avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizația de risc maternal - 6 luni sau 10 luni de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizația de risc maternal - 6 luni sau 10 luni de cotizare?

Indemnizația de risc maternal reprezintă 75 % din media veniturilor lunare ale mamei din ultimele 10 luni sau 6 luni dinaintea solicitării beneficiului?

[ link extern ]

Textele de pe unele site-uri se contrazic. Care este de fapt adevarul?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:55, 29 Aprilie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
OUG 158/2005
art.31
...
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordă o indemnizație de risc maternal care se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
(3) Concediul și indemnizația de risc maternal se acordă fără condiție de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizației prevăzute la alin. (2) reprezintă 75% din baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 10.

art.10
(1) Pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A și B, baza de calcul al indemnizațiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă.
....
(3) Pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2), baza de calcul al indemnizațiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor asigurate, înscrise în contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar.
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Risc maternal Anonim0204 Anonim0204 Buna! Pe data de 12 sept fac 6luni de cand am reluat activ din CCC, iar pe 1oct al 7-lea salariu. E posibil sa intru in risc maternal. Cum se va calcula? 75 % ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie concediu risc maternal anca000 anca000 ma poate ajuta cineva cu un calcul al indemnizatiei de risc maternal incepand cu 01 iunie 2016? salariu brut 3.000 lei. multumesc (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie concediu de risc maternal popioana popioana buna ziua . As dori sa stiu care sunt noile legi cu privire la calculul pentru concediul de risc de sarcina precum si indemnizatia de maternitate. daca ... (vezi toată discuția)