avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Organe de stat si organizatii publice
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Organe de stat si organizatii publice

Buna ziua,
Am o problema legata de Legea 16/1996 a arhivelor nationale. La art 1 este mentionat astfel: "Constituie izvoare istorice si alcatuiesc Fondul Arhivistic National al Romaniei documentele
create de-a lungul timpului de catre organele de stat, organizatiile publice sau private
economice, sociale, culturale, militare si religioase, precum si de catre persoanele fizice.
Acestor documente statul le asigura protectie speciala, in conditiile prezentei legi."
Avand in vedere cele de mai sus, unde pot sa gasesc o definitie a ce reprezinta organe de stat si organizatii publice. Dar am nevoie de un art dintr-o lege, hg, ceva. Nu doar niste vorbe dintr-o carte. O societate cu capital integral de stat unde se incadreaza in aceasta definitie?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 09:01, 24 Noiembrie 2009
Nu exista un act normativ unic in care sa se defineasca acesti termeni juridici.
Ei se regasesc, fie in legea 31/1990, privin societatile comerciale, fie in legea administratiei publice locale, fie in actele de infiintarea(hotarari de guvern, lege), fie chiar in multe altele de aceeasi natura juridica.
Dac gresesc, rog sa fiu corectat.
Am citit si eu legea 16/1996 privind arhivele nationale insa nu exista o definire a termenului organizatii publice! Iar alte legi cu caracter special privind domeniul de activitate al arhivelor nationale nu exista!
Intr-o acceptiune mai larga unitatile sau societatile cu capital integral de stat sunt asimilate institutiilor/organizatiilor publice.
In Codul Penal este definitiv termenul "public" astfel:
ART. 145
Public

Prin termenul "public" se înţelege tot ce priveşte autorităţile publice, instituţiile publice, instituţiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum şi bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casare documente expirate fundatie Fundatia A Fundatia A Buna ziua Sint presedintele Consiliului Director al unei mici fundatii, infiintata in 1998, care acorda burse studentilor in dificultate.Va adresez ... (vezi toată discuția)
Dosarele de personal lauraadriana lauraadriana Care este termenul de pastrare al dosarelor de personal in arhiva unei societati comerciale private? (vezi toată discuția)
Adeverinta somaj incompleta MihaelaVlad10 MihaelaVlad10 o persoana a lucrat la o societate timp de doi ani, apoi a lucrat la o alta societate care l-a trimis in somaj. la a doua societate nu are un an complet, asa ... (vezi toată discuția)