZIBILĂ și e deținută de proprietarii apartamentelor individuale, conform cotelor calculate.
PROPRIETATEA COMUNĂ INCLUDE TOATE PĂRȚILE PROPRIETĂȚII CARE SUNT ÎN FOLOSINȚĂ COMUNĂ, ca: terenul pe care e construită CLĂDIREA, curtea, fundația, structura de rezistență, acoperișul, terasele, scările, holurile, pivnițele, subsolurile, casa scării, tubulatura de gunoi, ascensoarele.
PROPRIETATEA COMUNĂ INCLUDE INSTALAȚII ALE CLĂDIRII AFLATE ÎN FOLOSINȚĂ COMUNĂ CU CARE A FOST ÎNZESTRATĂ CLĂDIREA în timpul construcției sau cu care a fost dotată mai târziu de către proprietari, precum: canale pluviale, instalații electrice, conducte de apă, sisteme de încălzire și conducte de gaze care pot trece prin Proprietatea Comună până la punctele de distribuție din apartamentele individuale.
d) Prin Cotă-Parte se înțelege cota de proprietate care îi revine fiecărui apartament proprietate individuală, DIN PROPRIETATEA COMUNĂ, și este înscrisă în actul de proprietate. În situația în care Cotele-Părți nu sunt înscrise în actele de proprietate, ele se vor calcula pentru fiecare apartament, corespunzător cu raportul dintre suprafața locativă a fiecărui apartament și totalul suprafețelor locative ale tuturor apartamentelor DIN IMOBILUL CARE COMPUNE ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI.
e) Prin fondatori se înțelege orice persoană juridică, inclusiv statul, o instituție a Administrației Publice Locale, o persoană sau un grup de persoane care acționează împreună, care sau în numele căreia SE ÎNFIINȚEAZĂ UN CONDOMINIU și care prin vânzare sau orice altă formă de transfer oferă spații, respectiv APARTAMENTE ÎNTR-UN BLOC DE LOCUINȚE pentru proprietarii individuali.
f) Prin proprietar al spațiului, respectiv al apartamentului, se înțelege persoana sau grupul de persoane care are în proprietate acel spațiu, respectiv apartament, ÎNTR-UN BLOC DE LOCUINȚE/CONDOMINIU.
g) Prin Asociație de Proprietari se înțelege ORGANIZAȚIA PROPRIETARILOR TUTUROR APARTAMENTELOR DINTR-O CLĂDIRE CU MAI MULTE APARTAMENTE proprietate privată/mixtă.
h) Prin ACORD DE ASOCIERE se înțelege actul care consfințește hotărârea proprietarilor de a se asocia, după înregistrarea PROPRIETĂȚII în Cartea Funciară.
i) Prin CHELTUIELI COMUNE se înțelege cheltuielile sau obligațiile financiare ale Asociației, CARE SUNT LEGATE DE PROPRIETATEA COMUNĂ sau care nu pot fi înregistrate pe fiecare locuință.

CAPITOLUL II. ÎNFIINȚAREA ȘI ÎNREGISTRAREA ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI.

Art. 4. ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI SE CONSTITUIE ÎN CADRUL UNEI ADUNĂRI GENERALE, CONVOCATĂ ÎN TERMEN DE 60 DE ZILE DE LA DATA LA CARE ÎNTREAGA CLĂDIRE A FOST ÎNREGISTRATĂ ÎN CARTEA FUNCIARĂ.
Membrii Asociației vor fi TOȚI PROPRIETARII APARTAMENTELOR (...) atât timp cât ACEȘTIA CONTINUĂ SĂ DEȚINĂ UNUL SAU MAI MULTE APARTAMENTE DIN CLĂDIRE.
Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2020
flory_mr, utilizator
ynocentta a scris:

În parte aveți dreptate, luând în calcul hotărârile Instanțelor de judecată.
Nu ați precizat concret ce a dispus Instanța de judecată.
Nu ați precizat ce demersuri ați desfășurat pentru concretizarea hotărârii judecătorești.

