avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vreau sa ma separ de asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vreau sa ma separ de asociatie

Cum as putea să renunț la a mai plăti la asociatie ? Vreau sa fac eu direct contract cu compania de apa,etc
Si sa plătesc fără intermediarii de la asociatie.
Imi trebuie acordul vecinilor?
O altă variantă ar mai fi sa ma duc la o altă asociatie de administrare imobile,privata,dar nu cred că pot fără voia vecinilor.
Nu vreau sa mai am legatura cu cei care lucrează în prezent la asociația de proprietari din care fac parte!
Si Nu,nu doresc sa ma mut la casa sau in alt bloc/cartier.
Adam Grecu a scris:

@DanCristian199,
Referitor la ultima postare: Dorința dumitale este una, putința este alta. Asta în general vorbind, da?
Rămân cu întrebarea pusă: Dar așa, de curiozitate, care-i motivul de ești așa de înverșunat - nu de alta, dar poate te ajutăm.
Pentru @flory_mr:
Poate ne informezi și pe noi ce înseamnă un condominiu, nu de alta, dar s-ar putea ca și la voi la Brăila, A.P.71 Brăila să rămână în aceeași componență. Nu observi că șefii A.P.71 nici nu se uită la dumneata ? E ca în Ursul trece ... câinii latră.
Ce-a mai buna soluție pentru dumneata: convinge-ți vecinii să vă desprindeți din monstruoasa coaliție, constituiți-vă în as. prop. de sine stătătoare și cu asta basta.
Întrebare: Vecinii tăi vor așa ceva ? Au încredere în ce le propui ?

Foarte interesant ... a ajuns un vechi administrator de Asociație de Proprietari de peste 500 de proprietăți să încurajeze la ne-respectarea legilor (cu toate că trebuia să fie primul să ceară aplicarea oricărui articol de lege) - PENTRU A AFLA DEFINIȚIA CONDOMINIULUI, vezi ce scrie la art.2, litera h din Legea nr. 196/2018 care se referă la constituirea legală a unei Asociații de Proprietari doar pentru un bloc (pentru o clădire): h) CONDOMINIU = IMOBIL format din teren cu una sau mai multe construcţii, în care există cel puţin 3 proprietăţi individuale reprezentate de locuinţe şi locuinţe sau spaţii cu altă destinaţie, şi Cote-Părţi Indivize de proprietate comună;
k) cota de contribuţie la cheltuielile Asociaţiei de Proprietari - suma corespunzătoare din cheltuielile Asociaţiei pe care fiecare proprietar din CONDOMINIU este obligat să o plătească lunar, CONFORM PREVEDERILOR PREZENTEI LEGI;
l) Cota-Parte Indiviză = Cota-Parte de proprietate comună forţată, exprimată procentual, care îi revine fiecărui proprietar individual, este calculată ca raportul dintre Suprafaţa Utilă a proprietăţii individuale şi suma Suprafeţelor Utile ale TUTUROR proprietăţilor individuale din CONDOMINIU. Suma Cotelor-Părţi Indivize trebuie să fie egală cu 100%; în caz contrar, acestea TREBUIESC RECALCULATE prin grija preşedintelui Asociaţiei de Proprietari, conform Suprafeţelor Utile;
p) părţi comune - PĂRȚILE DIN CLĂDIRE şi/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietăţi individuale şi sunt destinate folosinţei tuturor proprietarilor sau unora dintre aceştia, precum şi alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, sunt în folosinţă comună. Părţile comune sunt bunuri accesorii în raport cu proprietăţile individuale, care constituie bunurile principale. Toate părţile comune formează obiectul proprietăţii comune. Părţile comune nu pot fi folosite decât în comun şi sunt obiectul unui drept de coproprietate forţată;
q) părţi comune aferente tronsoanelor sau scărilor care nu pot fi delimitate - cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează ÎN COMUN tronsoane ori scări sau părţi de construcţie COMUNE tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă;
s) proprietar din CONDOMINIU (proprietar) - persoana fizică sau juridică, titular al unui drept de proprietate asupra a cel puţin o unitate de proprietate imobiliară dintr-un CONDOMINIU (...)
A.P.71 BRĂILA SE VA DIZOLVA DE DREPT ... NICI NU E NEVOIE DE SEMNĂTURILE VECINILOR, ȘTIIND CĂ ART. 104 DIN LEGEA NR. 196/2018 OBLIGĂ ȘEFII A.P.71 BRĂILA SĂ SE REORGANIZEZE JURIDIC DOAR ÎN BAZA LEGII NR. 196/2018, EU AVÂND LA ÎNDEMÂNĂ ȘI ART. 245 DIN NOUL COD CIVIL, DEOARECE A.P.71 ȘI-A ÎNCĂLCAT SCOPUL INIȚIAL, DE A AVEA UN BUGET ANUAL ... NUMAI CĂ DIN 2015 NOI NU MAI AVEM ADUNĂRI GENERALE !
Art. 245. * Dizolvarea persoanelor juridice de drept privat * - Persoanele juridice de drept privat se dizolvă:
b) dacă scopul nu mai poate fi îndeplinit;
c) dacă scopul pe care îl urmăresc sau mijloacele întrebuințate pentru realizarea acestuia au devenit contrare legii sau ordinii publice, ori dacă ele urmăresc un alt scop decât cel declarat;
e) prin orice alt mod prevăzut de lege, actul de constituire sau Statut.
Art. 104. - (2) Asociațiile de Proprietari înființate anterior intrării în vigoare a prezentei legi își păstrează statutul juridic obținut la data înființării acestora, DAR SE VOR ORGANIZA ȘI VOR FUNCȚIONA ÎN CONFORMITATE CU PREVEDERILE PREZENTEI LEGI NR. 196/2018.

