avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Articolul 104 alin 2 din legea nr.196/ 2018
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Articolul 104 alin 2 din legea nr.196/ 2018

Stie cineva care este termenul in care se pot organiza si functiona o asociatie de proprietari asa cum prevede art.104 alin 2 ?
De ce intreb , pentru ca sunt asociatii de proprietari care nici pana la aceste data nu au modificat statutul , acordul de asociare si a trecut atata timp de la aparitia legii
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 03:55, 13 Februarie 2021
Condominii.blog a scris:

Art. 104 alin. (2) din Legea nr. 196/2018 prevede că asociațiile de proprietari înființate anterior intrării în vigoare a legii își păstrează statutul juridic obținut la data înființării acestora, dar se vor organiza și vor funcționa în conformitate cu prevederile prezentei legi. Legea a intrat în vigoare la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, deci se poate interpreta că acesta este termenul. Totodată, legiuitorul a intenționat să fie flexibil și nu a impus expres în lege un termen.
Cu alte cuvinte, legea nu stabilește un termen exact deoarece această obligație nu implică dizolvarea și reînființarea asociațiilor (respectiv termene lungi), ci modificarea structurii organizatorice, a modului de funcționare și a actelor asociației potrivit legii noi. Aceste obligații pot fi îndeplinite într-un termen rezonabil, ceea ce probabil a avut în vedere și legiuitorul. La acest moment, toate actele normative sunt aprobate și produc efecte (inclusiv ordinul privind statutul asociației și regulamentul de condominiu), iar termenul rezonabil a trecut de ceva timp.
Trebuie avută în vedere obligația prevăzută la art. 47 din lege, cu privire la convocarea anuală a cel puțin unei adunări generale a asociației de proprietari, în primul trimestru, ocazie cu care forul deliberativ al asociației de proprietari decide cu privire la aceste aspecte. Au cam trecut două termene de convocare (trim. I din 2019 și suntem pe finalul trim I din 2020), prin urmare, orice termen rezonabil a fost depășit în prezent.
Mai mult decât atât, Legea 230/2007 nu mai este în vigoare de 1,5 ani, astfel, cadrul legal pentru o altfel de organizare și funcționare decât cea prevazută de legea nr. 196/2018 nu mai poate exista în prezent.

Ce ziceți, mai putem vorbi de o persoană juridică precum Asociația de Proprietari în care activez forțat ca proprietar, știind că această ilegală entitate juridică nu și-a mai actualizat din anul 1997 la Judecătoria locală Statutul și Acordul de Asociere, astfel Asociația noastră funcționând ilegal, doar pe baza Legii nr. 114/1996, având Actele Constitutive de acum 23 de ani care sunt NULE ABSOLUT, caduce și inopozabile oricărei persoane fizice sau juridice ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatii de proprietari - lipsa interes pentru actiune lawyer2016 lawyer2016 Buna ziua Am un proces cu asociatia unde detin in coproprietate un apartament dar nu locuiesc in el. Detin certificat de mostenitor si sunt inregistrat la ... (vezi toată discuția)
Lege nr. 196/2018 din 20 iulie 2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor. MARNUC MARNUC Buna ziua. Am o intebare legata de aceasta lege. Cine sau ce autoritate este respunzatoare cu aplicarea de contravenții și sancțiuni prevazute la ART. 102 ... (vezi toată discuția)