avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Avans cumpărare drepturi succesorale, achitat în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Avans cumpărare drepturi succesorale, achitat în urma unei înțelegeri verbale între frați: care sunt drepturile părților?

Într-o înțelegere verbală, între frați, asupra vânzării- cumpărării dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile moștenite de la părinți, care sunt drepturile părților în legătură cu avansul achitat in urma neîndeplinirii la termen a înțelegerii din cauza morții unuia dintre frați?
Ultima modificare: Marți, 19 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 18:14, 20 Noiembrie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
cristi_ursa a scris:
Am hotarat sa vindem.

Cine?
Dvs. și soția defunctului frate?

Și cine altcineva în afara de soția supraviețuitoare mai este moștenitor al fratelui dvs.? (soțul supraviețuitor nu moștenește singur...).
Dacă avea descendenți, atunci sunt și ei moștenitori. Dacă nu, atunci sunteți și dvs. moștenitor al fratelui defunct.

Dacă fratele avea o datorie față de dvs. și dacă dvs. sunteți moștenitror al fratelui defunct, alături de soția lui, atunci nu doar soția lui ar fi avut să vă dea dvs. niște bani, ci și dvs. ... ați fi avut de mutat niște bani din buzunarul stâng în buzunarul drept. Erați creditor al defunctului și, prin moștenire, ați fi devenit totodată debitor în cota parte moștenită.
Sau invers, dacă privim problema din punct de vedere al restituirii avansului, atunci ați avea de restituit soției și ... dvs. înșivă. (dacă se înțelege ceva din ceea ce încerc să spun aici, că nu-i simplu deloc. Iar dacă aș mai încerca și în termeni juridice - precum stingerea obligațiilor prin confuziune - ar fi și mai ... confuz).

Oricum, înțelegerea a fost verbală. Și câtă vreme rămâne înțelegere, se poate orice.
Dacă ați hotărât să vindeți unui terț, atunci totul ține de modul în care hotărâți să distribuiți prețul, tinând cont de sumele pe care dvs. le-ați încasat deja.
Ultima modificare: Marți, 19 Noiembrie 2019
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faceti succesiunea. Vindeti casa. Neexistand nici un document, poate doar niste sume transferate prin banca cu mentiunea pentru ce sunt trimise, nu aveti decat sa va intelegeti ca intre rude BUNE. Negociati, pentru ca prin justitie e de luuunga durata, si muuulti nervi. Pe vorbe nu iese nimic decat daca ambele parti isi tin cuvantul. Cum una din parti nu mai exista ... negociati.
Cristi, pe înțelesul tau ar fi cam așa: Înțelegerea facuta cu fratele e nulă, nu exista. Nefiind scrisă, nu a cumpărat nimic.
Asta însemna că sunteți 2 frați pe o moștenire.
El , moare, și acum moștenitorii lui îi iau locul .
Banii încasați, îi dai înapoi sau nu. E problema ta.
La vânzare, ești tu și moștenitorii de drept ai fratelui.
Ai înțeles acum ?
Și, ca sa argumentez și juridic, transferul dreptului de proprietate imobiliara, se face numai in scris și sub forma autentica.
Adică, un contract scris și autentificat de notar. Alte înțelegeri prealabile sunt nule.
Ultima modificare: Marți, 19 Noiembrie 2019
Quartila, utilizator

Quartila a scris:

Cristi, pe înțelesul tau ar fi cam așa: Înțelegerea facuta cu fratele e nulă, nu exista. Nefiind scrisă, nu a cumpărat nimic.


O înțelegere nescrisă nu e nulă.
Cauzele de nulitate și efectele lor, în cazul contractelor (care pot și încheiate și verbal, potrivit prevederilor art. 1240 alin. 1 Cod civil, sau chiar și doar printr-un comportament a părților care nu lasă nici o îndoială asupra intenției părților de a contracta, potrivit prevederilor art. 1240 alin. 2 Cod civil) sunt prevăzute de art. 1246 - 1265 Cod civil.

@cristi_ursa: Poți avea încredere în opiniile D-nei avocat Romașcanu.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Noiembrie 2019
Patrick_, utilizator
reusind sa plateasca 30% din datorie. Am mai asteptat un an ca sa lasam sotiei lui posibilitatea dea continua cu plata, dar nu s-a putut. Am hotarat sa vindem. Dupa alti 2 ani avem cumparator si nu stim cum sa facem cu avansul platit de fratele meu.

Vorbiti de datorie, ati apucat sa faceti actele de partaj si sa va dea sulta in rate, sau urma sa le faceti dupa ce va achita partea dvs ?
Fratele nu are copii, nu ?
Dezbateti mostenirea dupa frate, impartiti banii rezultati din vanzare cf cotelor si dati-i femeii cati bani v-a dat fratele ca avans ( puteti opri un sfert din ei cu titlu de mostenire dupa frate). Practic, la vanzare femeia ia un sfert din valoarea casei ( mostenirea ei dupa sot) si dvs opriti un sfert din acea suma pe care v-a dat-o fratele. Cam asa ar fi corect.


Un termen de prescriptie incepe sa curga dupa termenul de scadenta, iar acest termen poate fi si el suspendat in anumite conditii.
sa va ganditi sa pastrati acea suma in conditiile in care e vorba de fratele dvs, care nu a mai platit pt ca a decedat si sotia lui, ramasa singura nu a mai putut plati.. desi termenii intelegerii nu sunt scrisi nicaieri.., e treaba dvs si constiinta dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Noiembrie 2019
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Mostenire clowntatto clowntatto tata a decedat ,dar mama traieste .Noi fiind 3 frati mama are drept sa lase toata averea unui singur frata.S-au doar parta ei?Daca poate sa cedeze fara ... (vezi toată discuția)
Mostenire, succesiune orsaia2006 orsaia2006 Buna ziua,am si eu o intrebare ,daca ma puteti ajuta ....am un frate care a decedat acum 7 ani ,iar sotia nu a deschis succesiune ,acum 1 luna a decedat si ... (vezi toată discuția)
Cand are sotia dreptul la casa mostenire de la parinti a sotului breaza54 breaza54 Buna ziua! Va prezint urmatoare situatie: suntem doi frati. eu am doi copii si fratele meu este casatorit dar nu are copii. Parintii au decedat si am ramas cu ... (vezi toată discuția)