JUDECĂTORII DIN BRĂILA SUNT OBLIGAȚI SĂ ANULEZE ORICE ACT JURIDIC SEMNAT DE FALȘII MEMBRI AI ACESTEI TOTAL ILEGALE PERSOANE JURIDICE NUMITĂ ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI NR. 71 DIN BRĂILA, alcătuită ilegal din 9 blocuri-Condominii care nu au deloc părți, proprietăți și branșamente COMUNE (această problemă juridică este valabilă pentru orice Asociație de Proprietari din România care s-a constituit ilegal, pentru mai mult de O CLĂDIRE, fără a avea părți, proprietăți și branșamente COMUNE, fără de care o Asociație de Proprietari nu poate calcula legal listele lunare de plată, pentru un singur bloc-Condominiu-imobil).
Este suficient ca magistrații să citească următoarele articole din Legea nr. 230/2007, în vigoare la momentul proceselor în care suntem părți civile, să constate ceea ce și un copil ar sesiza, că „ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI SE ÎNFIINȚEAZĂ PRIN ACORDUL SCRIS A CEL PUȚIN 1/2 + 1 DIN TOTALUL PROPRIETARILOR <<< DIN CADRUL UNEI SINGURE CLĂDIRI >>>”, doar că A.P.71 Brăila are în componență, în mod ilegal, 9 CLĂDIRI (9 BLOCURI-CONDOMINII-IMOBILE) !
♦ Legea nr. 230/2007, art. 5. - (1) Asociația de Proprietari se înființează prin acordul scris a cel puțin 1/2 + 1 din numărul proprietarilor (...) DIN CADRUL UNEI CLĂDIRI. Acordul se consemnează într-un Tabel Nominal, anexă la Acordul de Asociere. ☛ [ link extern ]
♦ H.G. nr. 1588/2007, art. 2. - (1) În scopul reprezentării şi susţinerii INTERESELOR COMUNE ale proprietarilor, legate de folosirea bunurilor aflate în Proprietate Comună Indiviză DIN CLĂDIREA CE ALCĂTUIEȘTE UN CONDOMINIU, proprietarii apartamentelor şi ai spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă se pot constitui în Asociaţii de Proprietari.
(2) Asociaţia de Proprietari este forma de asociere autonomă, de organizare şi de reprezentare a intereselor comune A MAJORITĂȚII PROPRIETARILOR UNUI CONDOMINIU, cu personalitate juridică, fără scop patrimonial, ÎNFIINȚATĂ ÎN CONDIȚIILE PREVĂZUTE DE LEGE.
♦ H.G. nr. 1588/2007, art. 4 (idem cu art. 5 din Legea nr. 230/2007). - Asociaţia de Proprietari SE ÎNFIINȚEAZĂ PRIN ACORDUL SCRIS A CEL PUȚIN JUMĂTATE PLUS UNU DIN NUMĂRUL PROPRIETARILOR (...) DIN CADRUL ACELUIAȘI CONDOMINIU (DOAR DIN CADRUL UNUI SINGUR BLOC-CONDOMINIU, CARE ARE PROPRIETĂȚI ȘI CONDUCTE COMUNE). (...). ☛ Acordul scris al proprietarilor MEMBRI ai Asociației de Proprietari se consemnează într-un Tabel Nominal, anexă la Acordul de Asociere, potrivit art. 5 alin. (1) din Legea nr. 230/2007. TABELUL NOMINAL, anexă la Acordul de Asociere, VA CONȚINE, ÎN MOD OBLIGATORIU, URMĂTOARELE: numele şi prenumele proprietarului, adresa, CODUL NUMERIC PERSONAL, SERIA ȘI NUMĂRUL ACTULUI DE IDENTITATE, INDICAREA TITLULUI DE PROPRIETATE, DATA EXPRIMĂRII VOINȚEI DE ASOCIERE ȘI SEMNĂTURA.
* DETALII: [ link extern ]
♦ H.G. nr. 1588/2007, art. 9, clarifică această obligație a MEMBRILOR ASOCIAȚIEI: „Înscrierea ulterioară în Asociația de Proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenți la Adunarea Generală de constituire și care nu și-au dat consimțământul în condițiile Legii 230/2007 art. 7, SE FACE LA CEREREA SCRISĂ A ACESTORA. PROPRIETARUL DIN CONDOMINIU SOLICITĂ SĂ DEVINĂ MEMBRU AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI PRIN SEMNAREA UNUI ACT ADIȚIONAL LA ACORDUL DE ASOCIERE.”.
