avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am depus o cerere la asociație, iar pentru a mi se ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am depus o cerere la asociație, iar pentru a mi se răspunde au angajat un avocat. Ulterior onorariul acestuia a fost trecut doar în dreptul meu pe lista de plată, este legal cum au procedat?

Buna ziua, am o mica nelamurire si anume am depus o cerere catre administratorul asociatiei de proprietari, iar administratorul a contactat un avocat prin care mi-a formulat un raspuns la cererea depusa, fara a ma informa inainte ca este necesara consultarea unui avocat pentru a fi formulat acest raspuns si nici de costul acestuia. Ulterior costul acestui avocat mi-a fost imputat mie in totalitate la plata, evidentiat in lista de plata a lunii urmatoare, la cheltuieli pe beneficiari. Este legal cum a procedat? Nu trebuia mai intai sa ma informeze in scris ca trebuie sa apeleze la un avocat si de costul acestuia?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Pentru completa si corecta dv informare studiati temeinic disp L nr 196/2018
administratorul de imobil este angajatul asociatieid e proprietari cu limita de competenta de executie hotarari generale,decizii ale comitetului si ale presedintelui de asociatie
Administratorul de imobil nu are competenta legala sa dispuna de la sne putere acte si actiuni in interesul asociatiei de proprietari
Sesizati oficial presedntele de asociatie prin contestarea valorii impuse in lista d eintretinere in termen legal de la afisare
Presedintele are obligatia sa raspunda in termen de 10 zile
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Stimata d-na avocat Cristina Hortensia CIUREA , cu tot respectul, stiind ca dreptul inseamna mult mai mult, tot nu ati lamurit probleme, care e temeiul legal pentru care persoana care a deschis acest post trebuie sa suporte integral aceasta cheltuiala.

Eu macar, in ignoranta mea, am indicat art. 85 din legea 196/2018 ca fiind cel corect. Nu am sustinut deloc faptul ca asociatia nu poate avea un contract de asistenta si reprezentare juridica. Ba din contra, am indicat ca prima optiune apelarea la serviciul specializat pentru asociatii de proprietari din primarie.

Articolul 88
Cheltuielile pe beneficiari sunt cheltuielile cu privire la: citirea, calculul si gestiunea consumurilor individuale de apa rece, apa calda, caldura, gaze, energie electrica, deseuri municipale; servicii cu privire la repartitoarele de costuri; chiriile spatiilor comune - boxe, casa scarii, holuri, spatiu ghena, terasa etc.; gestiunea financiara; gestiunea contractelor cu caracter individual; intretinerea interfonului si a partii de instalatie din interiorul proprietatii individuale; verificarea metrologica a contoarelor individuale de energie termica, in cazul distributiei orizontale; reviziile instalatilor interioare de gaze, apa si incalzire; alte servicii individuale catre proprietari.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2019
latka, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
D-na Cristina Hortensia CIUREA, administratorul a fost persoana care a mers si a consultat avocatul. Din cate cunosc acesta nu poate fi mandatat de catre Presedinte sau de un alt membru din consiliu sa faca acest demers, nu are o astfel de calitate care sa-i ofere acest drept prin functia pe care o desfasoara. Daca gresesc va rog sa ma corectati!

Asa cum am mai spus si ma repet, administratorul trebuia sa formuleze un raspuns general prin care sa-mi spuna ca nu este de competenta lui sa hotarasca care datorii pot fi prescrise si sa ma informeze inainte de costul avocatului. Nu contest faptul ca trebuia consulat un avocat, eu contest faptul ca trebuia sa cunosc dinainte costul acestuia. Ce faceam daca avocatul costa 1000 lei. D-voastra vi se pare normal? Mai ales ca noi nu ne aflam intr-un litigiu!!! Era pur si simplu o cerere adresata, la care asteptam un raspuns din partea lor.

Mai mult de atat acesta stia ca a fost inscris un privilegiu imobiliar pentru o parte din datorii si ca in conditiile acestea nu se pot prescrie datoriile. Precizez ca de acest privilegiu imobiliar eu la momentul la care am depus acea cerere nu am stiut, deoarece nu s-a facut comunicarea pentru el si nici asociatia nu m-a informat de acest lucru.

