avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... medierea devine obligatorie in 3 luni?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

medierea devine obligatorie in 3 luni?

Am citit articolul de pe www.avocatnet.ro/content/art...

Din definitia medierii a fost scos cuvantul „facultativ”, textul legii introducand de aceasta data obligativitatea medierii in toate procesele si cererile in materie civila si comerciala, ca procedura prealabila. Un alt element introdus in textul legii, la Art. 1, al.1, prevede ca medierea se face „avand liberul consimtamant al partilor”. Legiuitorul face astfel distinctie „intre etapa procedurala de solutionare amiabila prin mediere, care poate fi obligatorie sau facultativa si medierea propriu-zisa care nu poate fi decat voluntara. Principiile sunt similare concilierii.”


Pai ori e pe baza liberului consimtamant si obligatorie sau facultativa...ori e obligatorie.

Apoi

Totodata, la articolul 43, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin.(21), cu urmatorul cuprins:„ in procesele si cererile in materie civila si comerciala, inainte de introducerea cererii de chemare in judecata, partile pot incerca solutionarea litigiului prin mediere."



Pai pot sau e musai cum se scrie la inceput?

Poate ma lamureste cineva....:-/

2.meseria de avocat e compatibila cu cea de mediator?

3.Daca da, unde se organizeaza cursurile , daca sunteti amabili sa-mi recomandati, in Bucuresti
Pentru efectuarea cursurilor de mediatori puteti consulta saitul Consiliului de mediere ([ link extern ] /).
Profesia de avocat, de magistrat si de notar sunt compatibile cu cea de mediator (medierea se poate organiza in cadrul profesiei pe care o exercitati deja, ex. cea de avocat).
Medierea ramane un drept de optiune a celui aflat in conflict. Instanta si alte organe judiciare (art. 6 din Legea 192/2006 cum a fost modificata) au obligatia de a informa partile cu privire la mediere si, de asemenea, au obligatia sa indrume partile catre procedura medierii, insa, potrivit chiar art. 1 din Lege, partile pot conveni sau nu sa tina cont de recomandarea instantei.

Mai multe informatii puteti gasi si aici:
[ link extern ] ... /
[ link extern ] ...

Toate cele bune!
Ultima modificare: Marți, 27 Aprilie 2010
Fãnuța Lișman - Birou de mediator, Mediator
Buna ziua,
Medierea este si va ramane facultativa, pentru ca nu poti obliga pe cineva sa se impace cu altcineva, daca nu vrea, dar daca vor, pot inceta conflictul. Deci, voluntar...
Incepand cu luna martie 2010 judecatorii vor fi obligati sa informeze si sa recomande partilor rezolvarea conflictului prin mediere.
Pe site-ul Consiliului de Mediere sunt afisati formatorii in mediere autorizati.
Toate cele bune.
Prin faptul instituirii obligatiei magistratului de a indruma partile catre mediere, medierea nu devine obligatorie.
Insa, ea poate deveni obligatorie fara sa afecteze dreptul de acces la justitie sau alte drepturi recunoscute de lege. Germania, spre exemplu, are prevazuta medierea ca porocedura obligatorie.
Ceea ce observ ca se confunda foarte des este obligatia de a urma o procedura (ex. medierea) cu obligatia de a finaliza intr-un anume fel acea procedura.
Cu alte cuvinte, legiuitorul poate institui obligatia partilor de a urma procedura medierii dar niciodata nu poate obliga partile sa si ajunga la un acord prin mediere.
Parcurgerea procedurii medierii ar putea fi astfel prevazuta asemeni procedurii prealabile din materia contenciosului administrativ.
Pentru mai multe detalii, va sugerez: [ link extern ] /
Toate cele bune. :D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea medierii a trecut de senat Zeno Daniel Sustac Zeno Daniel Sustac V-a aparea o noua profesie,cea de mediator.O noua profesie liberala,cu tenta juridica.Teoretic instantele se vor degreva de cauze si justitia v-a functiona mai ... (vezi toată discuția)
Activitati de mediere ale avocatilor Gina Iacovici - Diaconu Gina Iacovici - Diaconu Imi cer scuze daca mai exista un topic asemanator insa cautand pe forum nu am gasit subiectul propriu zis. Va rog sa va expuneti opiniile asupra unor probleme ... (vezi toată discuția)
Medierea: farsa? modalitate de imbogatire? sau o alternativa viabila? Mihai Tomescu Mihai Tomescu Se discuta din ce in ce mai mult de mediere. Cu ce scop a fost introdusa? Parerea mea este ca e cea mai mare pacaleala a ultimilor ani.Vad cum avocati (care ... (vezi toată discuția)