avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 153 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copilul nu dorește să viziteze părintele cu care nu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copilul nu dorește să viziteze părintele cu care nu locuiește. Ce poate face acesta ca să fie respectată decizia instanței?

Buna seara. Ce modalitati legale se pot intreprinde de un parinte natural, ca , copilul sa-si viziteze, conform hotaririi instantei,parintele cu care nu locuieste, in cazul divortului , daca. copilul nu doreste acest lucru ? Este chestionata si mama ? Daca da, in ce conditii,daca, copilul refuza sa dea detalii privind acest aspect.
Va multumesc anticipat, Dan.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: proastasatului , utilizator 11:10, 14 Iulie 2019
La 13 ani adolescentul nu știe ce își dorește, doar crede ca știe. E o perioada foarte tulbure. Cel mai bine faceți cum v-a sfătuit userul Martonze.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Are mare importanta varsta, deoarece copilul, in functie de varsta are o opinie pe care trebuie sa invatam sa o respectam! Peste cateva luni va avea buletin si va putea, in caz de, raspunde penal. Deci, daca poate raspunde penal, poate raspunde si de propriile dorinte.
Nu neaparat daca are buletin, stie ce inseamna raspundere penala. Ceea ce doream sa subliniez, este, cum poate tatal natural, cu care nu locuieste minorul, sa determine copilul, in urma unei hotariri judecatoresti. ca acesta sa-si petreaca un timp stabilit de instanta, daca acesta este influentat de mama, ca sa nu-si viziteze tatal natural, sa petreaca timpul indreptatit, in urma hotaririi instantei ? Cred ca sint foarte clar in ceea ce doresc, de fapt. Multumesc anticipat pentru raspunsurile la obiect ! Cu stima, Dan.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Veti putea apela la executor.
Art. 910 ncpc

Reguli speciale de executare

(1) Dacă în termen de o lună de la comunicarea încheierii prevăzute la art. 905 alin. (2) debitorul nu execută obligaţia sa, executorul judecătoresc va proceda la executarea silită.

(2) Executarea se va efectua în prezenţa unui reprezentant al direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi, când acesta apreciază că este necesar, a unui psiholog desemnat de aceasta. Prezenţa psihologului nu este necesară dacă reprezentantul direcţiei are această calificare.

(3) La solicitarea executorului judecătoresc, agenţii forţei publice sunt obligaţi să îşi dea concursul la executare, în condiţiile legii.

(4) Nu este permis niciunei persoane să bruscheze minorul sau să exercite presiuni asupra lui pentru a se realiza executarea.


Art. 911

Opunerea la executare

(1) Dacă debitorul nu îşi îndeplineşte obligaţia, penalitatea stabilită de instanţă potrivit art. 905 va curge până la momentul executării, dar nu mai mult de 3 luni de la comunicarea încheierii prevăzute la art. 905 alin. (2).

(2) În cazul în care debitorul nu îşi îndeplineşte obligaţia în termenul prevăzut la alin. (1), precum şi atunci când debitorul este de rea-credinţă şi ascunde minorul, executorul judecătoresc va consemna acest fapt şi va sesiza de îndată parchetul de pe lângă instanţa de executare în vederea începerii urmăririi penale, pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a hotărârii judecătoreşti.






Art. 912

Refuzul minorului

(1) Dacă executorul constată că însuşi minorul refuză în mod categoric să îl părăsească pe debitor sau manifestă aversiune faţă de creditor, va întocmi un proces-verbal în care va consemna constatările sale şi pe care îl va comunica părţilor şi reprezentantului direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.

(2) Reprezentantul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului va sesiza instanţa competentă de la locul unde se află minorul, pentru ca aceasta să dispună, în funcţie de vârsta copilului, un program de consiliere psihologică, pentru o perioadă ce nu poate depăşi 3 luni. Cererea se soluţionează de urgenţă în camera de consiliu, prin încheiere nesupusă niciunei căi de atac, pronunţată cu citarea părinţilor şi, după caz, a persoanei la care se află copilul. Dispoziţiile legale privind ascultarea copilului rămân aplicabile.

(3) La finalizarea programului de consiliere, psihologul numit de instanţă va întocmi un raport pe care îl va comunica instanţei, executorului judecătoresc şi direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.

(4) După primirea raportului psihologului, executorul va relua procedura executării silite, potrivit art. 910.

(5) Dacă şi în cursul acestei proceduri executarea nu va putea fi realizată din cauza refuzului minorului, creditorul poate sesiza instanţa competentă de la locul unde se află minorul în vederea aplicării unei penalităţi, dispoziţiile art. 905 alin. (2) şi (4)-(6) fiind aplicabile în mod corespunzător.


V-am intrebat ce varsta are.. ca daca pe un copil de 7 ani l-a tarat procurorul pe jos si l-a luat fie ca a vrut sau nu.. bine, copilul nu stia ca de fapt voia.. , cu un copil de 13 ani e mai greu.

Cf regulamentului, nu puteti deschide mai multe subiecte pe aceasta tema, toate intrebarile privind acest subiect, se adreseaza in acelasi topic.
Copilul a plecat de acasa cu mama lui inca din 2016, trebuia sa fi luat masuri imediat.. odata ce s-a racit relatia voastra, indiferent din vina cui, e mai greu sa ilapropiati.. iar cu forta.. greu de crezut ca veti reusi ceva.




Ultima modificare: Duminică, 14 Iulie 2019
gi-jane2, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu neaparat daca are buletin, stie ce inseamna raspundere penala.

Fie ca stie, fie ca nu, raspunderea tot ar exista!
sa determine copilul, in urma unei hotariri judecatoresti. ca acesta sa-si petreaca un timp stabilit de instanta,

Raspunsul la intrebarea dvs este ca nu trebuie sa=l "determinati", ci el trebuie sa-si doreasca!
Relatiile interumane se bazeaza pe sentimente, NU pe forta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program vizita preluare minor nerespectat. cum reconstruiesc ... Tatăl nerezident Tatăl nerezident Program vizita preluare minor nerespectat. Cum reconstruiesc relațiile personale cu fiul meu..?! A trecut aproape 1 An de când refuza aceste vizite nici ... (vezi toată discuția)
Nerespectare program de vizita minor ContSters290573 ContSters290573 Buna ziua Sunt divortat prin sentinta judecatoreasca in sept 2011 si in ian2013 tot prin sent judecatoreasca definitiva am primit program de vizita pt ... (vezi toată discuția)
Poate un executor judecatoresc sa oblige respectarea programului ...  supermaryo supermaryo poate un executor judecatoresc sa oblige respectarea programului de vizita sau politia trebuie sesizata,vreau sa specific ca nu am costudie comuna ce ma ... (vezi toată discuția)