Art. 3. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) CLĂDIRE-BLOC DE LOCUINȚE-CONDOMINIU = PROPRIETATEA IMOBILIARĂ formată din proprietăți individuale, definite apartamente sau spații cu altă destinație decât aceea de locuințe, ȘI PROPRIETATEA COMUNĂ INDIVIZĂ. POATE FI DEFINIT CONDOMINIU și un tronson cu una sau mai multe scări DIN CADRUL CLĂDIRII DE LOCUIT, în condițiile în care SE POATE DELIMITA PROPRIETATEA COMUNĂ;
b) PROPRIETATE INDIVIDUALĂ - apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, PARTE DINTR-O CLĂDIRE, destinată locuirii sau altor activităţi, care împreună cu Cota-Parte Indiviză din Proprietatea Comună constituie o unitate de proprietate imobiliară. Cu excepţia unor situaţii pentru care există alte prevederi exprese în prezenta lege sau în Acordul de Asociere, dreptul de proprietate asupra unei proprietăţi individuale DINTR-UN CONDOMINIU trebuie considerat în acelaşi mod ca şi dreptul de proprietate asupra altor bunuri imobile;
c) PROPRIETATE COMUNĂ - toate părţile DINTR-UN CONDOMINIU care nu sunt apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă;
d) PROPRIETATE COMUNĂ aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată - cel puţin o instalaţie pe verticală care ALIMENTEAZĂ ÎN COMUN tronsoane ori scări sau părţi de construcţie COMUNE tronsoanelor ori scărilor, care NU POT FI DEFINITE SEPARAT DIN PUNCT DE VEDERE FIZIC CA POZIȚIE ȘI SUPRAFAȚĂ;
e) Cotă-Parte Indiviză - Cota-Parte de proprietate care îi revine fiecărei proprietăţi individuale DIN PROPRIETATEA COMUNĂ şi este egală cu raportul dintre Suprafaţa Utilă a proprietăţii individuale şi totalul Suprafeţelor Utile ale tuturor proprietăţilor individuale;
f) proprietar al spaţiului, respectiv al apartamentului, este persoana fizică sau juridică, de drept public ori de drept privat, care are în proprietate acel spaţiu, respectiv apartament, ÎNTR-UN CONDOMINIU;
g) Asociaţie de Proprietari - formă de asociere autonomă şi non-profit a majorităţii proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU;
h) Acord de Asociere - actul care consfinţeşte DECIZIA PROPRIETARILOR DE A SE ASOCIA (* NOTĂ: Acest act juridic constituie dovada existenței ilegale a membrilor oricărei Asociații de Proprietari - în cazul în care „șefii” oricărei Asociații de Proprietari nu au semnat în Acordul de Asociere, pentru a dovedi că aveau și calitatea de membri asociați cu drepturi depline în cadrul Asociației respective, aceștia au condus și conduc TOTAL ILEGAL ASOCIAȚIA, având și dovada convocării ilegale a MEMBRILOR ASOCIAȚIEI pentru fiecare Adunare Generală, mulți figurând în Acordul de Asociere ca fiind DECEDAȚI ȘI NE-PROPRIETARI);
i) cheltuieli ale Asociaţiei de Proprietari - cheltuielile sau obligaţiile financiare ale Asociaţiei care sunt legate de exploatarea, reparaţia ori întreţinerea PROPRIETĂȚII COMUNE, precum şi cheltuielile cu serviciile de care beneficiază proprietarii şi care nu sunt facturate individual către proprietăţile individuale (...).
♦ CAPITOLUL 2. Înființarea și înregistrarea Asociației de Proprietari.
Art. 4. - (1) Asociaţia de Proprietari ARE DREPT SCOP ADMINISTRAREA ȘI GESTIONAREA PROPRIETĂȚII COMUNE, care, pe lângă DREPTURI, impune și obligaţii pentru toţi proprietarii.
(2) Consecinţele ne-luării măsurilor de organizare şi funcţionare cu privire la ADMINISTRAREA ȘI GESTIUNEA PROPRIETĂȚII COMUNE SUNT ÎN RĂSPUNDEREA JURIDICĂ a tuturor proprietarilor sau A REPREZENTANȚILOR ACESTORA, DUPĂ CAZ.
