avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcule indemnizatie prenatal si crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcule indemnizatie prenatal si crestere copil

Buna ziua,

pe parcursul acestui an (ianuarie) am fost incadrata cu salarul brut de 3000 lei deoarece societatea la care lucrez a fost nevoita sa modifice salarul minim pe economie la 3000 lei din cauza incadrarii in domeniul CONSTRUCTII (cod caen principal aferent acestei categorii). Pe parcursul acestui an am ramas insarcinata, iar in momentul de fata in doua saptamani raman acasa in concediu prenatal.
Calculul pentru concediu se efectueaza din brutul pe anul curent.
De la anul, daca se schimba legislatia in cadrul domeniului din CONSTRUCTII, e posibil ca angajatorul sa reduca salarul brut la minimul pe economie.
Intrebarile mele sunt:
- Mi se poate aplica diminuarea salarului brut de la 3000 lei la minimul pe economie?
- Se vor reface calculele atat pentru banii de prenatal cat si pentru cei de crestere copil? (nu se stie cand se va reveni la salarul minim pe economie de la anul)
- Se poate ajunge la o intelegere cu angajatorul de a nu diminua salarul brut pe perioada prenatalului si a cresterii copilului in cazul in care modificarea ma afecteaza?

Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 15:06, 10 Decembrie 2019
Buna ziua,
Modificarea salariului produce efecte doar pentru viitor.
Dvs. vii se calculeaza indemnizatiile pentru concediul maternal si cel de crestere copil in functie de venitul avut in perioada eligibila.
Care este data probabila a nasterii?
Pe perioada concediului pentru crestere copil nu o sa primiti salariul, o sa primiti o indemnizatie lunara calculata in functie de salariul avut in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului.
Va puteti intelege* cu angajatorul ca acesta sa mentina salariul brut actual si ca acesta sa preia eventualele taxe ce acum sunt 'inghetate".
Ultima modificare: Marți, 10 Decembrie 2019
Ionut.ion, utilizator
Data nasterii este 5 februarie 2020
Atunci indemnizatia se va calcula in functie de veniturile nete avute in perioada Martie 2019- Februarie 2020 si reprezinta 85% din aceste venituri.
Gasiti cateva "calculatoare"ale acestei indemnizatii pe net.
Ultima modificare: Marți, 10 Decembrie 2019
Ionut.ion, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie ccc adela05 adela05 Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un calcul al indemnizatiei CCC. Stiu ca se socoteste 75%din media veniturilor din ultimele 12 luni, insa, cumnatei mele de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie prenatal si concediu de crestere a copilului la pers cu venituri din drepturi de autor monica1prisecaru monica1prisecaru buna ziua! am si eu o nelamurire uriasa si deosebit de importanta legata de concediul prenatal si cel de crestere a copilului pentru persoane cu venituri din ... (vezi toată discuția)
Concediu maternal Ioana1707 Ioana1707 Buna seara! Ma aflu in urmatoarea situatie: lucrez de 5 luni si sunt insarcinata in 2 luni. As dori sa imi iau concediu maternal cu 2 luni inainte sa ... (vezi toată discuția)