avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort cu "cantec"
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort cu "cantec"

numele meu e georgian , din ploiesti,
am si eu o intrebare ptr dumneavoastra.
o familie, sot , sotie si un copil in varsta de 7 ani,
sotia intenteaza divort sotului din motive diverse, nepotrivire de caracter , de exemplu, conteaza in ceea ce priveste incredintarea copilului, faptul ca mama are un "prieten" dinainte de a se pronunta divortul? prieten, cu care a pastrat o oarecare moralitate, comunicand doar prin internet si telefonic, iar intalniriile desfasurandu-se in locuri publice, sau in prezenta copilului, fara a trada nici cea mai mica intentie a celor doi, exceptie facand faptul ca in arhiva messengerului si in mail-uri (care fara acordul sotiei, au ajuns la sot), sunt discutii incriminatorii ale relatiei extraconjugale, relatie consumata platonic si cu o moralitate neindoielnica. (cu alte cuvinte se intalnesc dar fara a se consuma vre-un act amoros). mai pe scurt, se ia sau nu in calcul la proces aceste discutii si intalniri vis-a-vis de MORALITATEA INDOIELNICA a mamei?

va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 22:07, 2 Decembrie 2009
Fiindca sunteti tot din Ploiesti =D> (ca si mine), va raspund astfel:
1. Daca dvs. sunteti sotul, va sfatuiesc sa nici nu mai pomeniti de continutul unor mesaje din casuta de mail a sotiei, care "fara acordul sotiei, au ajuns la sot", indicindu-va sa "lecturati" si continutul art. 195 C.pen. (violarea secretului corespondentei)!
2. Pe de alta parte, daca detineti altfel de probe care sa sustina "lipsa de moralitate" a mamei, atunci instanta, cu siguranta va tine seama de ele la incredintarea minorului.
Buna seara. Parerea mea este ca nu are importanta aspecul pe care il mentionati decat in privinta pronuntarii divortului, din vina dvs. Asta daca instanta va admite acele probe. Practic l-ati putea acuza pe sot de violarea secretului corespondentei, lao adica.
Cat priveste incredintarea, se vor avea in vedere cu totul alte aspecte. Desigur ca o moralitate indoielnica ( depinde insa ce intelegem prin asta) ar putea influenta decizia instantei in privinta incredintarii custodiei copilului.
Sa aveti totusi grija la martorii pe care ii va aduce sotul dvs. Acestia ar putea declara si ce nu au vazut, se mai intampla . De aceea este bine sa aveti si dvs . martori care sa ateste calitatile dvs. morale , aspecte legate de comportamentul si grija dvs. fata de copil , etc.
Faptul ca mama a discutat cu cineva pe mess ori s-au intalnit in public nu denota ca aceasta ar fi lipsita de moralitate. Pana la urma ce este rau a comunica cu o persoana?
....este posibil ca sotia sa nu mai aiba nici o comunicare cu sotul; si ce ar trebui sa faca ea ?....sa nu mai vorbeasca cu nimeni?
nu sunt eu nici sotul, nici sotia, nici "prietenul"...sunt doar un amic al cuplului
Ca sa inteleg mai bine intrebarea userului am recurs la a intelege notiunea de moralitate indoielnica a mamei, in sensul indicat de catre acesta.

Revin si citez: "morala, s.f.1.Forma a constiintei sociale care reflecta si fixeaza, in principii, norme, reguli, cerintele de comportare privind raporturile dintre indivizi si dintre individ si colectivitate (familie, societate, natiune, popor)."

Citez in continuare si din Codul familiei, art.2 :"Relatiile de familie se bazeaza pe prietenie si afectiune reciproca intre membrii ei, care sunt datori sa-si acorde unul altuia sprijin moral si material." iar art.1 alin.2 C.fam.:"Statul apara interesele mamei si copilului si manifesta deosebita grija pentru cresterea si educarea tinerei generatii."

In timp ce scriu acest mesaj observ ca userul tocmai a facut precizarea ca este un amic al cuplului respectiv.In consecinta, voi completa prezentul mesaj si pentru dansul.

Moralitatea respectivei sotii, in acceptiunea Codului Familiei, astfel cum am citat textul de lege anterior, nu a fost incalcata.Faptul ca a socializat intr-o forma sau alta cu o persoana de sex masculin, nu inseamna decat atat, pana la proba contrara :socializare.

Userul foloseste cuvantul "incriminatoriu" deja, de relatie extraconjugala (probabil deoarece sotii sunt deja in divort).Eu as folosi termenul complet :"relatie extraconjugala platonica", deoarece astfel reiese din discutie dar acest termen format din trei cuvinte este un nonsens, cel putin mie asa mi se pare, deoarece "platonic" :) :) :) inseamna :
1.Care apartine folozofiei lui Platon;
2.Pur, ideal, spiritualizat;
3.Care nu se realizeaza, care nu poate fi pus in practica." si am incheiat citatul...

Consider ca din descrierea situatiei nu exista relatie extraconjugala , in primul rand prin definitie si apoi prin reglementarile C.fam. , dar este interpretarea mea...concluzia fiind una singura :unde este moralitatea indoielnica, pentru ca eu nu am observat-o...

:) :) :) Nu am auzit pana acum despre o motivatie a unei instante cum ca ar fi desfacut o casatorie datorita unei moralitati indoielnice a uneia dintre parti ca urmare a existentei unei relatii platonice "extraconjugale"...insa probabil ca nu este timpul pierdut...cine stie?

Sub aspect probatoriu
Acele mesaje, ca sa fie prezentate instantei, vor trebui intai incuviintate.Ca sa fie incuviintate, va trebui sa convingeti instanta (prietenul dvs.) ca sunt probe concludente, utile si pertinente cauzei si presupunand ca ar fi incuviintate de catre instanta, si doriti sa le prezentati, cum obtineti acele mesaje fara acordul titularului/destinatarului/expeditorului? Este deja infractiune, astfel cum v-au spus si colegii.

O discutie privata intre doua persoane, va ramane o discutie privata, nici o instanta neincuviintand administrarea, de catre un tert, a unei astfel de probe "ilegale" pana la urma...

Sunt mari sanse ca mamei sa-i fie incredintat copilul, chiar daca presupunem prin absurd, ati prezenta acele e-mailuri instantei( a se vedea si disp. art. 1 alin. 2 din C.fam., precum si practica in materie), deoarece se are in vedere interesul superior al minorului.

De multe ori se face confuzia ca mama trebuie sa fie doar mama, nu si femeie...ori in momentul incredintarii minorului, calitatea de femeie nu are importanta, prioritara fiind cea de mama iar in aceasta calitate, fata de copil, aceasta s-a comportat ireprosabil, cel putin astfel reiese din ceea ce sustineti.










Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2009
Iuliana Cermak, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort prelungit Nobody Nobody Sunt in divort cu sotia.Vreau sa divortez ptr. neintelegeri si certuri nesfarsite.Procesul dureaza mai mult decat m-am asteptat iar intre timp am cunoscut o ... (vezi toată discuția)
Explicatie PREDA MELANIA PREDA MELANIA Cumnatul meu este casatorit de sapte ani din aceasta casnicie a rezultat un copil, sotia sa are o alta relatie cu un barbat casatorit care are si el la ... (vezi toată discuția)
In legatura cu un divort va rog sa imi raspundeti mary2427 mary2427 am o prietena care nu se mai intelege cu sotul si vrea sa divorteze numai ca la mijloc sunt 2 copii care sunt sansele ca copii sa ramana la mama si el nu vrea ... (vezi toată discuția)