Da, au scos declararea contractului individual prin depunerea sa fizica la ghiseu, cu nr de inregistrare, dar legislatia da proprietarului un termen de 30 de zile in care trebuie sa declare, utilizand decl. unica, veniturile previzionate, cf noului contract, precum si data inceperii contractului, adica data de la care are acel nou venit. Tot in declaratie trebuie sa mentioneze si sursa, respectiv nr de inregistrare al noului contract, pe care il aloca singur, dar care trebuie sa fie diferit de numerele date altor contracte -aceasta fiind forma simplificata de declarare si identificare de catre ANAF a contractului nou incheiat. De asemenea la terminarea contractului de inchiriere se depune o alta declaratie. Practic, proprietarul trebuie sa o depuna acum intre 1 si 30 mai, iar chiriasul poate solicita ANAF un raspuns privind inregistrarea veniturilor din contractul nou semnat, declarate de proprietar intre 1 si 30 ale lunii.
Acum, ce il ajuta pe acest chirias, in cazul unui litigiu in care proprietarul refuza sa ii dea un exemplar semnat al contractului, este insasi dovada faptului ca proprietarul a declarat (sau nu) veniturile, adica contractul nou. Iar in cazul in care inchirierea se face fara declararea venitului, chiriasul poate sesiza ANAF incalcarea legislatiei, cu consecinte neplacute pt proprietar.
Pe mine m-a uimit ca cel care a platit chiria nu a facut-o in baza retinerii unui exemplar al contractului si a unei dovezi de plata, iar lipsa acestora m-a dus cu gandul la faptul ca proprietarul nu doreste sa declare acele venituri.
Dar eu sunt sigura ca, in cazul in care se va ajunge la un litigiu, avocatul chiriasului va folosi cu multa abilitate aceste elemente in favoarea clientului sau.
Geanina DRIAN a scris:
In actuala reglementare fiscală, declararea contractului de închiriere la finanțe nu mai este o obligativitate (in declarația unica anuală se declara veniturile).