avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Este legal ca un avocat să ia decizii în numele meu, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Este legal ca un avocat să ia decizii în numele meu, fără contract de reprezentare, în fața instanței?

Este legal ca un asa zis avocat sa ia decizii in numele meu fără contract de reprezentare in fata instantei? Oare instanta nu ar trebui sa verifice dacă cel ce vb in numele meu are măcar o procura de reprezentare?
Ultima modificare: Marți, 25 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: MgcMarius , utilizator 00:05, 28 Iunie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Reprezentarea este nelegala! Judectorul era obligat sa-i solicite delegarea de catre dumneavoastra. Actele de procedura efectuate cu vicii de procedura sunt nule de drept. Avocatul poate sa reprezinte pe cineva doar in baza unui contract in care se specifica, mai mult sau mai putin, subiectul reprezentarii, limitele acestuia, etc.
Ultima modificare: Marți, 25 Iunie 2019
Viorel Muha, Consilier juridic
Si la termen ce s-a intamplat?
Oricine putea avea dubii...atat instanța cât și partea adversă.

Acum probabil ca va trebui să plătiți alt avocat pentru a vedea ce s-a întâmplat direct de la dosar.
Este posibil sa fie necesar sa deschideți alt proces dar este destul de complicat.

Si dvs. ati gresit ca i-ai zis ca il platiti si el ca a deschis procesul aiurea fiind de buna-credința crezând că va avea contract.

Pe viitor stabili clar cum sa procedati cu avocatul.
Nu am inteles cum i-ai platit consultatia juridică.
Sau nu ati platit...?

Dacă nu ați platit consultatia juridică devine logic...pentru ca avocatul a deschis procesul aiurea...

Dacă am inteles eu bine situatia procesul dvs. este destul de scump si de durata.
Trebuie sa va înțelegeți foarte clar cu avocatul.
Dacă nu va înțelegeți clar veti ramane din nou fără avocat...
Ultima modificare: Miercuri, 26 Iunie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Procesul deja se afla pe rol din luna septembrie, acest avocat mi-a fost recomandat de catre cineva din mediul online si am avut o discutie preliminara telefonica urmand sa perfectam actele cat mai curand posibil. Discutia a fost in data de 02.04 iar pana la infatisarea din data de 27.06 deși la dosar se aflau datele mele de contact dansul sa facut nevazut, am trimis un mail la judecatorie si ma asteptam sa fiu contactat de dansul după acest mail ceea ce nu sa întâmplat, am citit foarte multe articole pe acest forum referitoare la conditiile de reprezentare legala si am înțeles ca o reprezentare fără contract nu este viabila. In data de 21.06 acesta sa prezentat in fata instantei știind de acel mail a cerut audierea minorului la domiciliu din strainatate si a contesta o decizie a parti adverse. Am asteptat încă doua zile sa fiu contactat dar dansul nimic.Am sunat de pe un alt nr de tel diferit de cel cu care pana atunci incercasem sa il contactez si surpriza la acel nr răspunde si ma face escroc ca nu am trimis bani. Am explicat ca bani la negru eu nu ii pot trimite si ca legal se impunea intocmirea contractului de reprezentare in cel mai scurt timp posibil incepand de la data de 03.04.Acum explicati-mi cu ce am gresit ca am vrut sa ma conving ca cel cu care am discutat telefonic este intradevar un avocat si nu alcineva si am urmat sfaturile primit de de alti pe acest forum referitoare la asistenta judiciara ce trebuie legalizata in cel mai scurt timp posibil. Eu cè baza legala aveam sa ii trimit bani fără a lua la cunoștita de contractul de reprezentare? C'è avea dansul de pierdut dacă trimitea via mail, watssap posta acel contract? Care este ordinea legala întâi plata apoi contractul? Din data de 03.04 pana in data de 21.06 chiar nu este posibil sa completezi un contract si sa il trimiți pt a avea semnatura si certitudinea ca eu sunt cel implicat in caz?
MgcMarius a scris:
Acum explicati-mi cu ce am gresit ...


Având în vedere cele ce povestiți, nu se poate spune că ați fi greșit cu ceva.

O să postez mai jos câteva prevederi din STATUTUL profesiei de avocat, deși pare că niciuna dintre ele nu ar avea legătură cu situația în care vă aflați.

Art. 121.