Adam Grecu, A.P.71 Brăila nu și-a mai actualizat actele constitutive de acum mai mult de 21 de ani, din 23.12.1997 !!!???
Așa-i că funcționează legal această falsă Asociație de Proprietari, care are înscriși la Judecătoria Brăila, proprietarii membri ai A.P.71 Brăila, decedați de zeci de ani ?
Cum e posibil ca șefii ilegal aleși ai A.P.71 să fi convocat și morții pentru A.G. din 1998 până azi ?

Bat pariu că și în Asociația ta din Iași de peste 500 de proprietari, actele constitutive nu s-au mai actualizat de foarte mulți ani, încălcând clar Legea nr. 196/2018, art. 104, coroborat cu art. 17, 21, 107 !
Aceste 4 articole pot anula personalitatea juridică a oricărei Asociații de Proprietari, dacă șefii ei nu au actualizat și legalizat toate actele juridice constitutive, la Judecătoria locală !
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu stiu cat va ajuta raspunsul meu, dar va spun ptr ca si eu am fost in situatia asta, in care nu i mai suportam pe vecini, la cat de ignoranți si delăsători erau.

Actuala conducere a creat haos in Asociatie, a cheltuit bani multi pe nimic... iar eu am fost singura persoana care a vociferat, a solicitat documente justificative si explicatii, am depus 4 sesizări la primarie si nu am contribuit cu bani la fondul hotarat de AG. Toti vecinii sunt frustrați si nemulțumiți, insa nu fac absolut nimic ptr a repara situatia actuala.

Eu ma voi muta din bloc, peste vreo 2-3 ani, insa nu ma Multumesc cu asta, ma deranjeaza nedreptatea, mai alea cand se face pe banii mei.

Drept urmare, am preluat frâiele. Am organizat AG Extraordinara, cu 20% din vecini si vom înlătura cu forta actuala conducere. Implica timp, e adevarat, insa este singura varianta sa pot schimba ceva, si anume doar implicându-ma activ.

Altfel, nu exista nicio cale de retragere, traiul intr un bloc implica atat drepturi, cat si obligatii.

