MgcMarius a scris:
Acum explicati-mi cu ce am gresit ...
Având în vedere cele ce povestiți, nu se poate spune că ați fi greșit cu ceva.
O să postez mai jos câteva prevederi din STATUTUL profesiei de avocat, deși pare că niciuna dintre ele nu ar avea legătură cu situația în care vă aflați.
Art. 121.
(1) Contractul de asistență juridică este încheiat în
formă scrisă, cerută ad probationem. Acesta trebuie să îndeplinească toate condițiile cerute de lege pentru încheierea valabilă a unei convenții și dobândește dată certă prin înregistrarea sa în registrul oficial de evidență al avocatului, indiferent de modalitatea în care a fost încheiat.
(2) Contractul de asistență juridică poate fi încheiat și
prin orice mijloc de comunicare la distanță. În acest caz, data încheierii contractului este data la care a intervenit acordul de voință între avocat și client. Se prezumă că avocatul a luat cunoștință de încheierea contractului la una dintre următoarele date:
a) data la care contractul a sosit prin fax sau e-mail (semnătură electronică) la sediul profesional al avocatului; dacă transmisiunea prin fax are loc după ora 19,00, se prezumă că avocatul a luat cunoștință în ziua lucrătoare următoare zilei transmisiunii;
b) data primirii contractului semnat prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
(3) Contractul de asistență juridică
poate lua forma unei scrisori de angajament care să indice raporturile juridice dintre avocat și destinatarul scrisorii, inclusiv serviciile avocațiale și onorariul, semnată de avocat și transmisă clientului. În cazul în care clientul semnează scrisoarea sub orice mențiune expresă de accept a conținutului scrisorii, aceasta dobândește valoarea unui contract de asistență juridică.
(4) Contractul de asistență juridică se consideră a fi fost încheiat
în mod tacit dacă clientul a achitat onorariul menționat în cuprinsul acestuia, achitarea acestui onorariu semnificând acceptarea contractului de către client, caz în care data încheierii contractului este considerată a fi data menționată în cuprinsul contractului.
(5) Contractul de asistență juridică
poate fi încheiat, în mod excepțional, și în formă verbală. În acest caz, ca și în situația prevăzută la alin. (2), dispozițiile art. 44 din Lege se aplică în mod corespunzător. Contractul în formă scrisă va fi redactat în cel mai scurt timp posibil.
(6) În cazul în care avocatul și clientul convin,
o terță persoană poate fi beneficiarul serviciilor avocațiale stabilite prin contract,
dacă terțul acceptă, chiar și tacit, încheierea contractului în astfel de condiții.
Pentru forma excepțională de la alin. 5 este nevoie de o încredere ... la fel.
Și, de fapt, dacă nu există încredere în relația avocat-client, hărtiile sunt cam degeaba.