Ultima modificare: Joi, 27 August 2020
flory_mr, utilizator
Inclusiv Codul Civil arată că A.P.71 Brăila funcționează total ilegal, deoarece nu s-a constituit doar pentru o singură CLĂDIRE (un singur bloc-Condominiu-imobil), care să aibă părți, proprietăți și conducte COMUNE (cele 9 blocuri ale A.P.71 NU AU ABSOLUT NIMIC ÎN COMUN) !!!
SECȚIUNEA A 2-A. COPROPRIETATEA OBIȘNUITĂ.
Art. 634. * Întinderea cotelor-părţi * (1) Fiecare coproprietar este titularul exclusiv al unei Cote-Părţi din dreptul de proprietate şi poate dispune în mod liber de aceasta în lipsă de stipulaţie contrară.
(2) Cotele-Părţi sunt prezumate a fi egale, până la proba contrară. Dacă bunul a fost dobândit prin act juridic, proba contrară nu se va putea face decât prin înscrisuri.
Art. 635. * Repartizarea beneficiilor şi a sarcinilor între coproprietari * Coproprietarii vor împărţi beneficiile şi vor suporta sarcinile
coproprietăţii, proporţional cu cota lor parte din drept.
Art. 636. * Exercitarea ÎN COMUN a dreptului de folosinţă * (1) Fiecare coproprietar are dreptul de a folosi bunul comun în măsura în care nu schimbă destinaţia şi nu aduce atingere drepturilor celorlalţi
coproprietari.
(2) Cel care, împotriva voinţei celorlalţi proprietari, exercită în mod exclusiv FOLOSINȚA BUNULUI COMUN poate fi obligat la despăgubiri.
Art. 641. * Actele de Administrare şi de dispoziţie. *
(2) Actele de administrare care limitează în mod substanţial posibilitatea unui coproprietar DE A FOLOSI BUNUL COMUN în raport cu cota sa parte ori care impun acestuia o sarcină excesivă prin raportare la cota sa parte sau la cheltuielile suportate de către ceilalţi coproprietari NU VOR PURTEA FI EFECTUATE DECÂT CU ACORDUL ACESTUIA.
(4) Orice acte juridice de dispoziţie cu privire la BUNUL COMUN, actele de folosinţă cu titlu gratuit, cesiunile de venituri imobiliare şi locaţiunile încheiate pe termen mai mare de 3 ani, precum şi actele care urmăresc exclusiv înfrumuseţarea bunului NU SE POT ÎNCHEIA DECÂT CU ACORDUL TUTUROR PROPRIETARILOR. Orice act juridic cu titlu gratuit va fi considerat act de dispoziţie.
Art. 642. * Sancţiunile *
(1) Actele juridice făcute cu nerespectarea regulilor prevăzute la art. 641 SUNT INOPOZABILE COPROPRIETARULUI CARE NU A CONSIMȚIT, EXPRES ORI TACIT, LA ÎNCHEIEREA ACTULUI.
(2) Coproprietarului vătămat i se recunoaşte dreptul ca, înainte de partaj, să exercite acţiunile posesorii împotriva terţului care ar fi intrat în posesia BUNULUI COMUN în urma încheierii actului. În acest caz, restituirea posesiei bunului se va face în folosul tuturor coproprietarilor, cu daune-interese, dacă este cazul, în sarcina celor care au participat la încheierea actului.
§2. COPROPRIETATEA ASUPRA PĂRȚILOR COMUNE DIN CLĂDIRILE CU MAI MULTE ETAJE SAU APARTAMENTE.
I. PĂRŢILE COMUNE.
Art. 648. - (1) Dacă ÎNTR-O CLĂDIRE (...) există spaţii cu destinaţie de locuinţă sau cu altă destinaţie având proprietari diferiţi, PĂRȚILE DIN CLĂDIRE care, fiind destinate întrebuinţării spaţiilor respective, NU POT FI FOLOSITE DECÂT ÎN COMUN sunt obiectul unui DREPT DE COPROPRIETATE FORȚATĂ.
