avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua! Sunt angajata intr-o primarie ca personal ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua! Sunt angajata intr-o primarie ca personal contractual ...

Buna ziua!
Sunt angajata intr-o primarie ca personal contractual si as dori sa stiu cum se procedeaza pentru transformarea postului in functionar public?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:13, 1 Octombrie 2020
Nu orice personal contractual poate fi numit într-o funcție publică. Potrivit Codului administrativ, doar personalul contractual care desfășoară activități dintre cele prevăzute la art. 370 alin. 1-3 din Codul administrativ pot fi numite în funcție publică prin act administrativ al conducătorului autorității (în speță, dispoziție de primar).

Mai jos redau activitățile menționate expres de art. 370 alin. 1-3:
Art. 370: Prerogative de putere publică
(1)Prerogativele de putere publică sunt exercitate prin activităţi cu caracter general şi prin activităţi cu caracter special.
(2)Activităţile cu caracter general care implică exercitarea prerogativelor de putere publică, de către autorităţile şi instituţiile publice prevăzute la art. 369, sunt următoarele:
a)elaborarea proiectelor de acte normative şi a altor reglementări specifice autorităţii sau instituţiei publice, precum şi asigurarea avizării acestora;
b)elaborarea propunerilor de politici publice şi strategii, a programelor, a studiilor, analizelor şi statisticilor necesare fundamentării şi implementării politicilor publice, precum şi a actelor necesare executării legilor, în vederea realizării competenţei autorităţii sau instituţiei publice;
c)autorizarea, inspecţia, controlul şi auditul public;
d)gestionarea resurselor umane şi a fondurilor publice;
e)reprezentarea intereselor autorităţii sau instituţiei publice în raporturile acesteia cu persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, din ţară şi din străinătate, în limita competenţelor stabilite de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, precum şi reprezentarea în justiţie a autorităţii sau instituţiei publice în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea;
f)realizarea de activităţi în conformitate cu strategiile din domeniul societăţii informaţionale, cu excepţia situaţiei în care acestea vizează monitorizarea şi întreţinerea echipamentelor informatice.
(3)Activităţile cu caracter special care implică exercitarea prerogativelor de putere publică sunt următoarele:
a)activităţi de specialitate necesare realizării prerogativelor constituţionale ale Parlamentului;
b)activităţi de specialitate necesare realizării prerogativelor constituţionale ale Preşedintelui României;
c)activităţi de avizare a proiectelor de acte normative în vederea sistematizării, unificării, coordonării întregii legislaţii şi ţinerea evidenţei oficiale a legislaţiei României;
d)activităţi de specialitate necesare realizării politicii externe a statului;
e)activităţi de specialitate şi de asigurare a suportului necesar apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice;
f)activităţi de specialitate necesare aplicării regimului juridic al executării pedepselor şi măsurilor privative de libertate pronunţate de instanţele judecătoreşti;
g)activităţi vamale;
h)alte activităţi cu caracter special care privesc exercitarea autorităţii publice în domenii de competenţă exclusivă a statului, în temeiul şi în executarea legilor şi a celorlalte acte normative.
Doar prin concurs.cele doua auregimuri juridice diferite
Se poate transforma un post de contractual in functionar public ....exista o anumita procedura
Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consilierul primarului cu atributii de achizitii un cetatean un cetatean Buna ziua,intr-o primarie dl primar a luat atributiile de la un functionar public la financiar-contabil si i le a dat consilierului sau personal.Este legal asa ... (vezi toată discuția)
Care este statutul salariatului contractual? TheGuardian TheGuardian ex. lucrez la o institutie ce se ocupa de tinerii cu necesitati socio-educationale speciale(centru rezidential de tip familial) sunt incadrat pe postul de ... (vezi toată discuția)
intrebare legata transformarea postului de functionar public, in post de personal contractual romanistanezul romanistanezul Referitoare la restructurarea si reorganizarea institutiilor administratie publice, va rog a avea amabilitatea in a ne consilia asupra masurilor ce trebuie ... (vezi toată discuția)