avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Părinții mei m-au lăsat să locuiesc în casa lor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Părinții mei m-au lăsat să locuiesc în casa lor împreună cu familia, dar acum vor să ne evacueze. Ce drepturi am și cum putem rămâne în casa în care am locuit și am investit munca mea de-o viață?

Buna ziua,
Va rog sa ma sfatuiti cum as putea proceda , care sunt solutiile juridice legale, dar si sansele de reusita in urmatoarea situatie prezentata cat mai pe scurt:

Subsemnatul in varsta de 42 de ani, locuiesc de aproximativ 6 ani impreuna cu sotia si cu copilul nostru in varsta de 1 an in casa parintilor mei (casa construita in anul 1994), care s-au mutat de bunavoie in casa bunicilor dupa decesul acestora (casa ce se afla la o curte distanta de proprietatea lor), cu intentia de a ne lasa sa locuim singuri.

Mentionez ca eu am locuit tot timpul in casa parintilor (apartament la bloc), impreuna cu acestia , iar din 2002 si pana cand acestia s-au mutat in casa bunicilor, respectiv anul 2013 am locuit in casa de la curte(casa construita in anul 1994). Din anul 2013 si pana in prezent m-am mutat impreuna cu sotia in casa de la curte asa cum am mentionat si mai sus cu precizarea ca atat eu cat si sotia avem cartile de identitate cu domiciliul pe adresa casei de la curte.

Mentionez ca de la data construirii casei unde locuiesc acum si pana in prezent subsemnatul am contribuit la ridicarea acesteia din temelii, atat prin munca fizica , dar mai ales financiar, sumele investite de mine, fiind foarte mari (aici fiind incluse atat racordarea casei la reteaua de gaz , cat si dotarile exterioare – renovare , finisaje, cat si cele interioare + electrocasnice, mobila , refacerea instalatiei de curent, gard nou, porti intrare noi, etc). Completez cu faptul ca in toata aceasta perioada (2013 – 2019) am suportat impreuna cu sotia toate cheltuielile aferente privind plata facturilor (gaz, curent, apa, cablu TV etc.), precum si reparatiile si uzura iminenta a instalatiilor si a aparaturii locuintei.

Dupa finalizarea lucrarilor de renovare si reconditionare a casei, parintii mei au inceput sa ne faca tot felul de sicane (sa vina tot timpul peste noi, incalcarea intimitatii si a vietii personale, interceptarea corespondentei etc.), pentru a ne indeparta si a ne face sa plecam din aceasta casa, chiar daca la mijloc se afla si un copil de 1 anisor. Mai mult decat atat nu am putut avea o discutie amiabila, atat subsemnatul cat si sotia fiind persiflati si ignorati, cuvintele de baza ale acestora fiind ca ,,cine ne-a pus sa investim banii”, ,,sa plecam din casa cu tot cu copil” si asa mai departe.

Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rog sa ma sfatuiti ce as putea face in acest caz, daca parintii vor sa ma evacueze cu tot cu sotie si copil. Ce drepturi legale am si cum pot ramane in casa unde am locuit si am investit toata munca mea de o viata ?
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:39, 6 Iunie 2019
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Parerea mea e sa negociati. In masura in care puteti dovedi investitiile, acestea trebuie rambursate de parinti. uzura aparaturii, prizelor, bateriilor de apa sunt normal a fi suportate de locatari. restul va trebuie rambursat de parinti si, in masura in care nu va intelegeti, aveti un drept de retentie a casei pana la hotarare daca ati renovat cu acordul parintilor.
Sunt multe chestiuni tehnice, e necesar sa mergeti la un avocat in zona dv.
Pe de alta parte, luati in calcul sa va mutati in masura in care, pe durata unui eventual proces, nu ati avea liniste. E pacat sa va pierdeti nervi intr-un razboi surd.
Mergeti la un avocat, calculati deranjul, costurile, incercati sa negociati si luati o decizie cu sotia.
Buna ziua,
Atat timp cat imobilul este proprietatea parintilor, indiferent de suma pe care ati investit-o, daca acestia doresc sa va evacueze, o pot face. Dumneavoastra, in momentul de fata puteti sa solicitati de la parinti suma investita, daca o puteti dovedi.
Nu credeti ca - oricat de mult nu doriti acest lucru - ar fi normal sa va conformati si sa plecati din imobilul care nu a fost si nu este proprietatea dvs., odata ce vi se solicita?
Ca aveti in cartea de identitate domiciliul acolo? Aveti, deoarece parintii au fost atunci de acord. Iar acum va cer sa eliberati imobilul si o pot face. Una este investitia (cu accent pe faptul ca detineati sau nu acordul prealabil al parintilor) si alta este ca stati intr-o casa care nu este proprietatea dvs. Intai se pleaca, mai apoi ar urma formularea de pretentii... V-ar ajuta un mediator, eventual un avocat care sa nu doreasca neaparat rafuiala in instanta.
10 din 11 utilizatori consideră
acest răspuns util
Lăsați sfaturile pline de inepții ale celor care isi dau cu parerea pe un forum și ascultați sfatul celor care profesează în domeniul dreptului.Sfaturile colegelor sunt pertinente,aveti un drept de creanta asupra îmbunătățirilor aduse, începeți să strângeti probe,facturi,o.expertiza extrajudiciara de evaluare a îmbunătățirilor,planșe foto,etc.Incervati o , mediere"cu alți membrii ai familiei care sa încerce să va aduca la un numitor comun cu părinții dvs .Succes.
1 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, trebuie sa plecati pentru ca stati in imobilul altei personae cu acordul acesteia si cand acest acord inceteaza, stati impotriva vointei sale.
Si inainte sa cereti cred ca trebuia sa platiti. Chiria.
Nimic mai natural decat sa ne gandim ce ne datoreaza altii, nu ce datoram noi!
Da, trebuia sa platiti chirie toti acesti ani. Sa spuneti merci ca ati primit acest ajutor.
Deci daca ii dati in judecata cu creanta dumneavoastra un avocat bun ar avea ce sa va opuna.
Cat despre casa si investitii, or sa vina la mostenire, doar ca trebuie asteptat putin.
Ultima modificare: Luni, 3 Iunie 2019
mihneaivascu, utilizator

Alte discuții în legătură

Partaj mariw mariw buna ziua. am 20 de ani,locuiesc cu parinti si cu bunica,bunicul meu a plecat din casa,acum traind in concubinaj cu alta femeie. acum vrea sa ne evacueze ... (vezi toată discuția)
Drepturi dupa casatorie mariw mariw Buna ziua. Bunica mea, Vasilica,a divortat de Nicolae acum 5 ani,dupa 45 de ani de casatorie. Casa in care au locuit amandoi a fost a parintilor lui Nicolae. ... (vezi toată discuția)
Proprietate MihaelaAutei MihaelaAutei In urma decesului bunicului meu, in anul 2010, parintii mei s-au mutat in casa bunicii pentru a o ingriji. Dupa ce a decedat bunica, in anul 2012, tatal meu a ... (vezi toată discuția)