(1) Contractul de asistență juridică este încheiat în formă scrisă, cerută ad probationem. Acesta trebuie să îndeplinească toate condițiile cerute de lege pentru încheierea valabilă a unei convenții și dobândește dată certă prin înregistrarea sa în registrul oficial de evidență al avocatului, indiferent de modalitatea în care a fost încheiat.

(2) Contractul de asistență juridică poate fi încheiat și prin orice mijloc de comunicare la distanță. În acest caz, data încheierii contractului este data la care a intervenit acordul de voință între avocat și client. Se prezumă că avocatul a luat cunoștință de încheierea contractului la una dintre următoarele date:

a) data la care contractul a sosit prin fax sau e-mail (semnătură electronică) la sediul profesional al avocatului; dacă transmisiunea prin fax are loc după ora 19,00, se prezumă că avocatul a luat cunoștință în ziua lucrătoare următoare zilei transmisiunii;

b) data primirii contractului semnat prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

(3) Contractul de asistență juridică poate lua forma unei scrisori de angajament care să indice raporturile juridice dintre avocat și destinatarul scrisorii, inclusiv serviciile avocațiale și onorariul, semnată de avocat și transmisă clientului. În cazul în care clientul semnează scrisoarea sub orice mențiune expresă de accept a conținutului scrisorii, aceasta dobândește valoarea unui contract de asistență juridică.

(4) Contractul de asistență juridică se consideră a fi fost încheiat în mod tacit dacă clientul a achitat onorariul menționat în cuprinsul acestuia, achitarea acestui onorariu semnificând acceptarea contractului de către client, caz în care data încheierii contractului este considerată a fi data menționată în cuprinsul contractului.

(5) Contractul de asistență juridică poate fi încheiat, în mod excepțional, și în formă verbală. În acest caz, ca și în situația prevăzută la alin. (2), dispozițiile art. 44 din Lege se aplică în mod corespunzător. Contractul în formă scrisă va fi redactat în cel mai scurt timp posibil.

(6) În cazul în care avocatul și clientul convin, o terță persoană poate fi beneficiarul serviciilor avocațiale stabilite prin contract, dacă terțul acceptă, chiar și tacit, încheierea contractului în astfel de condiții.


Pentru forma excepțională de la alin. 5 este nevoie de o încredere ... la fel.
Și, de fapt, dacă nu există încredere în relația avocat-client, hărtiile sunt cam degeaba.

Ultima modificare: Joi, 27 Iunie 2019
romascanu, moderator
Da, încrederea este esențială.
Dacă aveați recomandare pentru avocat știați că este avocat.
Dacă aveați dubii ca nu este avocat ci un escroc puteati cauta alt avocat.
Escrocii va pot trimite un contract de asistență juridică și sa va înșele oricum deoarece ei cu asa ceva se ocupa.

Dacă ati fi achitat mai întâi o.consultatie juridică situatia ar fi fost mult mai clară.
O.discutie preliminară gratuită mie nu imi spune nimic.

Sunt situatii in care avocatul completează contractul il trimite la client si apoi acesta se razgandeste pentru ca vrea alt avocat care sa il coste mai puțin.

Interesant este faptul că avocatul a executat prestația fara bani având încredere ca va primi plata.
Puteati sa ii trimiteți o sumă mica si apoi sa va trimita contractul, dupa care sa achitați restul de onorariu.Oricum, ii trebuia obligatoriu contract semnat.

Critica mea pentru avocat este ca nu a luat bani pentru consultație si de aici problemele au degenerat.Daca S-ar fi procedat asa cred ca S-ar fi rezolvat tot.

Luarea unui proces asa aiurea de avocat nu este de bun augur pentru client desi clientul vrea sa elimine o parte din costurile necesare aferente unui proces.
Ultima modificare: Joi, 27 Iunie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Important! bună ziua, am un contract de mandat cu un consilier juridic ... Oananm Oananm Bună ziua, am un contract de mandat cu un consilier juridic pt reprezentare în instanta, cereri eronate trimise de dansu în instanta sau ținut lanț pana ... (vezi toată discuția)
Revendicare onorariu avocat florinstan florinstan Buna ziua. Am si eu nevoie de un sfat - am angajat un avocat sa ma reprezinte intr-un proces cu o persoana, pe doua cai - ordonanta presedential si fond. Am ... (vezi toată discuția)
Taxa de barou irinman irinman Sunt reclamanta intr-un proces civil. Avocatul mi-a cerut o \'taxa de barou\" de 1000 de lei la inceputul actiunii. Dupa prima infatisare, cand s-a amanat ... (vezi toată discuția)