avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tata s-a recăsătorit și locuiește cu actuala ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tata s-a recăsătorit și locuiește cu actuala soție într-un imobil proprietatea lui. Cum poate să îi ofere siguranță asupra locuinței, în caz că el decedează primul?

Buna ziua.
Părinții sunt divorțați iar casa in care locuiesc a fost împărțită conform hotărârii judecătorești, cu ieșiri separate.
Tatăl este recăsătorit iar actuala soție locuiește în casa lui, bun dobândit în timpul căsniciei cu mama. Doi copii, eu și fratele. Fratele o va evacua pe actuala soție în cazul în care tata dispare înainte.
Întrebarea mea este: cum poate tata sa ii ofere siguranță actualei soții?
Citisem despre vânzare cumpărare cu drept de uzufruct, dar nu am găsit nimic între soți, situațiile pe care le-am găsit erau între părinți și copii. Așa că am nevoie sa mă îndrumați.
Va mulțumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 8 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua,
La decesul domnului mostenitori o sa fie sotia, cu 1/4 din bunuri, si copii, dvs. si fratele ( daca o sa "ramaneti" doar dvs...) cu restul de 3/4.
Dvs. si mama o sa aveti un procent mai mare din casa fata de fratele dvs.
Oricum, acesta se poate adresa instantei pentru iesire din indiviziune, daca amiabil nu va intelegeti, si poate cere sa preia dumnealui toata casa in schimbul unei sulte...
Tatal dvs. poate face contract de vanzare-cumparare cu intretinere* cu dvs.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Atata timp cat dupa divort s-a facut si partajul si in fapt casa s-a impartit, mama dumneavoastra nu are niciun drept.
La decesul tatalui la mostenire vor veni:
- sotia tatalui cu 1/4 din partea lui
- copiii tatalui care vor imparti 3/4.
Tatal poate sa incheie un testament in favoarea sotiei si atunci ea, pe langa 1/4 cota legala, va mai primi 4/8 din bun copii ramanand doar cu 3/8 deci cu o cota mai mica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am si eu o nelamurire parintii mei au facut o casa, proprietar in ... Aly91 Aly91 Am si eu o nelamurire Parinti mei au facut o casa propietar in acte este mama care a decedat in urma cu 12 ani intre timp tata sa casatorit cu alta femeie ... (vezi toată discuția)
Dreptul familiei Viorel Namesnic Viorel Namesnic Buna, am asa o situatie si poate ma puteti ajuta. Sunt singurul copil la parinti, care au divortat cand aveam eu 2 ani,acum am 24. Intre timp, tatal meu s-a ... (vezi toată discuția)
Drepturi... sweet1981 sweet1981 Doresc o lamurire in legatura cu urmatoarea problema... Acum 14 ani parintii sotului meu au divortat si au impartit apartamentul cumparat in timpul ... (vezi toată discuția)