avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 187 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Reziliere contract de inchiriere
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Reziliere contract de inchiriere

Am un contract de inchiriere la un apartament pe care il detin in calitate de propietar. Chiriasul a plecat inainte de termenul prevazut in contract, respectiv 2 ani. A plecat in strainatate. Contractul a fost incheiat in 2018 si am depus la sectia financiara declaratia unica pana la finele anului 2018, platind impozitul aferent pe venitul din chirie. In 2019 in termenul legal am depus on line la ANAF pe SPV, declaratia unica cu index de validare. Am mers la ANAF si in baza declaratiei unice validate am platit impozitul pe venit pana la finele anului 2019. Inainte de a pleca chiriasul a denuntat unilateral contractul in baza unui preaviz de 60 de zile, rescpectand NCC, art. 1825. Chiriasul a respectat prevederile legale facandu-mi si o notificare prin care m-a anuntat ca pleaca cu data de 1.X.2019. De asemenea, de comun acord am incheiat si o conventie de incetare a contractului de inchiriere incepand cu data de 1 X 2019. In baza celor mentionate mai sus, va rog sa-mi comunicati cand trebuie si cu ce trebuie sa ma prezint la ANAF pentru radierea contractului de inchiriere care este nominalizat in declaratia unica cu termenul de 2 ani,, respectiv octombrie 2018 - octombrie 2020, avand in vedere ca eu in calitate de propietar am platit datoriile catre stat pana la finele anului 2019. De asemenea in 2018 legea prevedea ca nu este obligatoriu sa te prezinti la ANAF cu contractul de inchiriere, fapt care l-am si facut depunand numai declaratia unica cu plata impozitului aferent.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Duminică, 13 Octombrie 2019
Camy09, utilizator
Cel mai recent răspuns: slymaximus , utilizator 20:59, 8 Martie 2022
Trebuie depusa DU cu venitul realizat efectiv in 2019. Cei de la ANAF nu au de unde sa stie daca s-a schimbat ceva sau nu.
Revin si eu cu o problema similara: azi, 8 martie 2022, chiriașul m-a anunțat telefonic ca urmează să plece de la 1 aprilie, data de la care ii expira contractul.
Doar ca, in contract există un paragraf care precizează: Rezilierea contractului se face cu 30 de zile înainte, altfel se pierde garanția.
Dat fiind faptul ca acest contract e in curs de expirare, mai poate sta in picioare aceasta clauză contractuală?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
bineinteles ca nu. El nu reziliaza, atunci expira si nu il mai reinnoieste, cred ca va dati seama de diferenta.
gi-jane2 a scris:
bineinteles ca nu. El nu reziliaza, atunci expira si nu il mai reinnoieste, cred ca va dati seama de diferenta.

Mă gândeam că așa stau lucrurile... Mulțumesc pentru confirmare.
Ultima modificare: Marți, 8 Martie 2022
slymaximus, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depunere declaratie unica pentru 2020 voicudamian voicudamian As dori sa stiu care este termenul limita de depunere a declaratiei unice pentru anul 2020 si care este termenul limita de plata a impozitului pe veniturile ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere Crisank Crisank Buna ziua. Am avut un contract de inchiriere pentru un apartament pe un an de zile. Persoana a plecat dupa perioada din contract. Dupa acest termen un an de ... (vezi toată discuția)
Corectii declaratie unica ComN ComN Am depus Declaratia Unica la ghiseu in luna iulie 2018 dar va rog sa ma lamuriti cu urmatoarele semne de intrebare: - daca chiriasul a plecat inainte de ... (vezi toată discuția)