avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Consilierul primarului cu atributii de achizitii
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Consilierul primarului cu atributii de achizitii

Buna ziua,intr-o primarie dl primar a luat atributiile de la un functionar public la financiar-contabil si i le a dat consilierului sau personal.Este legal asa ceva?functionarul respectiv poate contesta decizia primarului?
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 20:01, 20 Ianuarie 2020
Este ilegal. Consilierul personal al primarului este personal contractual și nu poate exercita atribuții de putere publică, așa cum sunt ele definite de art. 370 din Codul Administrativ:
ARTICOLUL 370
Prerogative de putere publică
Jurisprudență
(1) Prerogativele de putere publică sunt exercitate prin activități cu caracter general și prin activități cu caracter special.

(2) Activitățile cu caracter general care implică exercitarea prerogativelor de putere publică, de către autoritățile și instituțiile publice prevăzute la art. 369, sunt următoarele:

a) elaborarea proiectelor de acte normative și a altor reglementări specifice autorității sau instituției publice, precum și asigurarea avizării acestora;

b) elaborarea propunerilor de politici publice și strategii, a programelor, a studiilor, analizelor și statisticilor necesare fundamentării și implementării politicilor publice, precum și a actelor necesare executării legilor, în vederea realizării competenței autorității sau instituției publice;

c) autorizarea, inspecția, controlul și auditul public;

d) gestionarea resurselor umane și a fondurilor publice;

e) reprezentarea intereselor autorității sau instituției publice în raporturile acesteia cu persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, din țară și din străinătate, în limita competențelor stabilite de conducătorul autorității sau instituției publice, precum și reprezentarea în justiție a autorității sau instituției publice în cadrul căreia își desfășoară activitatea;

f) realizarea de activități în conformitate cu strategiile din domeniul societății informaționale, cu excepția situației în care acestea vizează monitorizarea și întreținerea echipamentelor informatice.

(3) Activitățile cu caracter special care implică exercitarea prerogativelor de putere publică sunt următoarele:

a) activități de specialitate necesare realizării prerogativelor constituționale ale Parlamentului;

b) activități de specialitate necesare realizării prerogativelor constituționale ale Președintelui României;

c) activități de avizare a proiectelor de acte normative în vederea sistematizării, unificării, coordonării întregii legislații și ținerea evidenței oficiale a legislației României;

d) activități de specialitate necesare realizării politicii externe a statului;

e) activități de specialitate și de asigurare a suportului necesar apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, respectarea ordinii și liniștii publice;

f) activități de specialitate necesare aplicării regimului juridic al executării pedepselor și măsurilor privative de libertate pronunțate de instanțele judecătorești;

g) activități vamale;

h) alte activități cu caracter special care privesc exercitarea autorității publice în domenii de competență exclusivă a statului, în temeiul și în executarea legilor și a celorlalte acte normative.

(4) Stabilirea posturilor în regim de funcție publică este obligatorie, în măsura în care sunt îndeplinite activități prevăzute la alin. (1) - (3), cu excepția posturilor aferente personalului din categoriile prevăzute la art. 382 lit. c), h) și i), precum și a posturilor din cadrul autorităților autonome, pentru care categoriile de personal sunt stabilite prin legislația specială.

(5) Funcțiile publice se stabilesc prin lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! sunt angajata intr-o primarie ca personal contractual ... Florentina Ioana Andrea Florentina Ioana Andrea Buna ziua! Sunt angajata intr-o primarie ca personal contractual si as dori sa stiu cum se procedeaza pentru transformarea postului in functionar ... (vezi toată discuția)
intrebare legata transformarea postului de functionar public, in post de personal contractual romanistanezul romanistanezul Referitoare la restructurarea si reorganizarea institutiilor administratie publice, va rog a avea amabilitatea in a ne consilia asupra masurilor ce trebuie ... (vezi toată discuția)
Transformarea personalului contractual in functionari publici diminuarea salariului cirus cirus transformarea personalului contractual in functionari publici- diminuarea salariului. In urma unei masuri a guvernului am inteles ca personalul contractual ... (vezi toată discuția)