Succes!
Claudia G. a scris:

Drept urmare, am preluat frâiele. Am organizat AG Extraordinara, cu 20% din vecini si vom înlătura cu forta actuala conducere. Implica timp, e adevarat, insa este singura varianta sa pot schimba ceva, si anume doar implicându-ma activ.



DanCristian199
Ati vazut cum se procedeaza?
Asa da. Nu dam bir cu fugitii!
Toata stima ptr. doamna Claudia G.
Ultima modificare: Marți, 13 August 2019
gigiz, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, foarte important este sa va cautati (printre vecini), oameni seriosi, care sa doreasca sa faca ceva pentru comunitate, altfel nu ati rezolvat nimic. Asadar, un com. executiv si comisie de cenzori. Nu stiu cum / cine va administreaza - ca si aici este o problema.
Mult succes!
DATORITĂ FAPTULUI CĂ A.P.71 BRĂILA (CARE ARE 458 DE PROPRIETARI CE LOCUIESC ÎN 9 BLOCURI ȘI 28 DE SCĂRI, PE 6 STRĂZI DIFERITE, DECI NU POATE FI UN CONDOMINIU UNIC) NU FUNCȚIONEAZĂ ȘI NU E ORGANIZATĂ DELOC CONFORM LEGII NR. 196/2018, ȘI ȘTIIND CĂ NU ȘI-A MAI ACTUALIZAT NICIUN ACT CONSTITUTIV DIN 1997, ACEASTĂ FALSĂ ASOCIAȚIE NU MAI EXISTĂ DIN PUNCT DE VEDERE JURIDIC, PIERZÂNDU-ȘI CALITATEA DE PERSOANĂ JURIDICĂ ȘI VA FI DIZOLVATĂ SAU DESFIINȚATĂ DE INSTANȚE, DACĂ VOM CITI URMĂTOARELE ARTICOLE DIN LEGEA NR. 196/2018:
Art. 3. - (1) În scopul exercitării drepturilor și obligațiilor ce le revin asupra proprietății comune, în cazul Condominiilor, se constituie Asociații de Proprietari, care SE ORGANIZEAZĂ ȘI FUNCȚIONEAZĂ CONFORM PREVEDERILOR PREZENTEI LEGI.
Art. 11. - (1) Asociaţia de Proprietari este forma juridică de organizare şi de reprezentare a intereselor COMUNE ale proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU, cu personalitate juridică, fără scop lucrativ, înfiinţată în condiţiile prezentei legi, care are ca scop administrarea, exploatarea, întreţinerea, repararea, reabilitarea şi modernizarea PROPRIETĂȚII COMUNE, menţinerea în stare bună a IMOBILULUI, RESPECTAREA DREPTURILOR şi asumarea obligaţiilor de către toţi proprietarii.
(2) Consecinţele ne-luării măsurilor de organizare şi funcţionare cu privire la administrarea şi gestiunea PROPRIETĂȚII COMUNE sunt în răspunderea juridică (...) a reprezentanţilor acestora.
Art. 12. - Pentru realizarea scopului menţionat la art. 11 alin.(1), Asociaţia de Proprietari înfiinţată în condiţiile prezentei legi dobândeşte drepturi şi îşi asumă obligaţii faţă de terţi, în ceea ce priveşte administrarea Condominiului.
Art. 104, alin. (2) Asociațiile de Proprietari înființate anterior intrării în vigoare a prezentei legi își păstrează statutul juridic obținut la data înființării acestora, dar SE VOR ORGANIZA ȘI VOR FUNCȚIONA ÎN CONFORMITATE CU PREVEDERILE PREZENTEI LEGI NR. 196/2018.
Art. 107. - c) președinții Asociațiilor de Proprietari SUNT OBLIGAȚI SĂ ACTUALIZEZE, în baza actelor de proprietate asupra locuințelor și/sau spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință din Condominiu, TOATE INFORMAȚIILE privind proprietățile, suprafețele și Cotele-Părți Indivize aferente acestora, în vederea calculului cotelor de contribuție la cheltuielile Asociației pentru respectiva locuință.
Art. 2. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) Acord de Asociere - actul care consfinţeşte decizia a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU de a se asocia în condiţiile prezentei legi;
