avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Beneficiez de prevederile deciziei 702/2019 a Curtii ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Beneficiez de prevederile deciziei 702/2019 a Curtii Constitutionle publicata in MO 96/2020 ?

Am fost pensionar de invaliditate din anul 2004 pana in anul 2108 iunie 12 cand am trecut la pensie de varsta si la data calcularii pensiei de varsta nu mi s-a aplicat indice de corectie la calculul pensiei. Conform deciziei CC beneficiez de indreptarea erorii de calcul prin aplicarea indicelui de corectie de 1,15 aferent anului 2018 ? daca da voi primi diferentele din data trecerii la pensia de varsta sau doar din prezent urmand sa ma adresez instantei pentru perioada trecuta ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mihai Radu Leu , utilizator 03:48, 22 Martie 2024
Revin cu noutati la contestatia mea la aplicarea indicelui de corectie conform decizie 702 a Curtii Constitutionale, dupa ce am pierdut in prima instanta in urma apelului meu, Curtea de Apel a schimbat in totalitate prima sentinta a Tribunalului si a admis apelul meu obligand Casa de Pensii sa-mi plateasca aplicarea indicelui de corectie de la data de pensionare de varsta (2018 cazul meu) si nu doar de la 10,02,2020 cu indicele de inflatie si dobanda aferenta la data platii. Asa ca sfatuiesc sa apelati la instanta de judecata folosind prevederile art 431 alin 2 NCPC “Oricare dintre părți poate opune lucrul anterior judecat într-un alt litigiu, dacă are legătură cu soluționarea acestuia din urmă.”
Pentru domnul Carp care avea o nedumerire in ceea ce privește prescripția in cazul Deciziei CCR 702/ 2019
LEGE nr. 113 din 28 aprilie 2021
pentru completarea art. 107 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
EMITENT
PARLAMENTUL ROMÂNIEI
Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 459 din 29 aprilie 2021

Parlamentul României adoptă prezenta lege.
ARTICOL UNIC
La articolul 107 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
(2^1) Prin excepție de la prevederile alin. (2), în cazul unei erori materiale, de calcul sau al oricărei greșeli de redactare, omisiuni sau mențiuni greșite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare și redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripție nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către casa teritorială de pensii competentă.
Ultima modificare: Vineri, 22 Martie 2024
Mihai Radu Leu, utilizator
Sters
Ultima modificare: Vineri, 22 Martie 2024
Mihai Radu Leu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indice de corecție pensie Angela. Șandru Angela. Șandru Soțul meu sa pensionat pe caz de boala in 20.11.2000 și a ieșit la limita de vârstă pe 25.01.2019 cu indice de corecție 0.00. E posibil sa nu aibă ... (vezi toată discuția)
Indice de corectie peflori peflori decizie de pensie anticipata partiala emisa in iulie 2019, calculata cu indice de corectie 1,2, nepusa in plata, este modificata in decizie de pensie la ... (vezi toată discuția)
Bună seara ! ce pensionari au dreptul să li se aplice la punctajul ... emil.calarasu emil.calarasu Bună seara ! Ce pensionari au dreptul să li se aplice la punctajul de calcul al pensiei, indicele de corecție potrivit Deciziei CCR nr. 702/2019 ? (vezi toată discuția)