avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contestatie mod calcul pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contestatie mod calcul pensie

Buna ziua,

As vrea sa stiu daca are rost sa mergem in instanta cu situatia prezentata mai jos, va rog.

La data de 25 ianuarie 2018, mama mea a depus cerere de pensionare la limita de varsta. I-a fost aprobata, iar conform deciziei de pensionare i s-au acordat inca 18 luni din grupa a II-a. Plata pensiei s-a facut incepand de la data la care a depus cererea, dar nu si pentru cele 18 luni pentru care ea a cotizat.

Necunoscand legea a crezut ca asa e corect, sa primeasca de la momentul depunerii actelor. Insa, intamplator, la mai mult de un an de la pensionare, stand de vorba cu o cunostina, a aflat ca aceasta din urma a fost in aceeasi situatie, doar ca ea a primit pensia pentru toata perioada.

Mama a depus o sesizare catre Casa de pensii, iar raspunsul a fost ca nu au cum sa-i onoreze aceste "pretentii" avand in vedere ca nu si-a data seama de eroare si nu a sesizat in 30 de zile.

S-a facut si o a doua sesizare, dar au uitat sa mai raspunda. Raspunsul a fost doar telefonic, i s-a comunicat ca e un caz inchis si ca a primit deja raspunsul.

Nu era treaba celor de la Casa de pensii ca, dupa analizarea dosarului si incadrarea corespunzatoare, sa o informeze si sa-i faca plata in mod corect?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: CristiAnaR , utilizator 13:46, 11 Decembrie 2019
Cele 18 luni (1 ani si jumatate) intra in vechimea de 8 ani, dar este vorba despre reducerea de la varsta standard, Deci ar fi putut sa se pensioneze cu 18 luni inainte de aceasta varsta standard,
Art.103
(2) Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiții, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază persoana.

Art.104

(2) Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii, emisă în condițiile prevăzute de prezenta lege, și se acordă de la data înregistrării cererii.

Beneficia de o reducere cu 1 an si 6 luni a varstei standard, daca depunea dosarul cu respectarea art.103(2).


Va multumesc pentru timp si raspunsuri.
Cu toate ca e cam absurd. Ar insemna ca, in preajma pensionarii, sa facem coada lunar la usa lor, ca nu cumva sa nu ratam momentul in care devenim eligibili. Pe sistemul, ai cotizat la pensie, ai fi avut dreptul, dar, daca nu stii exact cand sa vii, asta e, ai pierdut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modalitate de contestare a deciziei de pensionare adela_11 adela_11 Buna ziua, tatal meu a primit astazi decia de pensionare insa a avut un soc la citirea sumei. Astfel cu un total de 46 de ani de vechime in campul muncii, din ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. vă rog frumos să-mi spuneți după recalculare ... CameliaGh CameliaGh Bună ziua. Vă rog frumos să-mi spuneți după recalculare cât ar putea fi pensia și dacă se adaugă și puncte suplimentare pentru vechime. Vă dau ... (vezi toată discuția)
Varsta standard de pensionare si calculul punctului de pensie ALEXANDRA TAN ALEXANDRA TAN Sex :M Data nasterii:23.11.1953 Reducerea varstei standard de pensionare cu 15 ani conditii speciale de munca si legilor speciale astfel a fost pensionat la ... (vezi toată discuția)