Art. 649. - (1) SUNT CONSIDERATE PĂRȚI COMUNE (...):
a) terenul pe care se află CLĂDIREA, compus atât din suprafaţa construită, cât şi din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinaţiei construcţiei, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia;
b) fundaţia, curtea interioară, structura, structura de rezistenţă, pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi şi/sau SPAȚIILE COMUNE, acoperişul, terasele, scările şi casa scărilor, holurile, pivniţele şi subsolurile necompartimentate (...);
c) instalaţiile de apă şi canalizare, electrice, DE ÎNCĂLZIRE şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile aflate în proprietate exclusivă (...) precum și alte asemenea părți;
d) alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, SUNT ÎN FOLOSINȚĂ COMUNĂ.
(2) Coşurile de fum şi de aerisire, precum şi spaţiile pentru spălătorii şi uscătorii SUNT CONSIDERATE PĂRȚI COMUNE exclusiv pentru coproprietarii care utilizează aceste utilităţi în conformitate cu proiectul CLĂDIRII.
Art. 650. * ATRIBUIREA ÎN FOLOSINŢĂ EXCLUSIVĂ A PĂRŢILOR COMUNE. *
(1) Părţile Comune pot fi atribuite coproprietarilor în folosinţă exclusivă numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalţi coproprietari.
(2) Decizia de atribuire în folosinţă exclusivă trebuie adoptată cu o majoritate de 2/3 din numărul coproprietarilor şi al cotelor-părţi. În clădirile unde sunt constituite Asociaţii de Proprietari, decizia se adoptă de către Adunarea Generală, cu aceeaşi majoritate.
Art. 651. * ACTELE JURIDICE PRIVIND COTELE-PĂRŢI. * Cota-Parte din dreptul de proprietate asupra PĂRȚILOR COMUNE are caracter accesoriu în raport cu dreptul de proprietate asupra spaţiului DIN CLĂDIRE care constituie bunul principal; înstrăinarea sau ipotecarea Cotei-Părţi nu se va putea face decât odată cu dreptul asupra spaţiului care constituie bunul principal.
Art. 652. - În lipsa unei stipulaţii contrare existente în titlurile de proprietate, Cotele-Părţi se stabilesc prin raportarea Suprafeţei Utile a fiecărui spaţiu locativ la totalul Suprafeţei Utile a spaţiilor locative DIN CLĂDIRE.
Art. 653. * Exercitarea dreptului de folosinţă. * Fiecare coproprietar poate folosi, în condiţiile Acordului de Asociere, atât spaţiul care constituie bunul principal, cât şi PĂRȚILE COMUNE, fără a aduce atingere drepturilor celorlalţi proprietari şi fără a schimba destinaţia CLĂDIRII. În lipsa Acordului de Asociere, dispoziţiile art. 647 rămân aplicabile.
* Încetarea destinaţiei folosinţei comune. * Art. 658. - (1) Încetarea destinaţiei de folosinţă comună pentru părţile comune din clădirile cu mai multe etaje sau apartamente SE POATE HOTĂRÎ MOTIVAT CU ACORDUL TUTUROR COPROPRIETARILOR.
(2) În cazul încetării destinaţiei de FOLOSINȚĂ COMUNĂ în condiţiile alin. (1), devin aplicabile dispoziţiile privitoare la coproprietatea obişnuită.
(3) IMOBILUL, respectiv PARTEA DIN IMOBIL care rezultă din încetarea destinaţiei FOLOSINȚEI COMUNE se înscrie în mod corespunzător în Cartea Funciară, pe baza documentaţiei cadastrale întocmite în acest scop.
Art. 659. Constituirea Asociaţiilor de Proprietari. - În cazul clădirilor cu mai multe etaje sau apartamente (...), ÎN CARE EXISTĂ PROPRIETĂȚI COMUNE şi proprietăţi individuale, se constituie Asociaţia de Proprietari, care se organizează şi funcţionează în condiţiile legii.
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 August 2020
flory_mr, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dacă la o ședință nu a fost întocmit cvorumul pentru luarea ... Drimbaovidiu Drimbaovidiu Dacă la o ședință nu a fost întocmit cvorumul pentru luarea unor decizii, la următoarea ședință se pot lua decizii dacă nu este întrunit cvorumul? (vezi toată discuția)