Privilegiul imobiliar de cine trebuie radiat? Si costurile de radiere cine ar trebui sa le suporte?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2019
andreicsm, utilizator
ART. 80 din legea 196/2018
(1) Asociatia de proprietari are ipoteca legala asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2) De asemenea, pentru aceleasi creante, asociatia de proprietari beneficiaza de un privilegiu general mobiliar asupra bunurilor mobile situate in apartamentele si celelalte spatii proprietati individuale amplasate in condominiul respectiv. Privilegiul vizeaza doar bunurile mobile situate in imobilul cu privire la care exista sumele datorate.
(3) Ipoteca imobiliara legala se inscrie in cartea funciara la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta, numai dupa implinirea termenelor prevazute la art. 78 alin. (2). Ipoteca imobiliara legala se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(4) Presedintele asociatiei de proprietari are obligatia radierii ipotecii imobiliare, legale, in termen de cel mult 10 zile de la data la care suma datorata cu titlul de restanta a fost platita de catre proprietar.

(5) Pentru nerespectarea termenului prevazut la alin. (4), presedintele asociatiei de proprietari raspunde pentru prejudiciile directe sau indirecte aduse proprietarului.
(6) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la ipoteca imobiliara legala si privilegiul general mobiliar prevazute la alin. (1) si (2) sunt scutite de tarif sau taxa de timbru.
(7) Executorii judecatoresti sunt obligati sa instiinteze in scris, potrivit prevederilor art. 666 din Legea nr. 134/2010, republicata, cu modificarile ulterioare, asociatia de proprietari cu privire la termenele de interventie si la posibilitatea interventiei in cursul executarii silite pornite de un creditor impotriva debitorului, proprietar in condominiul in care este constituita respectiva asociatie de proprietari.
ART. 33
...
(9) Presedintele sau administratorul asociatiei de proprietari are obligatia solicitarii
notarii in cartea funciara a debitelor mai vechi de 3 luni si care depasesc valoarea
salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Birourile de cadastru si
publicitate imobiliara vor proceda la notarea acestor debite in cartea funciara a
locuintelor sau spatiilor cu alta destinatie.
(10) Notarea in cartea funciara a debitelor prevazute la alin. (9) este scutita de
plata taxei de timbru.

Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2019
Ionut.ion, utilizator
Dvs. faceti cum doriti. Eu v-am explicat foarte clar cum stau lucrurile juridic. Cine vrea sa intelega, intelege, cine nu, nu.
Consider ca este o pierdere de vreme sa va explic in continuare, in conditiile in care v-am explicat foarte clar si mult mai mult decat trebuia.

"D-na Cristina Hortensia CIUREA, administratorul a fost persoana care a mers si a consultat avocatul. "

Faptul ca administratorul a mers si a consultat avocatul juridic nu este egal cu" a angajat avocatul", eu am proprietatea termenilor.
Nu exista nicio lege are sa il oblige sa va consulte pe dvs. inainte de a apela la un avocat, va spun cum stau lucrurile juridic.

Faptul de a indica un articol de lege, care nu da o rezolvare problemei nu este ceva merituos, eu v-am raspuns analizand intreaga situatie prezentata.

V-am spus, masura este excesiva dar nu nelegala.

Daca considerati ca s-a produs o nelegalitata, aveti posibilitataea de a va adresa unei instante , puteti folosi sfaturile date de ceilalti si nu de mine, dar va spun clar ca veti pierde procesul.

Ultima modificare: Marți, 18 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Contestare lista intretinere FLORINA1979 FLORINA1979 Buna ziua, la blocul nostru sunt niste probleme , fostul administrator s-a autopropus presedinte ,a format un CE cu cativa acoliti din bloc ,fara stirea ... (vezi toată discuția)
Somatie recuperare sume restante intretinere khostea khostea Buna ziua. Va rog sa ma ajutati. Am primit o somatie pt recuperarea sumelor restante la intretinere. Eu muncesc de dimineata pana seara si nu prea ajung la ... (vezi toată discuția)
Buna seara, sunt administrator imobile si am urmatoarea situatie ... Fireball Fireball Buna seara, Sunt administrator imobile si am urmatoarea situatie : am fost instiintat telefonic la inceput de martie 2023, de un inspector din cadrul ... (vezi toată discuția)