avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... am o problema majora
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

am o problema majora

am un apartament care e al mamei dar avem drept viager si eu si fosta sotie(sunt divortat).casa , la 18 ani,va fi al copilului dar fosta sotie nu vrea sa renunte la dreptul viager pt ca fiul meu sa intre in drepturi totale...iar eu nu renunt pana nu renunta ea.
ajutati-ma sa rezolv cumva situatia,sa-mi dea dreptul viager.o pot da in judecata?pot face ceva ca sa rezolv situatia?ce motiv trebuie sa am ca sa plece...sa o dau in judecata?daca nu e trecuta in cartea funciara...pot vinde casa?
multumesc si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:49, 24 Noiembrie 2009
Sincer :O nu mai inteleg.
Daca face act de vanzare cu rezerva uzufructului, la notar, acesta sigur se inscrie in CF, e opozabil, si da exista, nimeni nu ii poate face nimic uzufructuarului.
Daca e act de vanzare cu uzufruct, la alta "entitate" facut, fara CF la baza, fara notare uzufruct viager in CF, nu e opozabil tertilor, numai partilor care au semnat actul. Uzufructuarul nu are siguranta numai fata de partea din contractul ala, nudul proprietar, eventual.
Fata de oricine ar vrea sa cumpere, nu i se poate face opozabil dr. la uzufruct numai prin publicitate adica CF, cumparatorul de buna credinta vede CF curat, titlu de proprietate eventual, (ante CVC la notar), ... pune banul jos si promite sa cumpere. Degeaba vine dupa acea uzufructuarul sa zica eu am un act, neautentifiat si neopozabil tertilor. Clar e treaba de instanta, si daca fosta sotie nu poate face dovada existentei dr. de uzufruct opozabil tertilor, el nu este valabil numai intre partile care au semnat actul de constituire al lui.
Si oricum vorbim cai verzi, asa cum ai zis ne trebuiesc acte, ca:
1. daca e notat in CF si nu vrea sa renunte, UPSSS,
2. daca nu e notat in CF, si actualul proprietar vrea sa il instraineze poate fara nici un impediment.
3. daca nu exista CF ... nu se instraineaza cu acte in regula, si ... nu recomand la nimeni asa ceva!
Azi se inscrie in CF, dar in trecut se vindeau si imobile fara CF... O fi act din 2003, de exemplu, eu stiu?
Daca uzufructul e facut prin actul de proprietate, notarul nu poate face un act care sa instraineze mai mult decat are proprietarul, adica mai mult decat nuda proprietate.
Iar cumparatorul vede ce spui tu, dra ar trebui sa vada si istoricul imobilului care ar trebui sa cuprinda numai nuda proprietate pe undeva... daca acea constituire de uzufruct se face odata cu instrainarea imobilului!! Iar daca apare in act sau in actele de la baza actului sau, i se poate imputa lui! A stiut sau ar fi trebuit sa stie!

Publicitatea se face ca sa stie tot omul de toate imobilele, insa in fiece caz particular se poate determina daca un anumit cumparator a cunoscut situatia unui anumit imobil.
Exista imobile in litigiu vandute, fara vreo mentiune in CF, dar a caror vanzare s-a mentinut caci s-a facut dovada ca in acel caz special cumparatorul cunostea situatia. (Au existat mailuri schimbate; stiu caz cu complicitatea unui jurist)
Deci daca nu are CF se presupune ca acel cumparator nu cunoaste situatia reala a imobilului, prezumtie relativa ce cade insa la proba contrara.

Deci sunt cazuri in care nu se poate instraina si cazuri in care se poate! Doar ca nu e o solutie absoluta in acest caz, depin de de ce documente sunt facute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager ContSters61818 ContSters61818 Sa nu radeti, va rog frumos sa ma ajutati intr-o problema... Deci, contract de vanzare cumparare pentru un apartament incheiat intre doi soti si o terta ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager - renuntare BenjaminK BenjaminK Buna ziua! Este posibil ca proprietarul unui apartament pe care doresc sa il achizitionez, sa renunte la uzufructul viager si in alta modalitate decat prin ... (vezi toată discuția)
Ce sanse am sa vand un apartament asupra caruia mama detine uzulfruct viager? LiaDDD LiaDDD Daca ma poate ajuta cineva va rog,spuneti-mi ce sanse am sa vand un ap.a carui valoare este aprox.110000 euro si asupra caruia mama detine uzulfruct viager?Am ... (vezi toată discuția)