Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
Buna ziua tuturor, La Multi Ani cu mult belsug!
Intentionez sa inscriu un brevet la OSIM via PCT.
Prin lege sant obligat sa fiu reprezentat de un consilier.
Am contactat multi consilieri si exista urmatoarele scenarii:
1.nu mi-au raspus la email.
2.Mi-au raspuns ca nu sant disponibili.
3.Refuza cooperarea (din motive necunoscute).
4.Refuza cooperarea pentru ca ma invita sa semnez documente la sediul lor si eu nu ma pot deplasa.
5.Refuza sa coopereze pentru ca ei nu fac PCT(Patent Cooperation Treaty)
6.Refuza sa coopereze pentru ca ei inregistreaza numai documentatia facuta de ei.
Dat fiind ca prin lege sant obligat sa fiu reprezentat de un consilier dar din motivele explicate de mai sus consilierii nu mi-au raspuns, nu sant disponibili sau literal nu vor sa coopereze, am dreptul sa ma reprezint eu insami.
Am nevoie sa stiu ce lege imi da acest drept.
Buna ziua, veti fi dezamagit:
Inregistrarea unei inventii nu este un drept civil.
Nu stiu cum ati ajuns la concluzia ca aveti dreptul sa va reprezentati singur. Nu scrie nicaieri acest lucru: nici in legea 64 (art 37, nu 39, dar e neesential), nici in Codul Civil, nici in Constitutie.
Prin urmare, sunteti obligat sa aveti un mandatar autorizat, chiar daca sunteti cetatean(a) roman(a).
E bizar, totusi, ca nu gasiti un consilier. Inregistrarea unei inventii este o munca de echipa, in care dvs veniti cu fondul, dar forma apartine celui ce face documentatia. Daca vreti s-o faceti dvs., nu cred ca veti fi acceptat. Si in strainatate e la fel.
Daca nu gasiti un consilier pe placul dvs. in Romania, e posibil sa contractati printr-o firma straina care are personal in Romania.
Puteti, de asemenea, sa inregistrati un brevet european, cu acoperire in Ro., la EPO.
Succes!
Legea 64 e aplicabila. Este singura din domeniul inventiilor. Nu exista legea dorita de dvs. Dvs nu doriti un consultant, ci un curier. Acest mod de reprezentare nu e prevazut in lege.
~ final discuție ~