d) Asociaţie de Proprietari - formă de asociere (...) a proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU, având ca scop administrarea, exploatarea, întreţinerea, repararea, reabilitarea şi modernizarea PROPRIETĂȚII COMUNE, menţinerea în stare bună a IMOBILULUI, respectarea drepturilor şi asumarea obligaţiilor de către toţi proprietarii DIN CONDOMINIU;
e) atestat - actul care dovedește calitatea de administrator de Condominii, prin care persoanele fizice care dețin Certificate de Calificare, conform literei f), SUNT ATESTATE DE CĂTRE PRIMAR, la propunerea compartimentelor specializate în sprijinirea, îndrumarea și controlul Asociațiilor de Proprietari din cadrul autorității Administrației Publice Locale, în baza unei hotărâri a Consiliului Local;
f) Certificat de Calificare Profesională - actul care dovedește calificarea profesională a persoanelor fizice pentru a îndeplini ocupația de administrator de Condominii, în conformitate cu legislația privind învățământul superior sau privind formarea profesională a adulților;
h) CONDOMINIU = IMOBIL format din teren cu una sau mai multe construcţii, în care există cel puţin 3 proprietăţi individuale reprezentate de locuinţe şi locuinţe sau spaţii cu altă destinaţie, şi Cote-Părţi Indivize de proprietate comună;
k) cota de contribuţie la cheltuielile Asociaţiei de Proprietari - suma corespunzătoare din cheltuielile Asociaţiei pe care fiecare proprietar din CONDOMINIU este obligat să o plătească lunar, CONFORM PREVEDERILOR PREZENTEI LEGI;
l) Cota-Parte Indiviză = Cota-Parte de proprietate comună forţată, exprimată procentual, care îi revine fiecărui proprietar individual, este calculată ca raportul dintre Suprafaţa Utilă a proprietăţii individuale şi suma Suprafeţelor Utile ale TUTUROR proprietăţilor individuale din CONDOMINIU. Suma Cotelor-Părţi Indivize trebuie să fie egală cu 100%; în caz contrar, acestea TREBUIESC RECALCULATE prin grija preşedintelui Asociaţiei de Proprietari, conform Suprafeţelor Utile;
o) MEMBRU al Asociaţiei de Proprietari - proprietarul semnatar al Acordului de Asociere sau al unei cereri depuse la Asociaţie;
p) părţi comune - PĂRȚILE DIN CLĂDIRE şi/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietăţi individuale şi sunt destinate folosinţei tuturor proprietarilor sau unora dintre aceştia, precum şi alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, sunt în folosinţă comună. Părţile comune sunt bunuri accesorii în raport cu proprietăţile individuale, care constituie bunurile principale. Toate părţile comune formează obiectul proprietăţii comune. Părţile comune nu pot fi folosite decât în comun şi sunt obiectul unui drept de coproprietate forţată;
q) părţi comune aferente tronsoanelor sau scărilor care nu pot fi delimitate - cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează ÎN COMUN tronsoane ori scări sau părţi de construcţie COMUNE tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă;
s) proprietar din CONDOMINIU (proprietar) - persoana fizică sau juridică, titular al unui drept de proprietate asupra a cel puţin o unitate de proprietate imobiliară dintr-un CONDOMINIU;
t) proprietate individuală - locuinţa sau spaţiul cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, parte dintr-un CONDOMINIU, destinată locuirii sau altor activităţi, deţinută în proprietate exclusivă;
v) Statut - act cuprinzând ansamblul de dispoziţii, adoptat de cel puţin 1/2 + 1 din numărul proprietarilor dintr-un CONDOMINIU, prin care se reglementează scopul, structura şi modul de organizare şi funcţionare a Asociaţiei de Proprietari, conform prevederilor prezentei legi; (...)