Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Reducerea perioadei de suspendare a permisului de la ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Reducerea perioadei de suspendare a permisului de la 90 la 30 de zile in cazul unui accident cu vatamare corporala din culpa

Buna ziua,
Ptrivit legislatiei in vigoare, incerc sa imi dau seama daca pot beneficia de acea reducere la 30 de zile potrivit modificarilor aduse la codul rutier (Legea 130/2019)
Astfel, am produs un accident rutier cu victima, dosarul fiind solutionat cu NUP. Fapta se inscrie la prevederile art. 103 aliniatul 1 liera c din OUG 195/2002 (Codul rutier)
Mai departe, dupa cum interpetez eu legea si sper sa nu gresesc, potrivit Art. 104 din legea 130/2019, trebuie indeplinite cumulativ prevederile art. 104 alin. 2 si 3,
"Art. 104. -
(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române.

(2) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.

(3) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, pentru săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptelor prevăzute la art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) lit. a) și art. 103 alin. (1) lit. c). Pentru fapta prevăzută la art. 102 alin. (3) lit. e), perioada de suspendare se reduce la 30 de zile, la cererea titularului:
a) dacă depășirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu 70 km/h;

b) dacă depășirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu mai mult de 70 km/h, doar dacă fapta a fost săvârșită o singură dată în 12 luni."

Concluzionand, Daca indeplinesc prevederile art 2 si 3 din L 130/2019, ar trebui, cel putin teretic, sa mi se permita sustinerea examenului (13/15) de reducere a perioadei de suspendare de la 90 la 30 de zile?
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 17:27, 25 Iulie 2019
După știința mea legea aplicabilă este cea în vigoare la data săvârșirii contravenției. Dvs. ați săvârșit o contravenție înaintea datei de 18 iulie 2019, dată la care au intrat în vigoare modificările Codului rutier prevăzute în Legea nr. 130/2019.
Prin urmare, dvs. nu beneficiași de avantajele oferite de modificările prevăzute în Legea nr. 130/2019.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducerea perioadei de suspendare c0sminvl c0sminvl Bună seara, vin și eu cu o intrebare Am fost prins depășind viteza în localitate (107km), am făcut contestație, apel iar acum a fost data hotărârea ... (vezi toată discuția)
Redobandirea permisului suspendat 90 de zile Claudiu7111 Claudiu7111 Buna ziua! In urma cu o saptamana mi-a fost suspendat permisul de conducere pe o perioada de 90 de zile in urma traversarii caii ferate la semnalele acustice ... (vezi toată discuția)
Paradox in codul rutier? Darius87 Darius87 Suspendarea dreptului de a conduce, in urma depasirii vitezei de exemplu echivaleaza acumularea a 15 puncte de penalizare? Intreb deoarece exista 2 pozitii in ... (vezi toată discuția)